Persbericht

Nieuw energielabel voor huishoudtoestellen

06 november 2020

Uit onderzoek van consumentenorganisatie Test Aankoop blijkt dat 9 op 10 consumenten bekend is met het energielabel dat te vinden is op huisdhoudtoestellen. Vanaf 1 november kan de consument naast het vertrouwde energielabel op de verpakking van het toestel ook al het nieuwe energielabel in de doos meegeleverd krijgen bij de aankoop van koelkasten, diepvriezers, vaatwasmachines, wasmachines en elektronische schermen (zoals TV's). Vanaf maart volgend jaar zal voor deze productgroepen enkel nog het nieuwe label, met een classificatie van A tot G, te vinden zijn. Test Aankoop biedt de consument toegang tot een webtool om meer te weten te komen over het stroomverbruik en de verbruikskosten van huishoudtoestellen.


Labels in een nieuw jasje

Bijna 30 jaar nadat ze door de Europese Unie in het leven werden geroepen, worden de energielabels die de consument een indicatie geven over de energiezuinigheid van een product, in een nieuw jasje gestoptDe labels worden niet alleen duidelijker maar ook relevanter voor de consument door terug te keren naar een transparant systeem van A tot G waarbij de verwarrende labelling met meerdere ‘A+’ – tekens tot het verleden behoort. Bovendien wordt het verbruik gemeten op basis van nieuwe criteria.

 

“De nieuwe labels zijn wel een pak strenger. De EU wil namelijk dat bij lancering klasse 'A' leeg is om ruimte te laten voor nog energiezuinigere toestellenHet is van belang om hier goed over te informeren opdat consumenten niet in verwarring zouden komen wanneer ze ineens een nieuw label met een lagere ogende energiescore in de verpakking vinden”, klinkt het bij Test Aankoop.

 

 

Labels genieten grote herkenbaarheid

Uit een peiling bij van Test Aankoop blijkt dat 99 % van de consumenten de energielabels die op de verschillende huishoudtoestellen aangebracht worden, kent. 80% van de bevraagden vindt de labels dan weer nuttig terwijl 71% aangeeft makkelijker toestellen te kunnen vergelijken via de labels. Bijna de helft van de respondenten uit de bevraging van Test Aankoop stelt de energielabels ook effectief te gebruiken voor de aankoop van energieverslindende toestellen zoals wasmachines of droogkasten. Voor wat televisies of ovens aangaat, is dit nog slechts 1 op 4, aldus de consumentenorganisatie.  “Wat de betrouwbaarheid betreft, zien we minder overtuigende cijfers”, zegt Simon November van Test Aankoop. “Voor vier personen op tien weerspiegelen de uitgevoerde tests om de labels toe te kennen niet zozeer de werkelijke gebruiksomstandigheden van de toestellen.  Meer dan een derde van de ondervraagden denkt dat de fabrikanten invloed hebben op de resultaten van de labeltest”, voegt hij eraan toe.

 

 

Nieuwe tool

Ter gelegenheid van de vernieuwde energielabels stelt Test Aankoop een online tool voor die helpt je om allerlei toestellen en producten zoals vaatwassers, koelkasten, lampen enz. te vergelijken. Consumenten kunnen er het stroomverbruik, de verbruikskosten en de impact op het milieu van de producten mee berekenen op basis van het nieuwe label , zodat men een bewustere keuze kan maken.

 

https://www.test-aankoop.be/nieuw-energielabel

 

Toegang pers

Om als journalist toegang te krijgen tot alle inhoud, vragen wij u ons een email te sturen.