Antwoord van expert

Heb ik een multicooker nodig?

16 maart 2023
multicooker

Een multicooker is een alles-in-één keukenmachine, waarmee je gerechten kunt stomen, warmhouden, aanbraden en soms zelfs kunt gebruiken als slowcooker. Twijfel je nog of je een multicooker moet kopen? Onze keukenexpert Wim Billiet vertelt je of het veelzijdige apparaat de investering waard is. 
Glass.Mapper.Sc.Fields.Image
Wim Billiet
Keukenexpert
Misschien heb je al een stoommandje, airfryer of slowcooker in huis. Dan is het de vraag of het loont om te investeren in zo´n duur en groot toestel.

Wat is een multicooker?

Een multicooker is een elektrisch kookapparaat dat verschillende kookmethoden combineert in één toestel. De kooktemperaturen variëren van 40 tot 250°C, waardoor deze verschillende manieren van koken mogelijk zijn. Onze expert Wim Billiet licht toe: “Een multicooker is bijvoorbeeld geschikt voor het aanbraden van vlees, het sudderen van kleine gerechten of soms zelfs om yoghurt mee te maken”. 

Wat kan je allemaal doen met een multicooker?

Een multicooker vervangt eigenlijk de oven, stoomkoker, yoghurtmaker en zelfs de potten en de pannen in je keuken. Afhankelijk van het model, heeft een multicooker verschillende functies.

Mogelijke functies van een multicooker 

  • Stomen
  • Dichtschroeien of aankleuren van vlees
  • Gerechten warmhouden
  • Slowcooking
  • Onder druk snelkoken
  • Yoghurt maken

Voordelen van een multicooker

Wim Billiet: “Dankzij de voorgeprogrammeerde programma´s hoef je niet langer bij je potten te blijven staan, je hoeft enkel de ingrediënten in het toestel te plaatsen en op het knopje drukken. Dankzij de automatische programma’s hoef je dus ook niet langer zelf op zoek te gaan naar de juiste kooktijd en temperatuur”. 

Sommige multicookers hebben ook een timer, wat handig is als je bijvoorbeeld wilt dat je eten klaar is als je thuiskomt van je werk. Billiet waarschuwt wel: “Wees wel voorzichtig met voedsel zoals verse vis en vlees. Als dit te lang ongekoeld in de multicooker ligt te rusten, dan kan dit bederven”. 

Nadelen van een multicooker

Wim Billiet: “Hoewel je vlees kunt aanbraden, is bakken en braden met een multicooker echter beperkt. Je kunt er bijvoorbeeld geen frietjes of gebraden kip klaarmaken”.

De ovenfunctie is over het algemeen dan ook niet zo efficiënt als een echte oven. De warmte wordt alleen door de bodem van de pan geproduceerd, de bovenkant wordt niet zo goed bruin en het eindresultaat is niet zo mooi als in een traditionele oven. Om gelijkaardige resultaten als bij een oven te verkrijgen heb je een deksel met verwarmingselement nodig. Bij sommige multicookers moet je dit accessoire er apart bij kopen. Een ander mogelijk nadeel kan zijn dat het toestel vrij groot in omvang is, en dus veel ruimte inneemt. 

Vergelijking met andere keukentoestellen

Billiet heeft zelf ook zo zijn twijfels over de multicooker: “De aankoopprijs is niet te onderschatten. Ga daarom zeker eerst na wat je allemaal al in de keuken hebt staan, voordat je overgaat op de aanschaf van een multicooker. Misschien heb je al een stoommandje, airfryer of slowcooker in huis. Dan is het de vraag of het loont om te investeren in zo´n duur en groot toestel”. 

Moet ik een multicooker kopen?

Twijfel je nog of je een multicooker wat voor jou is of niet? Beantwoord de vragen hieronder en ontdek of dit multifunctionele keukentoestel iets voor jou is.


Beste multicookers 2023

Ben je nog niet helemaal overtuigd of je wel of geen multicooker moet kopen? Bekijk dan onze testresultaten met de beste multicookers.

Vergelijk multicookers