Nieuws

Bereken hoeveel je kunt besparen met een broodmachine

10 november 2022
iemand die een brood aansnijdt

De broodprijs is de voorbije maanden sterk gestegen door dure grondstoffen en peperdure energie. Ga je zelf brood bakken met een broodmachine, dan kun je heel wat besparen.

Heel wat voeding is de voorbije maanden flink duurder geworden door de duurdere grondstoffen en de exploderende energieprijzen, en brood is daar zeker bij. In april werd de prijs voor een brood van 800 gram opgetrokken van € 2,40 naar € 2,70, en intussen zijn de omstandigheden zeker niet verbeterd. Op sommige plaatsen betaal je € 3 of meer voor een brood. Daardoor overwegen steeds meer mensen om zelf brood te bakken. We rekenen uit wat het voordeligst is.

Investeren in ingrediënten en in machine

Als je zelf brood begint te bakken, vraagt dat in het begin wel wat investeringen. “Eerst en vooral moet je natuurlijk een broodmachine kopen”, zegt Wim Billiet, die onze laatste test van broodmachines in goede banen leidde. “Maar uit onze test blijkt dat je al een goed toestel hebt voor zo’n € 70. Een toestel van topkwaliteit kost ongeveer € 120.”

Daarnaast heb je de bestanddelen nodig. Ook die zijn de voorbije maanden niet echt goedkoper geworden. “Door de graancrisis werd de bloem dit voorjaar duurder, die prijzen zijn inmiddels niet terug gezakt”, aldus Billiet.

“Broodmachine na twee jaar terugverdiend”

Toch is het duidelijk goedkoper om je eigen brood te bakken, zo blijkt uit de berekening hieronder. “Als je zelf de bestanddelen koopt, dan kost een brood je ongeveer € 1,30, dus de helft van wat je betaalt bij de bakker”, becijferde onze expert. “Kies je voor een all-in-mix, dan kom je wat duurder uit. Maar je bespaart nog steeds genoeg om je broodmachine na ongeveer twee jaar te hebben terugverdiend.” In de berekening hieronder gaan we uit van 75 broden per jaar, ongeveer het landelijke gemiddelde per persoon, maar als je meer brood eet, bespaar je uiteraard ook meer.

Niet zeker of het voor jou voordelig is om een broodmachine te kopen, dan wel om je brood bij de bakker te kopen? Met de onderstaande tool bereken je de besparing volledig op jouw maat.

 

 

 

Lijkt een broodmachine wel iets voor jou? Check dan onze koopwijzer om te zien welk model het best bij jou past.

Naar de koopwijzer broodmachines