Onze review van de LG OLED C3-serie

Algemene beoordeling
Introductie
De LG OLED C-serie heeft zich de afgelopen jaren in onze tests weten te onderscheiden. Deze televisies zijn consistent aan te bevelen voor wie op zoek is naar een high-end televisie. De zeer goede beeldkwaliteit, indrukwekkend contrast en detail, hoogwaardig geluid voor een tv en een compleet en goed ontworpen smart TV-platform gebaseerd op WebOS zijn de troeven van deze serie. Als we naar het assortiment OLED-televisies van LG kijken, biedt deze C-serie de meest interessante verhouding tussen kwaliteit en prijs.
De C3-serie staat voor de uitdagende taak om een al bewezen platform te verbeteren. In 2022 werden de modellen van de C2-serie, de directe voorgangers van de serie die we nu hebben bekeken, uitgeroepen tot "Beste uit de Test" in de formaten 42, 48, 55 en 65 inch! De verwachtingen waren dus hooggespannen; maar hoe hebben de C3-modellen het gedaan?
Identificatie van LG OLED-modellen
Allereerst leggen we uit hoe consumenten de LG OLED-modellen van deze serie kunnen herkennen. Kijk gewoon naar het modelnummer en controleer het volgende:
- De cijfers na de aanduiding "OLED" verwijzen naar de beeldschermdiagonaal; in dit geval 65 inch.
- Daarna kan je aan de linkerkant van het model de aanduiding "C3" zien, wat betekent dat het een model uit de C-serie is, uitgebracht in 2023; terwijl aan de rechterkant het modelnummer van het voorgaande model, de "C2"-serie uit 2022, te zien is.
Resultaten van C3-serie
Een snelle blik op de resultaten laat zien dat de C3-modellen van 2023 de uitdaging hebben overtroffen door bijna alle beeldschermdiagonalen in onze tests te domineren (de enige uitzondering is de 48”, waar de geluidskwaliteit iets minder was).
Technische specificaties
Deze modellen maken gebruik van 4K-panelen met een native frequentie van 100 Hz in Europa en 120Hz in Amerika en de "OLED Evo" -technologie, die worden aangestuurd door de 6e generatie α9-beeldprocessors. Dit belooft meteen hogere helderheidsniveaus, wat ook werd bevestigd in onze tests, waarbij de maximale helderheid in HDR met iets meer dan 10% toenam ten opzichte van voorgaande modellen. Er zijn echter belangrijkere criteria en bovendien waren de waarden die de vorige modellen behaalden, al meer dan voldoende. We wilden dus graag achterhalen of deze nieuwe generatie nog meer kwaliteit uit deze OLED-panelen kan halen. Wat betreft HDR zijn deze modellen natuurlijk compatibel met verschillende protocollen (Dolby Vision, HDR10 en HLG).
De apparaten zijn licht en extreem dun, wat samen met de minimale randen resulteert in een zeer minimalistisch ontwerp. Aan de onderkant zit er wat extra volume waar de aansluitingen zich bevinden. Dat is ook het fundamentele verschil met de G serie die overal even dik is. Het minimalistische ontwerp is een belangrijk aspect gezien de prominentie van dergelijke apparaten in een woonkamer (vooral bij de grotere beeldschermdiagonalen).
De smalle randen en slanke vorm, samen met het gebruik van hoogwaardige materialen (bijv. de stabiele en robuuste voet) zorgen voor een zeer geslaagd ontwerp.
Wat betreft het geluid, kan je rekenen op 2.2 audiokanalen (dat wil zeggen, in totaal 4 luidsprekers verspreid over de boven- en onderkant van de achterkant van de tv) en een gecombineerd totaal vermogen van 40W, met uitzondering van de 42”-modellen, die 2 audiokanalen en 20W vermogen hebben. Daarnaast ondersteunen ze Bluetooth-koptelefoons en is het zelfs mogelijk om tegelijkertijd 2 Bluetooth koptelefoons aan te sluiten. Wat betreft connectiviteit zijn er royale opties, met 4 HDMI 2.1-ingangen, 3 USB-ingangen, netwerkverbinding en Wi-Fi (802.11 ax, beter gekend als Wifi 6).
Voor streaming vanaf mobiele apparaten zijn de AirPlay- en Cast-protocollen aanwezig, respectievelijk voor Apple- en Google -apparaten.
En voor gamers, een segment waar fabrikanten steeds meer belang aan hechten en waarbij de tv's van hogere klasse doorgaans betere oplossingen bieden, is er ook hier niets aan te merken op deze modellen. Meteen al zijn er de aanwezigheid van HDMI 2.1-ingangen (die resoluties tot 4K bij 120Hz ondersteunen), de compatibiliteit met FreeSync en G-Sync en een speciale beeldmodus voor gaming (verlaagt de latentie), die automatisch wordt geactiveerd wanneer bijvoorbeeld een spelconsole wordt gestart.
Beeldkwaliteit
Op het belangrijkste criterium scoren deze televisies positief (iets beter dan de voorgaande modellen uit de C2-serie). De beelden zijn zeer scherp, met levendige kleuren die toch natuurlijk ogen, een hoog en goed gebalanceerd contrast en vloeiende beelden. Bij het bekijken van 4K HDR-video's was de scherpte van het paneel indrukwekkend.
Onze beeldkwaliteitsbeoordelingen worden altijd uitgevoerd met zowel de originele beeldinstellingen als na kalibratie. In dit geval hoeft er weinig aan de beeldinstellingen te worden aangepast, aangezien de standaardinstellingen al correct leken.
Geluidskwaliteit
Voor het beoordelen van de geluidskwaliteit hebben we de standaardinstellingen (uitgeschakelde equalizer) gebruikt. Het geluid dat deze tv's produceren is van hoge kwaliteit, vooral bij de modellen van 65”. Hier kan je rekenen op indrukwekkende bassen, helder, rijk en gedetailleerd geluid. Over het algemeen is het geluid zeer goed gebalanceerd en behoort het tot de beste televisies die we tot nu toe hebben beoordeeld wat betreft geluidskwaliteit. Desalniettemin kan het geluid niet wedijveren met een soundbar, zelfs een basismodel, vooral als je duidelijkere stemmen wilt.
Bij de modellen van 55” is de geluidskwaliteit vrijwel gelijk. Hier is alleen op te merken dat het geluid iets minder luid is.
Bij de modellen van 48” is het geluid van goede kwaliteit, maar beduidend minder. Het heeft enigszins een "echo"-effect en klinkt minder aangenaam.
Energieverbruik en gebruiksgemak
Het energieverbruik van deze televisies is redelijk matig, waarbij na kalibratie van het beeldvermogen waarden variëren tussen 50W voor de 42”-modellen en 79W voor de 65”-modellen.
Ons kalibratieproces is gericht op gebruik in een relatief donkere kamer met indirect kunstlicht. Dit betekent dat de waarden iets stijgen als de standaardinstellingen worden gebruikt, vooral bij de 55- en 65-inch modellen, maar ze blijven redelijk. Natuurlijk moeten we ook niet overdrijven want 79W voor een 65” tv is zeer goed ten opzichte van beeldbuis of Plasma toestellen van welleer. Maar gezien de strenge Europese energienormen, krijg je nu de indruk dat iedere televisie plots slecht presteert.
Het gebruiksgemak van deze televisies is erg goed. Ze worden geleverd met een bewegingsgevoelige afstandsbediening die goed integreert met de WebOS-besturingssysteemmenu's. De eerlijkheid gebiedt ons wel te zeggen dat sommige mensen de gebarenbesturing niet zo graag hebben. Wij vinden dit echter wel zeer aangenaam.
Ze hebben een brede compatibiliteit met streaming-apps (zoals Netflix, YouTube, Spotify, etc.) en bieden ook toegang tot het Nvidia GeForce Now-gamestreamingplatform. Met dit platform kunnen gebruikers verschillende recente games met hoge grafische kwaliteit spelen zonder een pc of gameconsole te gebruiken, alleen een compatibele controller is vereist. Het smart-tv-platform start snel op en biedt een vloeiende ervaring. De initiële installatie kan via een mobiele telefoon worden uitgevoerd, wat het proces vergemakkelijkt. Toegang tot de meest gebruikte apps, video-ingangen en instellingen is beschikbaar vanaf het startscherm van het smart-tv-platform, zonder te hoeven scrollen. Wel is het zo dat LG een lagere aanwezigheid heeft van lokale streaming apps. Let dus zeker op dat jouw gewenste dienst erbij zit zoals VRT nu, RTBF Auveo of anderen.
Ronduit vervelend is de aanwezigheid van meerdere aanbevolen inhoud van streamingdiensten waar we geen klant van zijn. Het is een soort gedwongen reclame waar consumenten aan worden blootgesteld en die heel wat ruimte inneemt op het startscherm. Helaas is dit geen geïsoleerde praktijk van LG en komt het voor bij de meeste huidige platforms. De app-store is enigszins traag bij het opstarten en vereist registratie om nieuwe apps te kunnen installeren.
Ook beschikt de tv over een IoT-dashboard voor apparaten die zijn aangesloten op je thuisnetwerk, zoals beveiligingscamera's, slimme verlichting en zelfs slimme wasmachines, die kunnen worden gecontroleerd vanaf het televisiescherm. Let ook op dat je bij de ingebruikname zeker niet alle privacyschendende opties aanvinkt. Dan wordt je kijkgedrag gedeeld met derden.
De spraakassistenten zijn, zoals te verwachten, ook beschikbaar. In dit geval zijn de Amazon Alexa en LG's eigen ThinQ beschikbaar. Dit kan natuurlijk handig zijn om bijvoorbeeld naar video-inhoud te zoeken met spraakopdrachten (bijvoorbeeld een bepaalde video op YouTube zoeken zonder de titel te typen), maar heeft altijd implicaties voor de privacy omdat je niet weet wat er gedeeld wordt.
Overige kenmerken
De implementatie van het kabelmanagement werd ook goed bevonden, waarbij de kabels via de voet kunnen worden geleid. Vanaf de voorkant gezien is het zo mogelijk om alle kabels netjes weg te werken.
Een ander zeer positief aspect is de toegankelijkheid van de aansluitingen wanneer de tv aan een wandbeugel is bevestigd. In veel gevallen is dit een nachtmerrie, maar hier is het relatief eenvoudig (toegang via de zijkant).
Het beheren van de privacy-instellingen zou echter eenvoudiger moeten zijn, aangezien deze momenteel in het derde niveau van het menu zijn verborgen en wat scrollen vereisen. De fabrikant belooft wel 8 jaar software-ondersteuning. Wat echter niet duidelijk is of de ondersteuning ook geldt voor geinstalleerde applicaties.
Alternatieven en conclusies
De belangrijkste alternatieven voor deze tv's komen eigenlijk van LG zelf. In de eerste plaats zijn er de voorgaande modellen, de C2-serie, die vorig jaar zijn uitgebracht. Zoals al gezegd, is deze nieuwe serie iets beter dan de modellen van vorig jaar. Maar de verschillen zijn subtiel en het prijsverschil is momenteel nog aanzienlijk. Dit komt natuurlijk deels doordat de nieuwe serie net is uitgebracht. De C2-serie biedt echter nog steeds uitstekende prestaties en de huidige prijs is echt interessant. Het enige probleem met de voorganger is dat het menu nog meer reclame toont dan het huidige model.
Kijk bijvoorbeeld naar de modellen van 55” en 65”, waar de verschillen in totale kwaliteit ongeveer 2% zijn, maar het prijsverschil ongeveer €500 bedraagt!
Opmerkelijke verschillen zijn een licht verbeterde beeldkwaliteit met de standaardinstellingen en een iets betere kijkhoek bij de modellen van deze nieuwe generatie.
Maar als je op zoek bent naar een OLED-scherm met goede beeld- en geluidskwaliteit en de beste prijs-kwaliteitverhouding, dan is de keuze voor de OLED A2-serie de beste optie. Kijk bijvoorbeeld naar de modellen van 55”, waar de verschillen in totale kwaliteit ongeveer 3% bedragen, maar het prijsverschil boven de €700 uitkomt. Voor de modellen van 65” bedraagt het kwaliteitsverschil 5% en is het prijsverschil meer dan €1000!
De beeldkwaliteit blijft op een hoog niveau, maar er zijn enkele verschillen in de weergave van high-definition video's en 4K HDR-video's. Ook is de maximale helderheid op deze schermen iets lager dan bij de C3-serie. Aan de andere kant is het energieverbruik nog lager.
Voor gamers met de nieuwste gameconsoles is de A-serie minder interessant vanwege het ontbreken van FreeSync en vooral vanwege de beperkte native schermfrequentie van 60Hz.