Persbericht

Nieuwe energielabels : Test Aankoop wil consument optimaal informeren

22 juli 2020

Het bekende energielabel dat je als consument kan vinden op elk elektrisch toestel krijgt een opvolger : de A met plusjes verdwijnt en de classificatie gaat voortaan weer van A tot G om de technische evolutie en energieprestaties van de huidige toestellen beter te weerspiegelen.  De kleurencode van groen tot donkerrood blijft behouden. Vanaf 1 november zal het nieuwe label meer en meer te vinden zijn in of op de verpakking van koelkasten en diepvriezers, vaatwasmachines, wasmachines en elektronische schermen (zoals TV's).  In eerste instantie naast het oude label, vanaf maart 2021 als uniek nieuw herkenningspunt. Test Aankoop juicht de vernieuwing toe maar benadrukt dat de consument goed moet geïnformeerd worden omdat de situatie tot verwarring kan leiden. De consumentenorganisatie is ook partner binnen het BELT-programma dat tot doel heeft om de consument optimaal te informeren over deze vernieuwing.

Aan herziening toe

Reeds sinds de jaren 90, is de consument gewoon aan een energielabel om de beste keuze te maken voor een zuinig toestel. Door de technologische vooruitgang konden de meeste toestellen zich de laatste jaren echter tot de zogenaamde A-klasse rekenen. Teneinde verbeteringen in energieprestaties toch nog te blijven opnemen, werden de ‘+’ ingevoerd. Het gevolg was dat er huishoudtoestellen op de markt kwamen met wel drie plusjes na de letter A. Dat laatste label was zelfs bijna een standaard geworden. Voor vaatwasmachines bijvoorbeeld, was de A+ - connotatie overigens het minimum geworden. Een herziening drong zich dan ook op. De nieuwe labels komen er dan ook aan vanaf november aanstaande en zullen samen met de oude labels tot maart 2021 meegeleverd worden. “Tot maart 2021 blijven de oude labels geldig, maar zullen het oude en het nieuwe label tegelijk in de verpakking zitten, wat voor verwarring kan zorgen. Een toestel dat nu een A+++ - label kan opplakken, moet zich onder het nieuwe regime misschien tevreden stellen met hoogstens een ‘B’, want de nieuwe labels zijn een pak strenger. De EU wil namelijk dat bij lancering klasse 'A' leeg is om ruimte te laten voor nog energiezuinigere toestellen” , zegt Test Aankoop. “Niet alleen wij als consumentenorganisatie maar ook fabrikanten en verkopers hebben de taak om de klant dan ook optimaal te informeren nu het nieuwe systeem enige verwarring kan veroorzaken”, klinkt het bij de verbruikersorganisatie. Het nieuwe label zal ook niet te vinden zijn op alle producten tegelijkertijd: gestart wordt met wasmachines (inclusief 'combi' wasdrogers), vaatwassers, koelkasten - en combinatie-diepvriezers & wijnkoelers en elektronische schermen.

Nieuw label

“Bij de nieuwe labels, zal 'A' in de groene kleur opnieuw de meest zuinige klasse zijn. ‘G’ met bijhorende donkerrode kleur sluit het klassement af voor de toestellen die het meeste energie slurpen. Met de ‘plusjes’ is het dus binnenkort afgelopen”, zegt Simon November van Test Aankoop. De consumentenorganisatie benadrukt dat het positief is dat er gekozen wordt voor meer duidelijkheid en transparantie en maakt zich sterk dat de nieuwe regels de fabrikanten zullen aanmoedigen om meer zuinige toestellen te produceren. 

QR-code

Een ander opvallend verschil tussen beide energielabels is de QR-code rechts bovenaan het nieuwe label.  Als de consument de QR-code scant, dan komt hij terecht bij een Europese databank waar allerlei documenten met betrekking tot het toestel, het nieuwe label en de energieprestatie te consulteren zullen zijn vanaf 1 maart 2021.

 


 

Toegang pers

Om als journalist toegang te krijgen tot alle inhoud, vragen wij u ons een email te sturen.