Persbericht

Nieuwe energielabels : Test Aankoop wil consument optimaal informeren

22 juli 2020

Het bekende energielabel dat je als consument kan vinden op elk elektrisch toestel krijgt een opvolger : de A met plusjes verdwijnt en de classificatie gaat voortaan weer van A tot G om de technische evolutie en energieprestaties van de huidige toestellen beter te weerspiegelen.  De kleurencode van groen tot donkerrood blijft behouden. Vanaf 1 november zal het nieuwe label meer en meer te vinden zijn in of op de verpakking van koelkasten en diepvriezers, vaatwasmachines, wasmachines en elektronische schermen (zoals TV's).  In eerste instantie naast het oude label, vanaf maart 2021 als uniek nieuw herkenningspunt. Test Aankoop juicht de vernieuwing toe maar benadrukt dat de consument goed moet geïnformeerd worden omdat de situatie tot verwarring kan leiden. De consumentenorganisatie is ook partner binnen het BELT-programma dat tot doel heeft om de consument optimaal te informeren over deze vernieuwing.

Aan herziening toe

Reeds sinds de jaren 90, is de consument gewoon aan een energielabel om de beste keuze te maken voor een zuinig toestel. Door de technologische vooruitgang konden de meeste toestellen zich de laatste jaren echter tot de zogenaamde A-klasse rekenen. Teneinde verbeteringen in energieprestaties toch nog te blijven opnemen, werden de ‘+’ ingevoerd. Het gevolg was dat er huishoudtoestellen op de markt kwamen met wel drie plusjes na de letter A. Dat laatste label was zelfs bijna een standaard geworden. Voor vaatwasmachines bijvoorbeeld, was de A+ - connotatie overigens het minimum geworden. Een herziening drong zich dan ook op. De nieuwe labels komen er dan ook aan vanaf november aanstaande en zullen samen met de oude labels tot maart 2021 meegeleverd worden. “Tot maart 2021 blijven de oude labels geldig, maar zullen het oude en het nieuwe label tegelijk in de verpakking zitten, wat voor verwarring kan zorgen. Een toestel dat nu een A+++ - label kan opplakken, moet zich onder het nieuwe regime misschien tevreden stellen met hoogstens een ‘B’, want de nieuwe labels zijn een pak strenger. De EU wil namelijk dat bij lancering klasse 'A' leeg is om ruimte te laten voor nog energiezuinigere toestellen” , zegt Test Aankoop. “Niet alleen wij als consumentenorganisatie maar ook fabrikanten en verkopers hebben de taak om de klant dan ook optimaal te informeren nu het nieuwe systeem enige verwarring kan veroorzaken”, klinkt het bij de verbruikersorganisatie. Het nieuwe label zal ook niet te vinden zijn op alle producten tegelijkertijd: gestart wordt met wasmachines (inclusief 'combi' wasdrogers), vaatwassers, koelkasten - en combinatie-diepvriezers & wijnkoelers en elektronische schermen.

Nieuw label

“Bij de nieuwe labels, zal 'A' in de groene kleur opnieuw de meest zuinige klasse zijn. ‘G’ met bijhorende donkerrode kleur sluit het klassement af voor de toestellen die het meeste energie slurpen. Met de ‘plusjes’ is het dus binnenkort afgelopen”, zegt Simon November van Test Aankoop. De consumentenorganisatie benadrukt dat het positief is dat er gekozen wordt voor meer duidelijkheid en transparantie en maakt zich sterk dat de nieuwe regels de fabrikanten zullen aanmoedigen om meer zuinige toestellen te produceren. 

QR-code

Een ander opvallend verschil tussen beide energielabels is de QR-code rechts bovenaan het nieuwe label.  Als de consument de QR-code scant, dan komt hij terecht bij een Europese databank waar allerlei documenten met betrekking tot het toestel, het nieuwe label en de energieprestatie te consulteren zullen zijn vanaf 1 maart 2021.

 


 

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

7 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

10/07/2021

Ik heb geen echt vergelijkende testen gevonden over zuinige vrijstaande koelkasten zonder diepvries.Momenteel worden beide (nieuwe en oude) labels aangeboden en zorgt dit uiteraard voor verwarring.Ik vrees dan ook dat een zuinig toestel overdreven zal worden beprijst waardoor het terugverdien effect slechts op lange termijn maar zal resultaat zal opleveren.Verder is het ook zo dat defecten tegenwoordig sneller optreden en herstellers woekerprijzen vragen zodat men eerder geneigd is terug een nieuw toestel te kopen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/07/2021
, Gereageerd:

Dag Dirk, we kunnen jammer genoeg niet alle producten testen, ergens dienen we een keuze te maken. Toch kunnen we je wel op weg helpen met een energiezuinig toestel via deze link: https://www.test-aankoop.be/nieuw-energielabel/koelkast-diepvries Ook via deze link kan je meer te weten komen in onze video over de BELT-labels: https://www.test-aankoop.be/nieuw-energielabel ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

28/02/2021

Ik had verwacht dat test-aankoop ook iets zou zeggen over de eco-cheques. Die zijn 2 jaar geldig en mag je alleen gebruiken voor elektrische toestel met een A+ - die vedwijnt. Bestaan er nieuwe voorwaarden voorwaarden voor de ECO-CHEQUES - die worden heel veel gegeven, maar geen woord daarover

Meld je aan om toegang te krijgen.

15/03/2021
, Gereageerd:

Beste Erik, we hebben hier inderdaad een artikel over. Want sinds 1 maart 2021 zijn de energielabels voor een aantal huishoudtoestellen vernieuwd, en dat heeft inderdaad ook gevolgen voor het gebruik van je ecocheques. Vooraleer je huishoudelektro gaat shoppen, ontdek hier welke toestellen met nieuw label je met ecocheques kunt betalen: https://bit.ly/2OU6JP8  ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

24/02/2021

Aan de ene kant goed maar aan de andere kant slecht, gaan ze iets veranderen wat mensen kennen, denk dat er veel verwarring rond gaat komen. 3 vragen. 1 die label houdt dat rekening met het soort apparaat want een tv en wasmachine hebben een heel anders verbruik vanwege een ander soort werking? 2 gaan die apparaten wel 100 procent presteren niet dat ze minder worden omdat ze het A label binnen willen halen? 3 Wat met mijn ecocheques daar zou je alleen A of beter mee kunnen betalen en aangezien er voor tv s al geen A labels bestaan met de nieuwe labels dat ik ergens gelezen heb als vb, komt daar een aanpassing op dat je tot C kunt aankopen ofzo ik wil best mijn eco afdruk verlagen, maar ik ga ook echt geen belachelijke prijzen ervoor betalen, niet iedereen heeft het Breed?

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/09/2020

Ik vindt het nu al kiet gemakkelijk om te kiezen uit sommige apparaten met al die ++++ er achter. Gelukkig komt er nu verandering in mijn gezin willen onze afdruk op het klimaat zo klein mogelijk houden. Dit zal nu misschien weer iets makkelijker zijn.

@ Testaankoop misschien een idee om in jullie tool de mogelijkheid dat je zonnepanelen hebt te zetten als je een toestel wil kopen daar ook rekening mee gehoden wordt.

Wij moeten nu door verbouwingen kiezen voor warmwater ofwel gas of elektriciteit. Dit vind je nergens in weer wat dan de beste keuze is. Boiler of gasbrander.

Grt

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/09/2020
, Gereageerd:

Hallo David, het is inderdaad niet evident om te weten welk verwarmingssysteem je best kiest. Ga gerust ons dossier hierover raadplegen via volgende link : https://bit.ly/36fRy9H  . Je post heb ik alvast intern doorgestuurd naar de betrokken dienst zodat die kunnen bekijken of het technisch mogelijk is om deze informatie op te nemen in de tool. Uiteraard kan je als abonnee bij ons terecht voor meer en gepersonaliseerd advies, je kan hiervoor bellen naar de Energielijn op het nummer 02/542.33.86 (elke werkdag tot 17u, vrijdag tot 16u). Mvg, ^An

Toegang pers

Om als journalist toegang te krijgen tot alle inhoud, vragen wij u ons een email te sturen.

Community

Huishoudgerei

community

Gerelateerde discussies