Eerste indruk

De Nordval HC 104 Triple Spin dweilrobot zou slimmer moeten zijn

05 september 2022

De Nordväl HC 104 Triple Spin dweilrobot is niet zo slim als je zou verwachten. Eén van onze experts testte de dweilrobot uit bij hem thuis. Uit zijn review bleek dat je de Nordväl eenvoudig kunt besturen met een afstandsbediening, maar hem zelfstandig laten kuisen, is niet erg efficiënt.  

Review van de Nordväl HC 104 Triple Spin

De dweilrobot van Nordväl voldoet niet meteen aan alle verwachtingen die je van een slimme robot hebt. Voor een toestel van € 400 mag het wel iets meer zijn. Onze test begon al weinig bemoedigend toen bleek dat er op de dweilrobot niet dezelfde merknaam staat als op de afstandsbediening en op de dweilpads.

Sterke punten

  • Handig te besturen met afstandsbediening
  • Weinig privacyrisico's
  • Detecteert hoogteverschillen

Zwakke punten

  • Gaat niet planmatig te werk
  • Vindt de weg naar laadstation niet
  • Detecteert niet alle obstakels
  • Matig kuisresultaat

Nordväl komt niet uit Scandinavië

Verwarring over de ware afkomst van een product: het is ons zelden overkomen. De naam Nordväl doet vermoeden dat het om een Scandinavische producent gaat en dat is ook de naam die op de robot staat, maar op de meegeleverde afstandsbediening en dweilpads staat de naam “everybot” en dat is een Chinees bedrijf. De hoofdzetel van Nordväl is dan weer in Nederland. Het mag dan ook niet verbazen dat deze Nordväl Hc 104 Triple Spin soms het noorden kwijt lijkt als hij het terrein afdweilt.

Bovenkant van de Nordväl Triple Spin dweilrobot

Op de dweilrobot zelf staat de naam "Nordval"

Sensoren laten het afweten

Sommige dweilrobotten maken een plattegrond van hun werkterrein en rijden naderhand zelfstandig terug naar hun laadstation. De Nordväl geeft daarentegen niet de indruk planmatig te werk te gaan. Sommige stukken reinigt hij meermaals en andere laat hij soms helemaal links liggen. Als zijn taak erop zit, vindt hij de weg naar het laadstation niet terug. Je moet hem optillen en hem in het laadstation plaatsen als een blinde puppy op zoek naar moedermelk.

Nordväl Triple Spin dweilrobot in laadstation

De Nordväl HC 104 Triple Spin in zijn laadstation

De claim dat de robot is uitgerust met elf sensoren om te voorkomen dat hij overal tegenaan botst, wordt niet gestaafd door de realiteit. Zelfs de piano had hij niet “gezien”. Wat hij gelukkig wel waarneemt, zijn hoogteverschillen. Als je hem voor een trap plaatst, zal hij niet naar beneden donderen. Toch al een geruststelling, maar van een slimme robot verwacht je toch iets meer.

Geen app, wel een afstandsbediening

Je kunt hem ook niet via een app instellen om een specifieke ruimte in je huis te gaan kuisen of hem volgens een bepaald tijdschema te programmeren. Die beperkte intelligentie is overigens niet per se op elk vlak een nadeel. Bijvoorbeeld vanuit privacystandpunt hoef je je geen zorgen te maken dat de robot gevoelige informatie deelt met derden. Wat hij niet weet, kan hij niet delen.

Je moet de Nordväl wel nageven dat hij eenvoudig te bedienen is met de afstandsbediening en je hem zo manueel gemakkelijk kunt sturen naar de plaatsen waar je hem nodig hebt. Dat is waarschijnlijk ook de meest efficiënte manier om hem te gebruiken omdat hij uit zichzelf dus niet goed lijkt te weten waar hij al heeft gekuist en waar niet.

Wel properder, niet vlekkeloos

Het kuisresultaat zelf is niet denderend. De vloer is ontegensprekelijk properder, maar vlekkeloos kun je hem niet noemen. Soms moet je de robot op bepaalde plaatsen die wat vuiler zijn opnieuw laten poetsen. Je kunt daarvoor de focusmodus gebruiken zodat hij specifiek op een bepaalde plaats blijft. In de handleiding staat dat je geen kuisproduct hoeft te gebruiken, enkel water. Het reinigen gebeurt dus door wrijving met een natte dweilborstel.

Daarom is het zeker aan te raden dat je eerst stofzuigt vooraleer je hem aan het werk zet. Je kunt de dweilborstels apart in de wasmachine wassen zodat ze weer proper zijn voor een volgend gebruik. Er worden zes dweilen meegeleverd, drie grovere en drie fijnere. Daarmee kun je dus wel een tijdje verder.

Nordväl Triple Spin dweilrobot met grove dweilborstelsNordväl Triple Spin dweilrobot met fijne dweilborstels

Voor € 400 koop je beter een stoomreiniger

Hoewel de Nordväl Hc 104 Triple Spin wel degelijk kan helpen om je vloer proper te houden, vinden we € 400 toch te veel geld voor deze dweilrobot. Voor dat bedrag ben je wellicht NORDVAL Hc 104 Triple Spin € 400 beter af met een stoomreiniger.

In je zoektocht naar een goede stoomreiniger kunnen we je alleszins helpen. Surf naar onze vergelijker stoomreinigers om het ideale toestel voor jou te vinden.

48 Slechte
kwaliteit
vanaf  65,90
67 Goede
kwaliteit
vanaf  149,95
68 Goede
kwaliteit
Beste
koop
vanaf  119,00