Hoe kies je een multicooker?

Een multicooker is een alles-in-één toestel dat verschillende kookmethoden combineert. Met behulp van deze gids vind je het toestel dat jij nodig hebt.

Stap-voor-stap gids

Wat is een multicooker?

Een multicooker is een elektrisch kookapparaat dat verschillende kookmethoden combineert in één toestel. Het toestel vervangt eigenlijk de stoomkoker, de oven, de yoghurtmaker en zelfs de potten en de pannen. Je kan er bijvoorbeeld stoofpotjes, rijstgerechten, cake, soep, stoomgerechten en zelfs yoghurt mee klaarmaken. Met een multicooker kun je ook gerechten warmhouden en opwarmen indien nodig.

Je hoeft met een multicooker niet langer bij je potten te blijven staan, door de voorgeprogrammeerde programma’s hoef je enkel de ingrediënten in het toestel te plaatsen en op het knopje te drukken. Sommige toestellen hebben ook een uitgestelde startfunctie (een timer) waardoor je van tevoren kan inplannen wanneer een gerecht klaar moet zijn.

Terug naar boven

Welke functies heeft een multicooker?

De kooktemperaturen variëren van 40 tot 250°C, wat verschillende manieren van koken mogelijk maakt. De multicookers zijn geschikt voor het maken van wat yoghurt, het aanbraden van vlees en het sudderen van kleine gerechten. Bakken en braden zijn echter beperkt: je kan er geen frietjes of gebraden kip mee klaarmaken.

Afhankelijk van het toestel, kan een multicooker de volgende functies hebben:

  • Stomen
  • Aankleuren van vlees
  • Gerechten warmhouden
  • Slow cooking 
  • Snelkoken 
  • Yoghurt maken 

Voor sommige apparaten moet je een extra accessoire kopen om van bepaalde functies te kunnen genieten. 

Programma´s van de multicooker

Dankzij de ingebouwde automatische programma’s hoeft je niet langer op zoek te gaan naar de juiste kooktijd en temperatuur. Vele merken willen benadrukken dat ze uitgerust zijn met een groot aantal programma’s maar staar je hier niet blind op en kijk vooral naar welke programma’s je zelf nodig hebt of interesseren.
De ovenfunctie is over het algemeen niet zo efficiënt als in een echte oven. Om gelijkaardige resultaten als bij een oven te verkrijgen heb je een deksel met een verwarmingselement nodig. Bij sommige multicookers moet je een deksel met verwarmingselement er apart bij kopen. 

Sommige multicookers werken onder druk, waarmee je je kooktijd van gerechten kan inkorten. Ook hier kan je de druk niet echt vergelijken met een klassieke snelkookpan waar de druk opmerkelijk hoger is waardoor de kooktijd niet in dezelfde mate afneemt.

Terug naar boven

Wat is het verschil tussen een slowcooker en multicooker?

Slowcooking is een kookmethode met de bedoeling dat de ingrediënten langzaam worden bereid op een lage temperatuur gedurende een lange tijd. Een slowcooker kent alleen deze kookmethode. Een multicooker heeft veel meer functies, zoals hierboven genoemd. 

Alle multicookers uit onze test zijn uitgerust met een slowcookfunctie of iets vergelijkbaars. Er zijn zelfs modellen die waarin je “sous vide” kan slow koken. Deze kookmethode verbruikt over het algemeen ook weinig energie. Je kijkt best na dat je multicooker beschikt over deze functie. Om tot een goed resultaat te komen moet je toch zeker rekenen op een kooktijd van minimum 6 uur. 

Als je deze functie echt belangrijk is voor je schaf je me misschien beter een echte slowcooker aan.

Terug naar boven

Gebruiksgemak multicooker

Mengkom 

De uitneembare kom van een multicooker heeft een inhoud van 600 ml tot 6 liter, afhankelijk van het model. Het spreekt voor zich dat hoe groter de kom hoe groter de hoeveelheid eten dat je kan klaarmaken. Deze inhoud kan echter niet volledig worden benut, want multicookers hebben een veiligheidsmarge om te voorkomen dat ze overlopen. 

De mengkommen zijn altijd uitgerust met een antiaanbaklaag, teflon of keramiek, zo kleeft het voedsel niet aan de zijkanten en beperk je het gebruik van vetstof. 
Om de kom te verwijderen zijn bepaalde modellen uitgerust met handvaten en bij sommige toestellen moet je gebruik maken van pannenlappen. Dit laatste is niet zo makkelijk en maakt de kans op brandwonden groter.

Let op: bij sommige modellen moet je de mengkom er apart bij kopen.

Bedieningspaneel 

De meeste bedieningspanelen zijn danig intuïtief dat je de handleiding eigenlijk niet hoeft te consulteren. Als het de eerste keer is dat je een multicooker gebruikt, raden we toch aan om de handleiding eens door te bladeren. 

Schoonmaken 

Voor het schoonmaken zijn de kom en sommige deksels vaatwasmachinebestendig. Het hoofdgedeelte, dat een elektrisch gedeelte bevat, moet echter met een spons worden schoongemaakt. Controleer of de apparaten een opening hebben waaruit de stoom ontsnapt, anders ontstaat er een plas onder het apparaat nadat het deksel is geopend.  

Stroomverbruik

Multicookers die kunnen koken onder druk hebben zowel het voordeel van de verkorte kooktijd als een lager energieverbruik. Bij de andere modellen ligt het verbruik aanzienlijk hoger.

Veiligheid

De ventilatieopeningen kunnen zeer heet zijn. Het openen van het deksel is soms een beetje moeilijk. Wees voorzichtig bij het hanteren van de nog hete kom of het stoommandje bij modellen zonder handgrepen, vastpakken met pannenlappen is niet altijd even gemakkelijk.

Terug naar boven