Nieuws

Samsung scoort met nieuwe tv en vernieuwde beeldtechnologie

11 augustus 2021
Nieuwe tv Samsung QN95.

Welk televisiemerk biedt de beste beeldkwaliteit? Op dit moment staat de C1 OLED-serie van LG bij ons geboekstaafd als het gamma met de hoogste score voor beeldkwaliteit. Kan Samsung met de allerlaatste QLED-technologie – Neo QLED – de kloof dichten? De nieuwe QN95 bijt alvast aardig van zich af.

In de televisiewereld wordt er continu gewerkt aan technologische verbeteringen om een nog betere kijkervaring te bieden. Op dit moment biedt de LG C1 OLED-serie volgens onze tests de beste algemene beeldkwaliteit op de televisiemarkt.

Betere zwartwaardes dankzij Neo QLED-technologie

Samsung werkt al jaren met een andere technologie - QLED of Quantum Dots Light Emitting Mode - die vooral op vlak van kleurenweergave erg sterk is. De nieuwe QN95 is met de laatste nieuwe QLED-technologie uitgerust: Neo QLED. In vergelijking met zijn voorganger, de Q95T, zien we een duidelijke verbetering van de beeldkwaliteit. Samsung is er met dit nieuwe model in geslaagd om diepe zwartwaardes te halen, wat voordien altijd de zwakke plek was van QLED-technologie.

Vergelijking met de beste op de markt

Maar als we het totale plaatje bekijken ten opzichte van de LG C1-serie dan merkten we tijdens onze tests dat de QN95 een minder brede kijkhoek heeft, wat betekent dat het beeld sneller vervormt als je vanuit een schuine hoek kijkt.

Ook heeft de QN95 meer last van reflecties waardoor hij minder geschikt is in helder verlichte ruimtes. Je moet ten slotte veel dieper in je portefeuille tasten voor de nieuwe QN95 (vanaf € 1 650) dan voor de LG C1 OLED van 55 inch (vanaf € 1 099). Op het vlak van geluidskwaliteit zijn de beide concurrenten aan elkaar gewaagd.

Beter Smart-menu en lager energieverbruik

Het besturingsprogramma dat Samsung gebruikt voor de Smart-functies op het toestel heet Tizen. Dat werkt sneller en is gebruiksvriendelijker dan de vernieuwde versie van WebOS die je op televisietoestellen van LG terugvindt. Daarnaast ondersteunt Samsung ook multiView waarmee je bijvoorbeeld een spel kunt spelen met de walkthrough van YouTube ernaast. Je kunt dan weer geen ingebouwde apps verwijderen.

Om de vergelijking met de LG C1-serie af te ronden: de QN95 van Samsung heeft een iets lager energieverbruik, dus ook daar maakt hij indruk.

Interessant voor gamers

Ben je op zoek naar een goed scherm om te gamen, dan zal de QN95 je niet teleurstellen. Hij ondersteunt gaming met VRR, dus 120Hz 4K gaming met een variabele herhaalfrequentie en een game center waar je ook met een hogere beeldherhaalfrequentie kunt spelen.

Conclusie: prima kwaliteit, maar duur

Wij vinden de QN95 hoe dan ook een verbetering ten opzichte van zijn voorganger. De algemene beeldkwaliteit leunt dicht bij de allerbeste aan. Het prijskaartje voor de 55 inch-versie - minstens € 1 650 - is wel stevig en zal sommige consumenten ongetwijfeld twee keer doen nadenken.

Op zoek naar een nieuwe tv?

Ben je op zoek naar een televisie binnen een andere prijscategorie neem dan een kijkje op onze koopwijzer televisies.

60 Redelijke
kwaliteit
vanaf  599,00
67 Goede
kwaliteit
Beste
Koop
vanaf  427,00
76 Topkwaliteit
vanaf  898,00