Dossier

Stofzuigen en nat reinigen met één toestel

09 juni 2021
Nat & droog-vloerreinigers

Een nat & droog-vloerreiniger kan zowel stofzuigen als poetsen met nat. In zijn eentje zou hij stofzuiger, trekker, emmer en dweil moeten vervangen, waardoor je geld en opbergruimte uitspaart. Maken de toestellen die belofte waar? Onze test toont aan dat je best geen te hoge verwachtingen koestert.

Stofzuiger en dweil in één

Nat & droog-vloerreinigers worden in de markt gezet als veelzijdige toestellen waarmee je in één beweging kunt stofzuigen en met nat kunt poetsen. Het gaat om stofzuigers die voorzien zijn van een waterreservoir.

De meeste hebben een zuigmond met daarin een draaiende rolborstel. Enkele hebben een vlakke mop met microvezeldweil die je achterop de zuigmond bevestigt om met nat te poetsen. Je kunt kiezen tussen modellen met en zonder snoer.

Er bestaan ook nat & droog-robotreinigers. Die zijn uitgerust met ronddraaiende borstelhaartjes en een dweil achteraan.

Geschikt voor snelle en oppervlakkige schoonmaakbeurten

Een nat & droog-vloerreiniger kan volstaan om snel en oppervlakkig te poetsen, maar blinkt in geen van zijn kerntaken echt uit, noch als stofzuiger noch als toestel om te poetsen met nat.

Als stofzuiger krijgt een nat & droog-reiniger niet alle vuil en stof uit voegen, spleten, hoeken en randen. Hij kan niet tippen aan een goede stofzuiger met accessoires. 
Als je poetst met nat, raakt hij niet tot in de hoeken en krijgt hij hardnekkige vlekken vaak moeilijk helemaal weg.

Voordeel is dat het snel gaat en dat je minder water gebruikt dan met emmer & dweil. Je hoeft je handen niet in het water te soppen om een dweil uit te wringen en moet geen volle emmer van het ene vertrek naar het andere meezeulen.

Nadeel is dat je een vloerreiniger (met uitzondering van de robots) niet voldoende plat kunt leggen om onder een bed of lagere meubels te gaan. Door het lange en vaak zware ontwerp is dit type toestel ook lastig te gebruiken op trappen.

Toestel zelf reinigen is korvee

Achteraf moet je de borstel losmaken en reinigen. Je moet ook het waterreservoir en de stofzuigfilter demonteren en het vuil eruit halen. Wanneer je de poetsfunctie gebruikt hebt zonder eerst grondig te stofzuigen, zijn de filter en het stofreservoir gevuld met samengeklonterd vuil en water en wordt het reinigen een vies werkje.

De steel van de toestellen is over het algemeen vrij kort, wat oncomfortabel kan zijn voor mensen van grote gestalte.

In de meeste reinigers moet je een specifiek, merkeigen schoonmaakmiddel gebruiken. Dat is prijzig, en je vindt het doorgaans niet in de supermarkt. Je zult het dus online moeten bestellen.

Tien toestellen getest

We hebben 10 nat & droog-vloerreinigers getest, waarvan 3 vloerreinigers met snoer, 6 vloerreinigers op batterij en 1 robotreiniger. We gingen na hoe vlot ze stof en kruimels opzuigen en opgedroogde koffie, mosterd, frambozenjam, modderige schoenafdrukken en kalk- en zeepresten met nat verwijderen. De toestellen van Bissel kunnen als enige in onze test ook tapijt reinigen, wat we ook hebben uitgeprobeerd.

Ben je van oordeel dat een nat & droog-vloerreiniger bij jou thuis dienst kan doen, baseer je dan op onze beoordelingen om een kwalitatief model te kiezen.