Tips

Koelkasten met plastic achterkant: wees voorzichtig!

31 mei 2021
Koelkast, achterkant, wordt gerepareerd.

Let op het materiaal van de achterkant van je koelkast om elk mogelijk risico op veiligheidsproblemen te voorkomen.

Het plastic in de achterpanelen van sommige modellen van koelkasten riskeert de verspreiding van vuur in geval van brand te vergroten. Dat bleek uit testen die de Engelse consumentenvereniging Which? in 2018 uitvoerde op 90 modellen. Tot op vandaag lijkt er niets te zijn veranderd. Wij blijven hameren op dit pijnpunt en kennen bij onze tests geen labels toe aan toestellen met plastic rugpaneel.

De huidige norm vereist dat koelapparaten de gloeidraadtest doorstaan om hun brandweerstand te beoordelen. Daarvoor moet een hete draad door een monster van het materiaal worden gestoken om te kijken of het vuur vat. Wanneer echter strengere brandtesten worden uitgevoerd, blijkt dat geen enkel plastic materiaal dat als achterpaneel van de koelkasten wordt gebruikt, in staat is om een vlam te weerstaan gedurende dertig seconden. Dat betekent dat het, in geval van brand, de vlammen niet zal beletten de isolatielaag (aanwezig in alle koelapparatuur) te bereiken die wel ontvlambaar is en bijgevolg een grotere brandlast kan veroorzaken.

Bij aankoop van een nieuwe koelkast raden wij ten stelligste aan een toestel te kiezen met achterkant in metaal of aluminiumlaminaat, en modellen met plastic achterkant te allen tijde te vermijden. Bij onze tests kennen wij overigens geen labels toe aan apparaten met rugpaneel in plastic.

Andere veiligheidstips: 

  • Zorg ervoor dat je de buitenkant van het apparaat schoon houdt. Verwijder regelmatig stof.
  • Sluit je koelkast aan op een direct stopcontact in de muur.
  • Controleer of de rookmelders werken.