Nieuws

Juiste energielabel ontbreekt dikwijls op tv´s en computerschermen

24 februari 2022
televisiescherm met nieuw energielabel erop

Verkopers zijn sinds december 2021 verplicht om de nieuwe energielabels op verscheidene huishoudelijke apparaten te vermelden. Om te controleren of winkeliers en online retailers zich hieraan houden, hebben wij ruim 50 000 producten onderzocht. Hieruit blijkt dat vooral televisie- en computerschermen niet voldoen aan de nieuwe regels.

Afgelopen jaar is de schaal van energieklassen teruggebracht van A tot G. De verwarrende klassen A+, A++ en A+++ zijn geschrapt. Vanaf 1 december 2021 is het niet langer toegestaan producten met het oude etiket te verkopen. Dat geldt voor de volgende productcategorieën: vaatwassers, wasmachines, koelkasten, diepvriezers en televisie- en computerschermen. 

In samenwerking met de marktonderzoeksbureau Roamler hebben we in februari 2022 een onderzoek gedaan naar de juiste vermelding van de nieuwe energielabels op elektrische apparaten.

353 winkels en 19 online verkopers

Om na te gaan of de nieuwe regelgeving wordt nageleefd, hebben wij een aantal fysieke en onlinewinkels bezocht. Wij zijn nagegaan of het nieuwe energielabel aanwezig (of afwezig) was op de producten, en ook of deze nog oude labels of zelfs helemaal geen label bevatten. Concreet hebben we in februari 353 winkels van 15 winkelketens en 19 websites bezocht. Op de lijst stonden plaatselijke winkels en grote ketens zoals Krefel, Vanden Borre, Media Markt & Eldi.

In de winkelpunten werd over alle productcategorieën in 80% van de gevallen het nieuwe energielabel teruggevonden. Daarbij heeft 6% nog het oude label, 13% heeft helemaal geen label en 1% bevat zowel het oude als het nieuwe label. Bij de online retailers werd bij 2% van de producten de oude of geen labels teruggevonden.

Ontbreken van juiste labels op televisies en computerschermen

Het grootste aantal afwezige of verkeerde labels werd vastgesteld bij de televisie- en computerschermen. Bij 1 op 4 televisies en bij de helft van de computerschermen was er geen energielabel vermeld. 

Dat valt mogelijk te verklaren doordat veel apparaten plotseling onder een veel lagere energieklasse lijken te vallen sinds de intrede van de nieuwe energielabels. Er is in wezen niets veranderd aan hun verbruik, maar door de nieuwe labels is de impact op het milieu nu duidelijker zichtbaar voor de consument. Zo geldt dat er momenteel hoofdzakelijk tv´s en computerschermen van energieklasse F en G op de markt zijn. We veronderstellen daarom dat de retailers liever helemaal geen energielabel weergeven dan dat ze er een energielabel met een slechte score op plakken. 

Meer controle nodig

Deze situatie kan verwarring veroorzaken bij de consument en is nadelig voor producten die reeds van het nieuwe etiket zijn voorzien, aangezien zij minder efficiënt kunnen lijken dan modellen die nog van het oude etiket zijn voorzien. We zullen de bevindingen van het onderzoek overmaken aan de Economische Inspectie en aandringen op meer controle.  

Zo vind je de meest energiezuinige tv

Ben je op zoek naar de meest energiezuinige tv met de beste prijs-kwaliteitverhouding? Via de rekenmodule voor beeldschermen kun je het te verwachten stroomverbruik, de jaarlijkse elektriciteitskosten en de milieu-impact bekijken.