Nieuws

De beste tv om naar de Olympische Winterspelen te kijken

03 februari 2022

Deze vrijdag, 4 februari, starten de Olympische Winterspelen in Peking. Ben je op zoek naar een nieuwe tv om je favoriete sporters te volgen en wil je de beste kijkervaring? Onze tv-expert weet raad.

Een groot scherm, 8K, sportmodus … Deze zaken lijken in de winkel misschien aantrekkelijk, maar zijn ze ook nuttig? De belangrijkste vragen beantwoord bij het kiezen van een nieuwe tv.

Heb ik een heel groot scherm nodig?

Het kan interessant lijken om een partij ijshockey of een discipline als schansspringen op een grote tv van 65 inch (165 cm) of 75 inch (190,5 cm) te volgen. Maar heb je echt zo'n grote tv nodig? En heb je wel voldoende plaats in je woonkamer? "Voor het beste kijkcomfort moet je ver genoeg kunnen zitten van het scherm. Je kunt gemakkelijk de ideale afstand tussen je zetel en de tv berekenen: vermenigvuldig de schermdiagonaal met twee voor Ultra HD-inhoud of met drie voor HD-inhoud", legt onze tv-expert Roy Metz uit.

Ga er ook niet van uit dat je de hoogst mogelijke resolutie nodig hebt. Volgens onze tests heb je geen enkele reden om een 8K-tv te kopen. "Het is beter om te kijken naar het type paneel en de verversingssnelheid. In het geval van sportwedstrijden is het beter om een 120Hz-paneel te hebben omdat de beelden snel bewegen. Ook hebben goedkope LCD-panelen bijna altijd risico op "clouding" of wolkvorming op het scherm."

Heeft de sportmodus zin?

Sommige fabrikanten pakken uit met speciale "sport"-functies in de tv-instellingen. Die zouden sportliefhebbers een nog intensere kijkervaring moeten bieden. Maar hebben ze nut om bobsleeën, schaatsen, skiën of een andere olympische discipline te volgen?

"Tijdens onze tests hebben we deze instellingen regelmatig beoordeeld, maar de sportmodus heeft ons nooit overtuigd. De beeldkwaliteit neigt er zelfs door achteruit te gaan. Dit vooral omdat die sportmodus eerder bij de "vivid" mode aanleunt, dat betekent dus overgesatureerde kleuren en maximale helderheid om het wow-effect in de winkel te verkrijgen", zegt onze expert.

Blijf dus bij de standaardinstellingen en raadpleeg ons dossier om het beeld van je tv perfect af te stellen. Dat is een essentiële stap om het beste uit je nieuwe tv te halen.

Zo stel je het beeld perfect af

Hoe kies ik het juiste model?

Onze koopgids tv's vergemakkelijkt je zoektocht naar een nieuwe tv. Zo kun je nagaan aan welke voorwaarden jouw ideale toestel moet voldoen: schermgrootte, beeld- en geluidskwaliteit, connectiviteit, interactiviteit, nieuwe trends enzovoort.

Zodra je hebt bepaald welk type tv-toestel voor jou geschikt is, kun je een doordachte keuze maken tussen de honderden toestellen die je in onze vergelijker van tv's vindt. Je kunt er ook de prijsevolutie zien die een specifiek toestel de laatste maanden heeft doorgemaakt. Aarzel niet om een melding in te stellen zodat je op de hoogte wordt gebracht als de prijs van een specifiek toestel onder een bepaald bedrag daalt.

Vergelijk alle geteste tv's

Waar kan ik de Winterspelen op mijn tv volgen?

Wil je de Winterspelen op je televisie volgen, dan is Sporza je vaste partner. Elke voormiddag vind je op Eén live-uitzendingen en samenvattingen. Sporza zal zich vooral richten op de grotere evenementen en de Belgische sporters. Daarnaast vind je ook dagelijks een terugblik op Eén, van 17 tot 18 uur. Interesse in de programmatie en prestaties van onze noorderburen? Neem een kijkje bij NOS.

Ook op Eurosport kan je de Winterspelen volgen. Op Eurosport 1 vind je tussen 07.30 uur en 16.30 uur alle hoogtepunten. Op Eurosport 2 kun je uitgebreidere verslagen verwachten.