Dossier

Microgolfoven vs oven: wat zijn de verschillen en welke is beter voor jou?

22 februari 2024
microgolfoven versus oven

22 februari 2024
We vergelijken de functies van microgolfovens en traditionele ovens en bekijken de verschillende kenmerken en kooktechnieken. Wat zijn de verwarmingsmechanismen van elk apparaat? Wat zijn de voor- en nadelen, rekening houdend met kooktijden, energie-efficiëntie en praktische overwegingen?

Wat is een microgolfoven?

Met een basismodel kun je gerechten opwarmen en ontdooien door het verspreidingssysteem van golven dat in het voedsel doordringt. Modellen met een grill bieden daarnaast, dankzij de weerstand bovenin de interne behuizing, de mogelijkheid om te bruinen, gratineren en roosteren. De meest uitgebreide microgolfoven, de combi-oven, kan daarnaast ook door middel van circulerende warme lucht deeg laten rijzen zodat je cakes en taarten kunt bakken. Zijn behuizing biedt de mogelijkheid om één of twee roosters te plaatsen.

Hoe werkt een microgolfoven?

De microgolffunctie schudt de watermoleculen waaruit het voedsel bestaat. Dit veroorzaakt een temperatuurstijging, waarbij een laag voedsel van 1 tot 2 cm dik wordt verwarmd door geleiding. Over het algemeen schakelt de microgolffunctie van "aan" naar "uit", waarbij afwisselend microgolven worden uitgezonden en dan weer uitgeschakeld, enzovoort. 

losstaande microgolfoven

Sommige innovatieve apparaten werken door de frequentie van microgolven te regelen. Op deze manier wordt, door het vermijden van schokken, de warmte gelijkmatiger verdeeld in het voedsel.

Terug naar boven

Wat is een oven?

De oven kookt het voedsel dat erin wordt geplaatst door de warmte in het voedsel te laten doordringen en verspreiden.

De traditionele elektrische oven heeft een verwarmingselement in het bovenste deel van de holte en een tweede verwarmingselement aan de onderkant, die natuurlijke thermiek of warmtestroming gebruikt om bijvoorbeeld gebraden gerechten te garen en het oppervlak voor pizza's te grillen.

Een thermische oven met ventilator verdeelt de warmte gelijkmatig over het voedsel, waardoor het ideaal is voor het bereiden van vis en gebak.

ingebouwde oven

Sommige ovens hebben ook een stoomfunctie om het voedsel vochtig te houden tijdens het koken, zodat het sappig blijft.

Hoe werkt een oven?

De warmte die wordt afgegeven door de 2 verwarmingselementen kookt voedsel door natuurlijke thermiek of warmtestroming.

Terug naar boven

Wat zijn de verschillen tussen een microgolfoven en een oven?

In een oven wordt voedsel gekookt door warmtestromen. Er is geen verspreiding van microgolven die bijdraagt aan het koken.

In een microgolfoven worden microgolven uitgezonden om het voedsel opnieuw te verwarmen.

Verwarmingstechniek

De combi-oven kookt met microgolven, grilt met een verwarmingselement bovenaan de holte en heeft hete luchtcirculatie.

De traditionele oven heeft 2 verwarmingselementen, één aan de bovenkant en één aan de onderkant van de holte, verspreidt warmte door convectie.

Beste modellen microgolfoven en oven

Wil je weten welke de beste microgolfovens zijn, raadpleeg dan onze vergelijker microgolfovens

Naar de vergelijker microgolfovens

Wil je weten welke de beste ovens zijn om jouw favoriete gerechten mee te bereiden, dan kun je terecht op onze vergelijker ovens om alle testresultaten te vergelijken.

Naar de vergelijker ovens

 

 

Terug naar boven

Wat is de beste keuze voor jou?

De combimicrogolfoven kan een vrij compleet apparaat zijn als je er alles uit wilt halen om te koken, het helpt ook bij het voorbereiden en ontdooien... maar je hebt tijd nodig om het helemaal te leren kennen.

Waarom zou je kiezen voor een microgolfoven?

  • De bereidingstijd met de combimicrogolfoven kan worden verkort in vergelijking met een traditionele oven. Er kan een kwartier bespaard worden bij een kooktijd van 50 minuten voor kip, vergeleken met 65 minuten voor een conventionele oven, met een lager energieverbruik. Een gerecht als geroosterd varkensvlees kan bijvoorbeeld op een vergelijkbare manier worden bereid.
  • Het energieverbruik is ook lager. Het koken van pizza's, rijst, pasta en koekjes gaat ook iets sneller en verbruikt minder energie dan in een traditionele oven. En sommige magnetrons kunnen frietjes koken of hebben zelfs een speciale functie om yoghurt te maken.

Vrijstaande combimagnetrons nemen steeds meer ruimte in op het werkblad. Het volume van ingebouwde combimagnetrons is groter dan dat van vrijstaande modellen, ongeveer 40 liter (vergeleken met 30 liter voor vrijstaande modellen). Het volume blijft echter compact in vergelijking met traditionele elektrische ovens.

De prijzen van microgolfovens kunnen sterk verschillen, naargelang het type dat je kiest. Je betaalt tussen € 200 en € 2 000.

Waarom zou je kiezen voor een oven?

Traditionele ovens met een grote capaciteit zijn geschikt voor grotere gerechten. Je betaalt tussen € 400 en € 1 000.

Praktische overwegingen bij de keuze tussen een microgolfoven en een oven

Als je optimaal gebruik wilt maken van de kookmogelijkheden die een combimagnetron biedt, kan het een geweldige bondgenoot zijn als het aankomt op helpen in de keuken.

Ideaal voor kleine klusjes, het smelten van boter of chocolade. Of om aardappelen snel te koken (kijk of je ze van tevoren met een vork moet inprikken, of dat ze in een zak zitten die daarvoor bedoeld is).

Terug naar boven

Waarop moet je letten bij je keuze?

Om morsen te voorkomen bij het opwarmen van voedsel in de microgolfoven, gebruik je een speciale antikleefhoes voor magnetrons.

Of je nu kiest voor een traditionele oven of een magnetron, kijk of de programmering gebruiksvriendelijk is. En onderhoudsgemak is een belangrijke factor, want veelvuldig gebruik betekent ook regelmatig schoonmaken om te voorkomen dat etensresten "overkoken" telkens als het apparaat wordt aangezet.

Terug naar boven

Aanbevolen voor jou