Persbericht

Nieuw energielabel voor huishoudtoestellen

06 november 2020

Uit onderzoek van consumentenorganisatie Test Aankoop blijkt dat 9 op 10 consumenten bekend is met het energielabel dat te vinden is op huisdhoudtoestellen. Vanaf 1 november kan de consument naast het vertrouwde energielabel op de verpakking van het toestel ook al het nieuwe energielabel in de doos meegeleverd krijgen bij de aankoop van koelkasten, diepvriezers, vaatwasmachines, wasmachines en elektronische schermen (zoals TV's). Vanaf maart volgend jaar zal voor deze productgroepen enkel nog het nieuwe label, met een classificatie van A tot G, te vinden zijn. Test Aankoop biedt de consument toegang tot een webtool om meer te weten te komen over het stroomverbruik en de verbruikskosten van huishoudtoestellen.


Labels in een nieuw jasje

Bijna 30 jaar nadat ze door de Europese Unie in het leven werden geroepen, worden de energielabels die de consument een indicatie geven over de energiezuinigheid van een product, in een nieuw jasje gestoptDe labels worden niet alleen duidelijker maar ook relevanter voor de consument door terug te keren naar een transparant systeem van A tot G waarbij de verwarrende labelling met meerdere ‘A+’ – tekens tot het verleden behoort. Bovendien wordt het verbruik gemeten op basis van nieuwe criteria.

 

“De nieuwe labels zijn wel een pak strenger. De EU wil namelijk dat bij lancering klasse 'A' leeg is om ruimte te laten voor nog energiezuinigere toestellenHet is van belang om hier goed over te informeren opdat consumenten niet in verwarring zouden komen wanneer ze ineens een nieuw label met een lagere ogende energiescore in de verpakking vinden”, klinkt het bij Test Aankoop.

 

 

Labels genieten grote herkenbaarheid

Uit een peiling bij van Test Aankoop blijkt dat 99 % van de consumenten de energielabels die op de verschillende huishoudtoestellen aangebracht worden, kent. 80% van de bevraagden vindt de labels dan weer nuttig terwijl 71% aangeeft makkelijker toestellen te kunnen vergelijken via de labels. Bijna de helft van de respondenten uit de bevraging van Test Aankoop stelt de energielabels ook effectief te gebruiken voor de aankoop van energieverslindende toestellen zoals wasmachines of droogkasten. Voor wat televisies of ovens aangaat, is dit nog slechts 1 op 4, aldus de consumentenorganisatie.  “Wat de betrouwbaarheid betreft, zien we minder overtuigende cijfers”, zegt Simon November van Test Aankoop. “Voor vier personen op tien weerspiegelen de uitgevoerde tests om de labels toe te kennen niet zozeer de werkelijke gebruiksomstandigheden van de toestellen.  Meer dan een derde van de ondervraagden denkt dat de fabrikanten invloed hebben op de resultaten van de labeltest”, voegt hij eraan toe.

 

 

Nieuwe tool

Ter gelegenheid van de vernieuwde energielabels stelt Test Aankoop een online tool voor die helpt je om allerlei toestellen en producten zoals vaatwassers, koelkasten, lampen enz. te vergelijken. Consumenten kunnen er het stroomverbruik, de verbruikskosten en de impact op het milieu van de producten mee berekenen op basis van het nieuwe label , zodat men een bewustere keuze kan maken.

 

https://www.test-aankoop.be/nieuw-energielabel

 

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

7 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

10/07/2021

Ik heb geen echt vergelijkende testen gevonden over zuinige vrijstaande koelkasten zonder diepvries.Momenteel worden beide (nieuwe en oude) labels aangeboden en zorgt dit uiteraard voor verwarring.Ik vrees dan ook dat een zuinig toestel overdreven zal worden beprijst waardoor het terugverdien effect slechts op lange termijn maar zal resultaat zal opleveren.Verder is het ook zo dat defecten tegenwoordig sneller optreden en herstellers woekerprijzen vragen zodat men eerder geneigd is terug een nieuw toestel te kopen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/07/2021
, Gereageerd:

Dag Dirk, we kunnen jammer genoeg niet alle producten testen, ergens dienen we een keuze te maken. Toch kunnen we je wel op weg helpen met een energiezuinig toestel via deze link: https://www.test-aankoop.be/nieuw-energielabel/koelkast-diepvries Ook via deze link kan je meer te weten komen in onze video over de BELT-labels: https://www.test-aankoop.be/nieuw-energielabel ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

28/02/2021

Ik had verwacht dat test-aankoop ook iets zou zeggen over de eco-cheques. Die zijn 2 jaar geldig en mag je alleen gebruiken voor elektrische toestel met een A+ - die vedwijnt. Bestaan er nieuwe voorwaarden voorwaarden voor de ECO-CHEQUES - die worden heel veel gegeven, maar geen woord daarover

Meld je aan om toegang te krijgen.

15/03/2021
, Gereageerd:

Beste Erik, we hebben hier inderdaad een artikel over. Want sinds 1 maart 2021 zijn de energielabels voor een aantal huishoudtoestellen vernieuwd, en dat heeft inderdaad ook gevolgen voor het gebruik van je ecocheques. Vooraleer je huishoudelektro gaat shoppen, ontdek hier welke toestellen met nieuw label je met ecocheques kunt betalen: https://bit.ly/2OU6JP8  ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

24/02/2021

Aan de ene kant goed maar aan de andere kant slecht, gaan ze iets veranderen wat mensen kennen, denk dat er veel verwarring rond gaat komen. 3 vragen. 1 die label houdt dat rekening met het soort apparaat want een tv en wasmachine hebben een heel anders verbruik vanwege een ander soort werking? 2 gaan die apparaten wel 100 procent presteren niet dat ze minder worden omdat ze het A label binnen willen halen? 3 Wat met mijn ecocheques daar zou je alleen A of beter mee kunnen betalen en aangezien er voor tv s al geen A labels bestaan met de nieuwe labels dat ik ergens gelezen heb als vb, komt daar een aanpassing op dat je tot C kunt aankopen ofzo ik wil best mijn eco afdruk verlagen, maar ik ga ook echt geen belachelijke prijzen ervoor betalen, niet iedereen heeft het Breed?

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/09/2020

Ik vindt het nu al kiet gemakkelijk om te kiezen uit sommige apparaten met al die ++++ er achter. Gelukkig komt er nu verandering in mijn gezin willen onze afdruk op het klimaat zo klein mogelijk houden. Dit zal nu misschien weer iets makkelijker zijn.

@ Testaankoop misschien een idee om in jullie tool de mogelijkheid dat je zonnepanelen hebt te zetten als je een toestel wil kopen daar ook rekening mee gehoden wordt.

Wij moeten nu door verbouwingen kiezen voor warmwater ofwel gas of elektriciteit. Dit vind je nergens in weer wat dan de beste keuze is. Boiler of gasbrander.

Grt

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/09/2020
, Gereageerd:

Hallo David, het is inderdaad niet evident om te weten welk verwarmingssysteem je best kiest. Ga gerust ons dossier hierover raadplegen via volgende link : https://bit.ly/36fRy9H  . Je post heb ik alvast intern doorgestuurd naar de betrokken dienst zodat die kunnen bekijken of het technisch mogelijk is om deze informatie op te nemen in de tool. Uiteraard kan je als abonnee bij ons terecht voor meer en gepersonaliseerd advies, je kan hiervoor bellen naar de Energielijn op het nummer 02/542.33.86 (elke werkdag tot 17u, vrijdag tot 16u). Mvg, ^An

Toegang pers

Om als journalist toegang te krijgen tot alle inhoud, vragen wij u ons een email te sturen.

Community

Huishoudgerei

community

Gerelateerde discussies