Steelstofzuigers

Hoe kies je een robotstofzuiger?

Vind de robotstofzuiger die het meest voldoet aan jouw behoeften

Schoonmaakefficiëntie, autonomie en energieverbruik: onze laboratoriumtesten analyseren alle kwaliteitsparameters om de belangrijkste merken van robotstofzuigers met elkaar te vergelijken.

Stap-voor-stap gids

Types robotstofzuigers

Hoewel ze al enkele jaren op de markt zijn tegen prijzen die niet bepaald zacht zijn, blijven robotstofzuigers nieuwsgierigheid wekken: ze zijn nuttig voor het oppervlakkig, dagelijks schoonmaken van tegelvloeren of parket. Kieren of diepliggende voegen vormen echter een probleem.

Deze apparaten kunnen dus niet worden beschouwd als vervanging van een goede stofzuiger, maar zijn eerder een aanvulling. Waarmee moet je rekening houden als je er een wil aanschaffen?

Terug naar boven

Werking

Robotstofzuigers zijn ontworpen om je vloer volledig zelfstandig schoon te maken. Er worden ook specifieke modellen verkocht voor bepaalde vloertypes, voor grote oppervlakken of om ook met nat te reinigen. Sommige kunnen worden geprogrammeerd met een bepaald startuur en andere kunnen dan weer vanop afstand worden geactiveerd, dankzij een afstandsbediening of een app die je rechtstreeks kunt downloaden op je smartphone. Sommige types zijn bijzonder geschikt voor wie huisdieren heeft en op zoek is naar een specifiek apparaat.

Nadat je de robotstofzuiger hebt geprogrammeerd en geactiveerd, maakt hij op basis van jouw keuzes een deel van je woning of het volledige oppervlak schoon. Stof, vuil, haren van huisdieren en kruimels worden verzameld in het reservoir.

Terug naar boven

Zuigvermogen

Wat de schoonmaakefficiëntie van deze apparaten vooral beperkt, is hun geringe zuigkracht: daarom is het een goed idee de voorkeur te geven aan modellen met een roterende borstel dicht bij de voornaamste aanzuigopening. De kleine zijborstels zijn ook nuttig om stof rondom de robot op te vangen en onder het apparaat te schuiven, hoewel sommige de neiging hebben om tijdens het gebruik te verdraaien, waardoor ze minder efficiënt worden. De borstelharen worden best netjes van elkaar gescheiden door plastic omhulsels, maar kunnen ook dan niet garanderen dat plekken zoals de hoeken van de kamer effectief worden bereikt.
Terug naar boven

Ontwerp en functionaliteit

Het ontwerp moet niet enkel esthetisch maar vooral praktisch zijn: hoe cirkelvormiger de robot, hoe slechter hij in hoeken geraakt. Een vierkante robot is beter om het stof tot in de hoeken op te zuigen, maar kan zichzelf dan weer klemrijden tegen een muur of in een hoek. Misschien ga je nog het best voor een compromis: een robot die aan de voorkant recht is en afgerond achteraan.

Niet alleen de vorm maar ook de aan- of afwezigheid van roterende borstels heeft belang. Ronde stofzuigers met roterende borstels kunnen betere resultaten opleveren dan vierkante modellen.

Nog een designkenmerk is de hoogte van de robot: een hoog apparaat kan meer obstakels tegenkomen in een woning met veel meubels, terwijl een laag model gemakkelijker onder zetels of andere meubels door kan.

Eens je de vorm hebt gekozen in functie van je woning, zijn de belangrijkste eigenschappen waarmee je rekening moet houden bij de aankoop van een robotstofzuiger de volgende:

 • De werkingsmodaliteiten: De robot kan verschillende soorten bewegingen maken tijdens het schoonmaken: sommige modellen beschikken over verschillende werkingsmodi en andere kunnen, behalve vuil opzuigen, ook de vloer dweilen.
  Er bestaan robots met verschillende combinaties van de volgende eigenschappen:

  • stof opzuigen
  • droog wissen: onder de robot kan je een wegwerpdoek of wasbare doek bevestigen (gewoonlijk van microvezels) die het stof vasthoudt.
  • nat dweilen: de doek wordt bevochtigd met water met detergent dat je vooraf in een speciaal reservoir in de robot giet. In dit geval zal de robot zwaarder zijn en zal de batterij minder lang meegaan dan wanneer de robot enkel stof opzuigt. Voor een grote ruimte zal je de robot moeten heropladen en mogelijk water moeten bijvullen. Nadat de robot het water met detergent verspreid heeft, gaat hij nog eens met de dweil over de vloer voor een beter schoonmaakresultaat.
   Sommige robots hebben ook een droogfunctie, zodat je niet moet wachten tot de vloer vanzelf droogt.
   Er zijn dus robotstofzuigers met verschillende combinaties van bovengenoemde functies: robots die enkel stofzuigen, andere die enkel droog wissen en andere die nat dweilen, en nog andere die stofzuigen en daarna met nat dweilen. Hoe complexer de werking, hoe groter het energieverbruik (en meestal ook de kosten) uiteraard, en dus hoe beperkter de autonomie van de robot.
 • Geprogrammeerde activering. Een ander interessant aspect is de mogelijkheid om het toestel te activeren in geprogrammeerde tijdslots.
 • Activering vanop afstand. Sommige modellen kan je vanop afstand activeren met de bijpassende app.
 • Obstakels ontwijken. Naargelang het type sensor beschikken de robots over een systeem waarmee ze obstakels kunnen vermijden.
 • Sensoren die kantelen en vallen voorkomen. Dit is een bijzonder interessante eigenschap voor wie een woning met trappen heeft, want de robot herkent niveauverschillen en valt niet.
 • Tapijtsensoren. In sommige modellen detecteren deze sensoren een tapijt. De robot kan het tapijt dan ontwijken of op de juiste manier schoonmaken.
 • Automatisch opladen. Dit is een functie waarmee de robot zich autonoom naar zijn oplaadstation begeeft en meldt dat de batterij bijna leeg is.
 • Mapping. Deze functie is beschikbaar op de technologisch meest geavanceerde modellen. Ze beschikken over een systeem om de ruimte in kaart te brengen om zo het werk te optimaliseren. Opgelet: deze functie houdt, net zoals andere IoT-functies (Internet of Things), enkele cyberrisico's in, vooral wanneer de robot gegevens opslaat op gecentraliseerde servers via onvoldoende beschermde communicatieprotocols.
 
Terug naar boven

Reservoir

De capaciteit en eigenschappen van het reservoir bepalen in grote mate de mogelijkheden van een robotstofzuiger: hou er daarom rekening mee dat de reservoirs van robots eerder een beperkte capaciteit hebben. Het is ook belangrijk om het openingsmechanisme van het stofopvangreservoir te testen: sommige modellen hebben een zeer handig systeem waarbij je het volledige reservoir en de borstel gemakkelijk in één keer kunt verwijderen, terwijl je bij andere modellen verschillende onderdelen afzonderlijk moet verwijderen.
Terug naar boven

Autonomie

Let ook op de autonomie van de robotstofzuiger. De algemene schoonmaakprestaties zijn vrij beperkt, maar als je de robot langere tijd laat rondrijden in een kamer, zal hij vaker over dezelfde zone gaan en wordt het resultaat beter.

Ook de laadtijd is belangrijk. Deze is vrij lang, hoewel er ook modellen op de markt zijn met een wat kortere laadtijd van ongeveer een uur, waarmee je je volledige woning nog wel kan schoonmaken in één enkele sessie.

Je mag ook niet vergeten dat de Lithium-batterijen in deze stofzuigers een grote sociale en milieu-impact hebben, vooral tijdens de extractiefase van de grondstof en de verwerking. Het is ook een zeldzaam materiaal waarvan de exploitatie de laatste jaren sterk is gestegen door het toenemend gebruik voor elektronische toepassingen (het wordt vaak gebruikt in de accu's van diverse producten, van mobiele telefoons tot auto's, en dus ook in die van draadloze en robotstofzuigers).

Terug naar boven

Veelgestelde vragen

Dit zijn de antwoorden op veelgestelde vragen over robotstofzuigers.

Koop ik beter een robotstofzuiger, een sledestofzuiger of een steelstofzuiger?

Robotstofzuigers zijn erg handig voor een minimaal schoonmaakniveau van vloeren en zijn nuttig voor wie bijvoorbeeld langharige huisdieren heeft. Ze kunnen niet gebruikt worden om meubels of de binnenkant van je auto schoon te maken en garanderen geen grondige schoonmaak zoals de sledestofzuiger of de steelstofzuiger. Bij een groot oppervlak zal de robot meerdere keren terugkeren naar zijn laadstation om op te laden, om de volledige reiniging te kunnen voltooien.

Beter een robot die enkel stofzuigt of een robot die de vloer ook dweilt?

Robotstofzuigers die ook dweilen garanderen een grondigere schoonmaak, maar je moet er wel rekening mee houden dat dit ten koste kan gaan van de levensduur van de batterij en het gewicht van de robot. Bovendien is het bakje waar het water in gaat klein: verifieer of het groot genoeg is voor het oppervlak dat je wil laten dweilen.

Is een robot ook geschikt voor tapijt?

Niet alle robotstofzuigers werken goed op tapijt: bekijk de resultaten van onze test om er zeker van te zijn dat je de juiste robot koopt.

Zijn ze geschikt voor haren van dieren?

De robots worden vaak gekocht door mensen met huisdieren: ze slagen er immers moeiteloos in de meeste haren te verwijderen (vooral bij frequent gebruik), zelfs wanneer je zelf niet thuis bent. Het grootste probleem zou wel eens je huisdier zelf kunnen zijn: wat zal het vinden van dat vreemde ding dat door de huiskamer rijdt?

Terug naar boven