Nieuws

Uitgesteld tv kijken maakt niet alle beloftes waar

11 maart 2015
Uitgesteld tv kijken maakt niet alle beloftes waar

Nooit meer een aflevering van uw favoriete serie missen dankzij onbeperkt uitgesteld kijken, het klinkt fantastisch. Helaas is het aanbod hier en daar te beperkt, en kunt u met de huidige formules slechts een paar dagen in de tijd teruggaan. Misschien toch beter die decoder programmeren en geld besparen?

Op zoek naar het beste digitale tv-aanbod?

Sinds kort bestaan er drie formules waarmee u zogenaamd onbeperkt uitgesteld tv kunt kijken: Stievie (enkel voor Vlaamse zenders), Proximus ReplayTV en Telenet Play. Het principe is simpel: voor een vast maandelijks bedrag kunt u x aantal dagen teruggaan in de tijd en zoveel uitzendingen herbekijken als u maar wilt. Vroeger moest u daarvoor ofwel zelf de uitzending opnemen, ofwel elke aflevering individueel aankopen via Video on Demand. Toch zijn wij niet overtuigd van de meerwaarde.

Beperkt in tijd én aanbod

Telenet heeft duidelijk de beste, maar meteen ook de duurste formule. Met Play gaat u tot zeven dagen terug in de tv-gids, met Stievie zes dagen en met ReplayTV van Proximus amper 36 uur. Bovendien omvat Play naast uitgestelde televisie ook een pakket (weliswaar minder recente) films en series.

Stievie is de enige die u echt overal laat terugkijken, zelfs in het buitenland op uw smartphone of tablet, zolang u maar verbonden bent met het internet. ReplayTV werkt enkel wanneer u op het Proximus-netwerk surft, voor Play kunt u niet zonder de Telenet-decoder.

Grootste ontgoocheling bij alle opties is dat u niet álle programma's kunt herbekijken: sommige films en series zitten niet in het pakket. Bovendien kunt u bij VTM en 2BE (de reclameblokken) niet langer doorspoelen. Dat wordt extra irritant wanneer u enkel het einde hebt gemist, en toch opnieuw de hele aflevering moet uitzitten.

Liever zelf programmeren

Al deze tekortkomingen maken dat deze formules volgens ons toch niet de allerbeste investering zijn. Voor Stievie betaalt u namelijk € 9,99 per maand, Proximus ReplayTV kost u € 3 of € 7 (afhankelijk van het feit of u de reclame wilt overslaan), en Telenet Play tot slot € 10. Dat lijkt niet veel, maar op jaarbasis kunt u toch al snel € 100 of meer besparen door vooruitziend te zijn en zelf uw programma's op te nemen. Vaak kunt u alle afleveringen van een reeks in één keer programmeren, dus waarom zou u tientallen euro's extra besteden aan een dienst die niet werkelijk "onbeperkt" is?