Dossier

Koopgids staafmixers

29 oktober 2015
Staafmixers

Welke staafmixer u het best koopt, hangt helemaal af van wat u ermee wilt doen en welke toestellen u al in huis hebt. Hebt u bijvoorbeeld al een handmixer, dan heeft het geen zin om een staafmixer te kopen die ook kan kloppen. Is dat niet het geval, dan kunt u kiezen voor een volledig uitgerust toestel dat niet alleen kloppen, maar ook raspen, hakken enz.

Inleiding

Gebruiksgemak

Erg belangrijk is natuurlijk dat een staafmixer goed in de hand ligt en gemakkelijk te gebruiken is. Daarom neemt u het best enkele toestellen ter hand als u in de winkel bent. Is het toestel licht of net een beetje te zwaar? Zijn de bedieningsknoppen goed geplaatst? Hoe zit het met het aantal snelheden? Is er een turbofunctie? Hieruit leert u al heel wat. Kijk ook eens hoe lang het snoer is. Is het te kort, dan kan dat wel eens voor problemen zorgen als u ermee aan de slag gaat.

Verschillende messen

De meeste staafmixers zijn eenvoudige toestellen die zijn uitgerust met een universeel mes. Deze zijn geschikt om bv. soep te mixen of babyvoeding te pureren, maar vaak niet veel meer dan dat. Mayonaise maken is meestal al een hele klus.
Wil u een toestel met meer functies, dan zoekt u beter uw heil in een combitoestel met accessoires. Deze hebben vaak een extra hakmes, een hakmolentje, een klopper … Doorgaans is het eenvoudig om het ene accessoire van de behuizing los te klikken en te vervangen door een ander. Bij sommige toestellen is het ook mogelijk om het mes in het hakmolentje te vervangen, waardoor het een extra functie krijgt. Met deze combitoestellen zijn de mogelijkheden inderdaad heel wat uitgebreider. Een maatbeker kan handig zijn, maar misschien hebt u al iets in de keuken dat als beker kan dienen. Dan staat zo’n extra beker enkel maar in de weg.

Stevig en eenvoudig schoon te maken?

Als u in de winkel vergelijkt, kunt u al eens proberen om de mixstaaf even los te koppelen en terug vast te maken. Dat moet eenvoudig lukken. Kijk ook eens naar de "gear" en de koppeling: als deze van plastic op plastic is, en niet bv. plastic op metaal, dan is dat vaak duurzamer.
Wenst u verkleuring van de mixstaaf te voorkomen, dan kiest u best voor een metalen mixstaaf. Verder is het belangrijk dat er een siliconen dichting zit tussen het mes en de voet, om te vermijden dat er voeding in terechtkomt.