Heb ik een slowcooker nodig?

Wat is een slowcooker?
Een slowcooker is een elektrisch toestel dat bestaat uit een verwarmingselement, een metalen behuizing met uitneembare keramische binnenpan en een luchtdicht sluitend glazen deksel. In een slowcooker kun je ingrediënten langzaam garen op lage temperaturen. Zelfs aardappelen, harde groenten en grotere stukken vlees worden daardoor mals en de smaken, geuren en voedingsstoffen blijven optimaal bewaard. Onze expert Wim Billiet licht toe: “Een slowcooker kan praktisch zijn voor het bereiden van vlees, vis, stoofpotjes, soepen en zelfs desserts. Aangezien je maar heel weinig olie of vetstof nodig hebt, is slow cooking ook goed voor de gezondheid.”
Hoe werkt een slowcooker?
Koken in een slowcooker gaat heel gemakkelijk: je snijdt de ingrediënten in grove stukken en doet ze in de pot. Diepvriesgroenten mogen er direct bij zonder ontdooien. Je sluit de slowcooker af, zet hem aan en laat hem enkele uren zijn werk doen. Je gerecht wordt op constante, relatief lage temperatuur traag gegaard, terwijl jij er geen omkijken naar hebt en iets anders kunt doen.
De meest praktische apparaten hebben automatische programma's voor verschillende gerechten, een trage en iets snellere stand en een timer waarmee je het slowcookproces uitgesteld van start kunt laten gaan.
Voordelen van een slowcooker
Gerechten uit de slowcooker zitten boordevol smaak
Doordat alles in de slowcooker samen gaart en de aroma's in de pot bewaard blijven, zijn de gerechten zeer smaakvol. "Je kunt met een slowcooker ook "sous vide" koken," voegt keukenexpert Wim Billiet nog toe. "Daarbij stop je alle gerechten samen met de aromaten in een kookzakje, dat luchtledig wordt getrokken. De slowcooker doet dan dienst als warmwaterbad waarin het gerechtje langzaam gaart."
In een slowcooker bereid je gezondere maaltijden
Door deze manier van koken blijft een groot deel van de vitamines in de ingrediënten behouden, ook de meest kwetsbare zoals de in water oplosbare vitamines C, B1 en B9, en de vetoplosbare vitamines A en E. Omdat je maar een heel klein scheutje water gebruikt en het vocht achteraf niet weggiet, is er haast geen verlies van voedingsstoffen. Er gaan ook bijna geen vitaminen verloren door oxidatie, aangezien de kookpot hermetisch gesloten is en het eten niet in contact komt met de lucht.
Een slowcooker is gemakkelijk te gebruiken
Met een slowcooker ben je in tegenstelling tot klassiek koken niet aan je fornuis gekluisterd. Je werk beperkt zich tot groenten snijden en eventueel vlees aanbakken. Daarna een scheutje water of olie in de slowcooker doen, op de knop drukken en het toestel stooft je gerecht gaar, terwijl jij vrij bent om iets anders te doen. Wim Billiet: “Je hoeft niet bij je potten te blijven staan. Dankzij de automatische programma’s hoef je ook niet te zoeken naar de juiste kooktijd en temperatuur. Perfect als je een druk leven leidt en weinig tijd achter de kookpotten wilt doorbrengen."
Het deksel blijft van begin tot eind op de pot, waardoor je geen spatten krijgt op je fornuis of achterwand. De binnenpot is uitneembaar. Je kunt hem op tafel zetten. Doordat je eten niet bakt maar op lage temperatuur gaart, is de kom na gebruik ook makkelijk schoon te maken. Bij sommige modellen mag de binnenpot in de vaatwasser.
Een slowcooker verbruikt relatief weinig energie
Het energieverbruik van een slowcooker ligt relatief laag vergeleken bij andere kookwijzen zoals lang sudderen op het fornuis of in de oven.
Nadelen van een slowcooker
Slowcooking duurt lang
Voor spontane kooksessies is de slowcooker met zijn lange gaartijd niet geschikt. Bepaalde gerechten kunnen tot wel 10 uur duren. Je moet van tevoren goed plannen wat je wilt klaarmaken. Ben je iemand die alles last-minute regelt, dan bestaat de kans dat je de slowcooker minder vaak zult gebruiken.
Een slowcooker heeft maar beperkte kookopties
Een slowcooker is enkel geschikt voor één specifieke kookwijze, en dat is traag garen op lage temperatuur. Een steak bakken behoort niet tot de mogelijkheden, omdat je daarvoor op hoge temperatuur het vlees moet kunnen dichtschroeien.
Voor stoofpotjes met vlees moet je het vlees vooraf aanschroeien in de pan om het smaak en kleur te geven. Broze ingrediënten zoals bepaalde vissoorten kunnen door de lange bereidingstijd uit elkaar vallen.
Kook je ingrediënten met verschillende gaartijden, dan moet je de zachtere ingrediënten halverwege toevoegen, wat het voordeel van het koken zonder omzien tenietdoet.
Slowcooking houdt veiligheidsrisico's in
Een slowcooker is gemaakt om lange tijd aan te staan. Je hoeft er dus in principe niet bij te blijven. Maar net zoals bij ieder elektrisch toestel vinden wij het geen goed idee om weg te gaan terwijl het werkt. Je weet maar nooit.
“Waar je vooral voor moet uitkijken is de voedselveiligheid, met name als je de functie uitgestelde start gebruikt”, waarschuwt Wim Billiet.“Laat makkelijk bederfbare eetwaren als vlees en vis niet te lang ongekoeld in de slowcooker liggen.”
Ook met peulvruchten is het overigens opletten geblazen. Peulvruchten bevatten giftige deeltjes die alleen verdwijnen bij hoge temperaturen. In een slowcooker is er onvoldoende verhitting, dus moet je peulvruchten vooraf koken op het fornuis.
Een slowcooker neemt behoorlijk wat plaats in
Houd er rekening mee dat een slowcooker een vrij groot toestel is dat behoorlijk wat ruimte inneemt op je aanrecht of in je kast. En het is niet dat hij in zijn eentje een hele resem andere keukentoestellen vervangt. Kook je graag, maar wil je geen arsenaal aan keukenapparaten in huis halen, dan is een multicooker wellicht een betere keuze om ruimte en geld te besparen.
Conclusie: is een slowcooker de moeite waard?
Heb je al een goede gietijzeren stoofpan, oven of stoomkoker in huis, dan lijkt een slowcooker met zijn beperkte mogelijkheden ons een dure overbodige extra voor de weinige voordelen die hij biedt. Als echte keukenprins(es) zul je er weinig plezier aan beleven. Maar als je geen zin hebt om lang achter je kookpotten te staan en toch met een minimum aan inspanning gezonde stoofpotjes wilt klaarmaken, kan een slowcooker uitkomst bieden. Wil je hetzelfde gebruiksgemak, maar iets meer mogelijkheden, dan kijk je misschien beter uit naar een goed uitgeruste multicooker.