Dossier

Hoe kies je de smartwatch, activiteitentracker of sporthorloge voor jouw levensstijl?

23 mei 2023

Wearables of slimme polsbandjes zijn helemaal in en bestaan in verschillende soorten. Kies je beter voor een activiteitentracker, smartwatch of sporthorloge? We helpen je op weg de juiste wearable te vinden op basis van je levensstijl en activiteiten.

Welke soorten wearables zijn er?

Ga je voor een smartwatch, sporthorloge, of een activiteitentracker (“activity tracker”)? Om de keuze te vergemakkelijken leggen we het verschil uit tussen elk type “wearable”.

Smartwatch

Een smartwatch kan je zien als het verlengde van je smartphone. Handelingen die je voornamelijk op je smartphone doet, zoals berichten lezen, notificaties bekijken of zelfs bellen, kan je ook met een smartwatch. Hoewel veel smartwatches het kunnen, is hun hoofddoel niet om je gezondheid of sportprestaties in de gaten te houden. Wil je vaak online blijven zonder je smartphone boven te moeten halen, dan is een smartwatch mogelijk iets voor jou.

Sporthorloge

Het doel van een sporthorloge is het volgen van je sportactiviteiten en trainingen. Sporthorloges werken vaak los van je smartphone, zodat je kan gaan sporten en je gegevens bijhouden zonder je smartphone in de buurt te hebben. Sommige sporthorloges zijn gemaakt voor specifieke disciplines, zoals hardlopen, fietsen of zwemmen. Ben je een fervente sporter die graag zijn trainingsgegevens bijhoudt en analyseert? Dan kan een sporthorloge je daarbij helpen.

Activiteitentracker

Ben je geen fervente sporter, maar wil je wel meer weten over je gezondheid, bijvoorbeeld hoeveel stappen je zet op een dag, hoeveel je slaapt en je hartslag? Dan is een activiteitentracker of activity tracker de juiste keuze voor jou. Een goede optie als je wilt starten met je gezondheid in de gaten te houden zonder al te veel geld uit te geven. Activiteitentrackers zijn in het algemeen goedkoper dan sporthorloges en smartwatches.

Een smartwatch of sporthorloge?

Het verschil tussen smartwatches en sporthorloges is in de praktijk niet altijd even duidelijk. De meeste smartwatches hebben ook sportfuncties, en de meeste sporthorloges hebben ook slimme functies. Niet alle slimme horloges kunnen daarom strikt worden geclassificeerd als sporthorloge of smartwatch.

Sommige smartwatches scoren zelfs beter op sportfuncties dan andere sporthorloges. Check daarom steeds de testresultaten in onze vergelijker om te zien of een horloge de functies heeft die je wenst.

Vergelijk alle slimme horloges

 

Op welke kenmerken letten bij aankoop?

Ben je er nog steeds niet uit welke wearable het beste bij je past? Er zijn nog een paar belangrijke verschillen die je keuze mee kunnen bepalen.

  • Vind je design belangrijk, dan is het goed om te weten dat activiteitentrackers meestal rechthoekig van vorm zijn. Smartwatches en sporthorloges zijn quasi altijd rond, of rechthoekig met afgeronde hoeken.

  • Activiteitentrackers hebben minder functies en een kleiner scherm, zodat de batterij langer meegaat per lading dan bij een sporthorloge of smartwatch.

  • Ook de prijs is een belangrijke factor: voor een activiteitentracker betaal je vaak veel minder dan voor een sporthorloge of smartwatch.

Voor elk type "wearable" zijn er nog een aantal zaken waarop je moet letten bij je aankoop:

  • De eerste stap bij het kopen van een smartwatch is nagaan of die wel compatibel is met je smartphone. Een Apple Watch is bijvoorbeeld enkel compatibel met een iPhone en niet met Android-smartphones. Ga na in onze vergelijker of de smartwatch makkelijk kan werken met berichten, sociale media en telefoonoproepen. De meeste smartwatches hebben ook fitnessfuncties. Als je graag ook je gezondheid in de gaten houdt, koop je het best een smartwatch die ook zaken zoals je hartslag en stappen accuraat kan meten.

  • Ga je voor een sporthorloge en wil je gaan joggen zonder je smartphone bij de hand te hebben, bekijk dan of het horloge een ingebouwde gps heeft. Luister je graag muziek? Kies dan voor een horloge dat veel muziek kan opslaan. Controleer dus de interne opslagruimte. Gebruik je al een smartphone-app zoals Strava of Map My Run, kijk dan of je sporthorloge hiermee compatibel is zodat je de gegevens kunt synchroniseren.

  • Ga voor een activiteitentracker als je simpelweg je stappen wilt tellen en je afstand wilt berekenen. Het is ook belangrijk dat hij je hartslag correct meet. Ga je veel in de bergen wandelen, kies dan voor een tracker die een hoogtemeter heeft. Alle activiteitentrackers in onze test meten ook ’s nachts je hartslag om je slaapkwaliteit te bepalen. Als je graag zonder horloge slaapt, dan is deze functie niet nuttig.

80 Topkwaliteit
Beste van
de test
Smartwatches & activity trackers
vanaf  141,48
78 Topkwaliteit
Smartwatches & activity trackers
vanaf  139,15
80 Topkwaliteit
Beste van
de test
Smartwatches & activity trackers
vanaf  379,95