Nieuws

Samsung OLED TV's: goede prestaties, maar minder dan rivaal LG

18 augustus 2023

Samsung is één van de laatste grote merken die met de OLED-technologie uitpakt. We zien goede prestaties met de S90- en S92-serie, maar ze blijven wat achter in vergelijking met rivaal LG. De prijzen liggen wel in dezelfde in lijn. Maar alles bij elkaar genomen vind je hoe dan ook betere opties in onze koopwijzer.
De focus van de Zuid-Koreaanse gigant lag in het verleden op LCD-panelen en vooral op de combinatie van deze panelen met Quantum-Dot-technologie. Een ander recent aanbod is de Micro LED-technologie, hoewel de prijs van deze laatste variant erg hoog is.

De OLED-panelen van Samsung maken gebruik van een laag quantum dots, omdat dit een van de sterktes is van de fabrikant.  wat resulteert in een nieuwe hybride paneeltechnologie. Dit soort panelen is ook te vinden in sommige televisies van Sony, omdat Sony deze technologie, genaamd QD-OLED koopt van Samsung. Waar LG zweert bij een RGBW subpixel gebruikt Samsung alleen blauwe OLED’s met een laag quantum dots van groen en rood erbij om alle kleuren weer te geven.

Het doel van de combinatie van Quantum-dot-technologie met OLED is om de indrukwekkende contrastniveaus van OLED-schermen te behouden, maar nu aangevuld met hogere helderheidsniveaus en een nog nauwkeurigere kleurweergave. In theorie is het mogelijk om met deze technologie hetzelfde helderheidsniveau op het scherm te bereiken met minder energiegebruik. Dit impliceert ook dat de levensduur van het OLED-paneel langer zal zijn bij hetzelfde helderheidsniveau.

79 Topkwaliteit
vanaf  1.677,00
79 Topkwaliteit
vanaf  1.529,00
74 Goede
kwaliteit
vanaf  1.199,00

Deze nieuwe Quantum-Dot OLED's maken gebruik van 4K-panelen met een native frequentie van 144Hz en worden aangestuurd door de "Neural Quantum Processor 4K" beeldprocessors. De belofte is dat ze diverse aspecten van typische OLED-schermen zullen overtreffen, zoals helderheidsniveaus, kleurweergave, upscaling van lagere resolutie video's en het weergeven van details in donkere delen van afbeeldingen.

De metingen laten zien dat deze OLED's met Quantum-Dot aanzienlijk hogere maximale helderheidsniveaus hebben dan typische OLED-panelen. Deze capaciteit is met name interessant voor 4K HDR-content, waarbij deze apparaten compatibiliteit bieden met belangrijke formaten zoals HDR 10, HDR 10+ Gaming, HDR10+ Adaptive en HLG.

De apparaten hebben een zeer esthetisch ontwerp; ze zijn extreem dun (hoewel er aan de onderkant enige extra volume is waar de aansluitingen zich bevinden) en hebben minimale randen. Vooral voor deze grotere beeldformaten is dit een belangrijk aspect. Het ondersteunende voetstuk is zeer robuust en biedt een goede stabiliteit aan de televisie.



De verminderde randen en de dunne behuizing, samen met de gebruikte hoogwaardige materialen (bijvoorbeeld in de stevige basis die stabiliteit biedt en robuustheid uitstraalt), leiden tot een zeer geslaagd ontwerp.

Voor het geluid kan je rekenen op 2.1 audiokanalen (dat wil zeggen in totaal 3 luidsprekers verspreid over de boven- en onderkant van de achterkant van de TV) en een gecombineerd totaal vermogen van 40W. Je beschikt dus over een subwoofer-kanaal en een kanaal links en rechts. Voor de 42” modellen gelden 2 audiokanalen met een vermogen van 40W RMS. Reken ook op compatibiliteit met Dolby Atmos en Object Tracking Sound-technologie, die zouden moeten bijdragen aan een zekere meeslepende geluidsbeleving. Hoewel het surround-effect op televisies altijd subtiel en niet erg nauwkeurig is, weten deze televisies positief op te vallen in vergelijking met de meeste andere televisies. Er is duidelijk een heldere scheiding tussen geluidskanalen en enige perceptie van het surround-effect is merkbaar alhoewel dit systeem nooit een volwaardig ruimtelijk effect van een home cinema kan benaderen.

Ze ondersteunen ook Bluetooth-hoofdtelefoonverbindingen en het is zelfs mogelijk om tegelijkertijd 2 hoofdtelefoons aan te sluiten. Reken ook op een ruime selectie aansluitingen, met 4 HDMI 2.1-ingangen, 2 USB-ingangen, netwerkverbinding en wifi 5. In tegenstelling van de concurrentie die al op wifi 6 zit. Maar eerlijkheidshalve moeten we zeggen dat de data stromen van video niet zo hoog zijn dat een wifi 6 verbinding nodig is.

Voor het streamen vanaf mobiele apparaten zijn de AirPlay- en Cast-protocollen aanwezig, respectievelijk voor Apple- en Google-apparaten.

Gaming is niet vergeten door de nieuwe OLED's van Samsung

Zoals gebruikelijk bij deze high-end televisies, zal je ook een reeks functies vinden die zijn ontworpen voor gamers. Allereerst zijn er de HDMI 2.1-ingangen (die resoluties op 4K bij 120Hz mogelijk maken), compatibiliteit met FreeSync en een speciale game-modus (verlaagt de latentie), waarbij de tv automatisch overschakelt wanneer bijvoorbeeld een spelconsole wordt gestart. Dit alles is gemakkelijk toegankelijk via de "Game Bar", die functies integreert zoals het kunnen vergroten van een specifiek deel van het beeld (bijvoorbeeld de kaart van het spel).

Met de Samsung Gaming Hub heb je toegang tot enkele gamestreamingdiensten, zoals Xbox Game Pass of NVidia GeForce Now. Als je een van deze abonnementen hebt, kan je gewoon een compatibele controller gebruiken, zoals die van de nieuwste Xbox of PlayStation, en high-end grafische titels spelen zonder dat je een spelconsole of pc nodig hebt. Maar voor zo'n abonnement betaal je natuurlijk maandelijks wel tussen € 10 en € 20 extra.

Superieure beeldkwaliteit na kalibratie

De geteste modellen uit de S90C- en 92C-serie leverden een uitstekende prestatie tijdens onze test. Na het kalibreren van het beeld zijn de afbeeldingen zeer scherp, met levendige kleuren en een natuurlijke uitstraling. Er was soms wel detailverlies in de donkere gebieden. Huidtinten werden soms ook kunstmatig weergegeven.

Het contrast is buitengewoon hoog en goed in balans.

Bij het afspelen van video's met een resolutie van 4K en het optimaliseren van het contrast (HDR), maakte de beeldkwaliteit indruk op het testpanel.

Met de standaardbeeldinstellingen vertoont het beeld iets lagere kwaliteit, hoewel het nog steeds van goede kwaliteit is. Hier is de kleurtemperatuur een beetje koel en is de helderheid iets overdreven.

Helder, rijk en gedetailleerd geluid met een impactvolle bas 

Om de geluidskwaliteit te beoordelen, hebben we de standaardparameters gebruikt (equalizer uitgeschakeld).

Het geluid dat wordt geproduceerd door de 65 inch televisies is goed en behaalt de hoogste beoordelingen tot nu toe op dit criterium. Je kan rekenen op indrukwekkende bas, helder, rijk en gedetailleerd geluid. Over het algemeen is het geluid zeer goed in balans, wat resulteert in een zeer aangename geluidsweergave. Alhoewel de geluidskwaliteit uitstekend is voor een tv, vervangt dit geen soundbar. Als je beter verstaanbare stemmen wil, ben je nog altijd beter af met met een soundbar.

De 55 inch modellen hebben ook een zeer goede geluidskwaliteit, zij het iets minder. Hier moet worden opgemerkt dat er enige trilling in het chassis van het apparaat kan worden waargenomen wanneer het wordt blootgesteld aan hogere volumeniveaus en/of diepere bassen.

Matig energieverbruik

De geteste modellen hebben een relatief gematigd energieverbruik, waarbij we na beeldkalibratie een verbruik van 75W hebben vastgesteld voor de 55 inch modellen en 80W voor de 65 inch modellen.

Ons kalibratieproces is bedoeld voor gebruik van de televisie in een redelijk donkere kamer met wat indirect kunstlicht. Dit om te zeggen dat deze waarden iets hoger zijn met de standaardinstellingen voor de 55 en 65 inch modellen, maar nog steeds gemiddeld.

Zeer intuïtief in gebruik

Het gebruiksgemak van deze televisies is erg goed. Het Tizen-besturingssysteem is goed ontworpen en heeft brede compatibiliteit met streaming-apps (bijv. Netflix, YouTube, Spotify, enz.). De afstandsbediening kan echter wat gewenning vergen in het begin. Dit komt door het minimalistische ontwerp met zeer weinig directe toetsen (zoals het ontbreken van numerieke toetsen). Na de aanpassingsperiode is de gebruikservaring echter goed. Het is ook vermeldenswaardig dat deze afstandsbedieningen een klein zonnepaneel op de achterkant hebben zodat je de batterij altijd kan opladen.


Het minimalistische ontwerp van de afstandsbediening is niet erg intuïtief, maar na wat gewenning biedt het een zeer aangename gebruikerservaring.

Het smart-tv-platform start snel op en biedt vloeiend gebruik. De initiële configuratie kan via een mobiele telefoon worden gedaan, wat het proces aanzienlijk vergemakkelijkt.

Toegang tot de meest gebruikte apps is beschikbaar vanaf het startscherm van het smart-tv-platform zonder te hoeven scrollen. Helaas geldt dit niet voor videopoorten en toegang tot instellingen (settings).

Op het hoofdscherm krijgen we ook vervelende aanbevelingen voor tv-kanalen en ook voor streamingdiensten waarop we geen abonnement hebben. Dit soort gedwongen reclame waar consumenten aan worden blootgesteld, neemt ruimte in beslag op het startscherm. Helaas is dit niet enkel bij Samsung en komt het voor op de meeste moderne platforms.

De app store is enigszins traag om te starten en om nieuwe apps te installeren, is registratie vereist.

Er is ook een dashboard beschikbaar voor IoT-apparaten die op je thuisnetwerk zijn aangesloten. Met andere woorden, apparaten zoals beveiligingscamera's, slimme verlichting of zelfs IoT-wasmachines kunnen vanaf de televisie worden gemonitord.


Het hoofdscherm geeft je toegang tot de belangrijkste apps.

Stemassistenten zijn, zoals te verwachten, ook beschikbaar. In dit geval zijn Amazon Alexa en de door Samsung ontwikkelde Bixby beschikbaar. Het kan bijvoorbeeld handig zijn om op spraak te zoeken naar videomateriaal (bijvoorbeeld zoeken naar een specifieke video op YouTube zonder de titel in te hoeven typen). Je betaalt natuurlijk altijd met je privacy, want je weet niet wat de bedrijven van je weten.

Oplossing om kabels te verbergen niet overtuigend

Het kabel management systeem om kabels te integreren, kan worden verbeterd. Er kunnen weliswaar bevestigingsmiddelen worden gebruikt, maar deze blijven niet erg stabiel en laten niet toe om de kabels volledig te weg te werken. Samsung heeft een veel betere oplossing voor sommige van haar apparaten, namelijk de One Connect Box. Dit is een doos waarin alle verbindingen zijn geïntegreerd en die via één enkele kabel op de televisie wordt aangesloten.

Een ander positief aspect is de toegankelijkheid van de aansluitingen wanneer de televisie aan de muur is gemonteerd. In veel gevallen kan deze toegang een echte nachtmerrie zijn, maar hier blijft het relatief eenvoudig (meestal zijdelingse toegang, hoewel sommige alleen van onderen toegankelijk zijn). Maar als je een beugel hebt die vast tegen de muur hangt, zal je altijd problemen hebben om de aansluitingen te vinden.

Toegang tot de beheeropties voor privacy is eenvoudig en de fabrikant belooft 8 jaar softwareondersteuning.

Alternatieven en conclusies

Een grote concurrent voor deze apparaten komt van de eeuwige Koreaanse rivaal, LG. Deze fabrikant domineert de markt voor OLED-schermen de afgelopen jaren.

Bekijk allereerst eens de nieuwe LG-modellen uit de C3-serie. Met deze modellen kan je rekenen op een nog iets betere beeldkwaliteit in combinatie met een iets lagere prijs.

Een nog interessantere prijs-kwaliteitverhouding voor wie op zoek is naar een high-end televisie, is momenteel te vinden in de OLED's van de C2-serie, die vorig jaar zijn uitgebracht. Zoals we al hebben gezegd, is deze nieuwe serie iets beter dan de modellen van vorig jaar. Maar de verschillen zijn subtiel en het prijsverschil is vandaag de dag nog steeds aanzienlijk. Dit heeft natuurlijk ook te maken met het feit dat de nieuwe serie pas recent is gelanceerd. Maar het feit is dat de C2-serie uitstekende prestaties levert en de huidige prijs is echt interessant.

Maar als je op zoek bent naar een OLED-scherm met goede beeld- en geluidskwaliteit en de beste prijs-kwaliteitverhouding, dan kunnen we je de OLED's uit de A2-serie aanbevelen. De beeldkwaliteit blijft op een hoog niveau, hoewel er hier al enkele verschillen zijn in het bekijken van high-definition video's en zelfs 4K HDR-video's. Ook het maximale helderheidsniveau op deze schermen is al iets lager dan op deze nieuwe C3-serie. Aan de andere kant is het energieverbruik nog lager.

Voor gamers met de nieuwste generatie consoles is deze A-serie minder interessant, gezien het ontbreken van FreeSync en vooral de beperkte native schermfrequentie van 60Hz.