Nieuws

Steeds meer efficiënte milieuvriendelijke vaatwastabletten

26 augustus 2022
tablet wordt in vaatwasmachine gelegd

Op zoek naar ecologische all-in-one tabletten voor in je vaatwasmachine? Uit onze tests blijkt dat er heel wat producten goed scoren met minder schadelijke bestanddelen.

Als je zoekt naar vaatwastabletten die minder schadelijk zijn voor het milieu, dan heb je vandaag de dag steeds meer keuze. In onze meest recente test bleken vijf producten met een lage impact ook goed te presteren.

“Toegevoegde parfums hebben echt geen zin”

Om de milieu-impact van vaatwastabletten te berekenen, kijken we eerst en vooral naar de samenstelling. “Vaatwastabletten kunnen bepaalde parfums en bewaarmiddelen bevatten die erg schadelijk zijn voor het milieu”, zegt onze expert Damiano Kiss. “Als we die bij de bestanddelen aantreffen, kunnen we deze producten niet de maximale score voor milieu geven.”

Vooral het gebruik van parfums is achterhaald, zegt Kiss. “Ze hebben eigenlijk amper toegevoegde waarde. Ze kunnen wel een lekker geurtje verspreiden of een minder aangenaam geurtje van je vaatwasser camoufleren, maar ze zorgen niet voor een betere werking dan producten zonder parfum. Maar anderzijds heeft een parfum als bijvoorbeeld limoneen wel een negatieve invloed op het milieu. Voor ons zijn dergelijke parfums dus een factor die de algemene score naar beneden haalt.”

Slechte score voor plastic en te grote verpakking

Ook de verpakking wordt onder de loep genomen. Wordt er plastic gebruikt en indien ja, hoe veel? Of gaat het vooral om kartonnen verpakking? En is die verpakking goed gevuld, of nodeloos groot voor het aantal tabletten dat je krijgt? “Verschillende merken gebruiken nog vaak plastic, en de verpakkingen zijn vaak ook nog te groot voor hetgeen er in zit, dus daarom scoren deze tabletten minder op het vlak van milieu”, aldus Kiss.

 

Verschillende merken gebruiken nog plastic verpakkingen, in tegenstelling tot veel andere merken die karton gebruiken. De verpakkingen zijn ook vaak te groot voor de inhoud.

Vijf producten met label “Eco & Efficiënt”

Na onze test van de all-in-one tabletten krijgen behoorlijk wat producten een goede milieuscore. Bovendien behalen maar liefst vijf producten ons label “Eco & Efficiënt”, dat aangeeft dat het product minder schadelijk is voor het milieu én dat het je vaatwas ook nog eens proper aflevert. Sommige van deze producten zijn nog vrij duur, maar voor het goedkoopste met dit label betaal je slechts € 0,07 per vaatwasbeurt, wat amper 1 cent meer is dan voor onze Beste Koop.

Benieuwd welke vaatwastabletten een goede milieuscore koppelen aan goede prestaties? Neem dan een kijkje in onze koopwijzer.

Naar de koopwijzer vaatwasmiddelen