Dossier

Universele koffiecapsules of merkcapsules: welke kiezen voor je espressomachine?

23 januari 2023
Koffie zetten met een espressomachine Dolce Gusto of Nespresso

Nespresso en Dolce Gusto zijn de twee belangrijkste merken van espressomachines met capsules. Wat zijn de verschillen tussen de koffiecups die je erin gebruikt? Zijn merkcapsules beter dan universele capsules? Bestaan er goedkopere en milieuvriendelijkere alternatieven? Hier vind je het antwoord op je vragen.

Nespresso en Dolce Gusto: de twee belangrijkste merken van espressomachines met capsules

De twee belangrijkste merken van espressomachines met capsules zijn Nespresso en Dolce Gusto. Beide merken zijn eigendom van Nestlé.

Wat is het verschil tussen Nespresso en Dolce Gusto?

De capsules van de twee merken zijn niet uitwisselbaar. Ook is het belangrijk om te weten dat sommige Dolce Gusto-apparaten plaats hebben voor twee capsules: een voor koffie en een voor melk. Met een Dolce Gusto-machine kun je ook andere dranken bereiden, zoals thee en chocolademelk.

Ook capsules van andere merken dan Nespresso en Dolce Gusto

Zowel de capsule als de methode van koffiezetten zijn gepatenteerd, maar in 2012 zijn een deel van de patenten vervallen waardoor andere merken nu ook capsules kunnen maken die passen in Nespresso machines, idem voor Dolce Gusto machines. Welke capsules je nu precies wel en niet in je espressomachine kwijt kan, is belangrijk voor de smaak van de koffie, maar evengoed voor je portemonnee.

Merkcapsules versus universele capsules

Merkcapsules versus universele capsules: compatibiliteit

Capsules van Nespresso of Dolce Gusto

Met koffiecapsules van deze merken ga je geen problemen hebben met je bijhorende espressomachine. Gewoon inbrengen en de machine haar werk laten doen.

Universele capsules

Als je voor universele, ‘niet-merk’-capsules kiest, dan moet je extra opletten dat de capsule correct in het apparaat zit.

Merkcapsules versus universele capsules: prijs

Capsules van Nespresso of Dolce Gusto

Espressomachines met capsules zijn duur in gebruik. Het apparaat kan je vrij goedkoop verkrijgen vanaf 50 euro, maar je moet rekenen op gemiddeld 0,37 euro per kopje. Dolce Gusto kost ongeveer 0,30 euro per kopje, terwijl je voor Nespresso 0,43 euro betaalt.

Universele capsules

Als je een ander merk kiest voor je capsules, dan kun je misschien toch wat besparen. Maar let op: merkloze of universele capsules zijn niet altijd goedkoper dan de originele capsules.

Goedkopere alternatieven

Andere espressomachines zoals de volautomatische of piston espressomachine zijn duurder in aankoop, maar je hebt wel al een lekkere koffie voor ongeveer 0,13 of 0,14 euro per kopje.

Merkcapsules versus universele capsules: milieu-impact

De capsules van zowel Nespresso en Dolce Gusto als niet-merken zijn gemaakt van aluminium en/of plastic. Plastic en aluminium koffiecapsules mogen bij het PMD.

Je kunt ook composteerbare capsules kopen, maar daarvoor lopen de voorschriften uiteen. Composteerbare capsules mogen doorgaans NIET bij het GFT of PMD afval, maar check zeker plaatselijke voorschriften van je afvalintercommunale wat betreft GFT.
Composteerbare capsules met het logo "OK Home Compost" horen in de thuiscompostbak of bij het restafval.
Composteerbare capsules met het logo "OK Compost" moet je bij het restafval gooien.

Recyclage met Nespresso, Dolce Gusto en l’OR

Zowel Nespresso als Dolce Gusto werken met TerraCycle, een recyclagebedrijf, waar je met je gebruikte capsules terecht kunt om ze te laten recycleren.
Maar ook andere bedrijven zoals l’OR werken met hen samen. Daar wordt het plastiek van het aluminium gehaald. Het aluminium en plastiek kan hergebruikt worden en de koffie wordt gecomposteerd.

Zwaardere milieu-impact met andere merken

Met andere merken is het niet altijd duidelijk wat er met de gebruikte capsules gebeurt. Sommige merken recycleren ze niet, wat een belasting voor het milieu betekent.

Hoe milieubewust koffie zetten? 

Pistonmachine, volautomatische espressomachine of klassiek koffiezetapparaat

Je kunt ook opteren voor een pistonmachine, een volautomatische espressomachine of een traditioneel koffiezetapparaat. Dan kan het koffiegruis en de koffiefilters gewoon in de groene bak of de compost om gerecycleerd te worden.

Overweeg je een espressomachine met capsules te kopen?

Ben je op zoek naar een espressomachine met capsules? Neem dan een kijkje in onze vergelijker. Bekijk ook zeker welke koffie het best bij je past.

Vergelijk espressomachines