Persbericht

Proximus verhoogt prijs packs Flex: opnieuw een tik voor de koopkracht van de gezinnen

01 maart 2022

Tweede verhoging in vier maanden tijd

Vanochtend vernamen we dat de packs Flex en Epic van Proximus vanaf 1 mei met 3 tot 4 euro zullen worden verhoogd.  Dit is de tweede tariefverhoging bij Proximus in 2022, en de tweede in een periode van 5 maanden.  In januari had Proximus de prijzen van de "oude" packs, met name Familus, Minimus en Tuttimus, reeds met 1 tot 1,50 euro verhoogd met de bedoeling de klanten naar het nieuwe Flex-pack te lokken, waarop de nieuwe verhoging nu is gericht.

 

Totaal gebrek aan concurrentie

Proximus is overigens niet de enige operator die prijsstijgingen doorvoert: Orange had zijn prijzen reeds in januari verhoogd, Edpnet zal dit doen op 1 maart en VOO op 1 april. Test Aankoop klaagt al jaren het gebrek aan concurrentie op de Belgische telecommarkt aan, waardoor de prijzen bij ons veel hoger liggen dan in de buurlanden. De gemiddelde prijs voor internet, televisie en vaste telefonie in één pakket bedraagt 73 euro per maand in België, terwijl dit in Duitsland 32% lager is en in Frankrijk zelfs 59%.

 

Zal de 5G-veiling soelaas brengen ?

De voorwaarden voor de 5G-veiling zijn eind vorig jaar vastgesteld, wat betekent dat deze voor het begin van de zomer van 2022 zal kunnen plaatsvinden. Test Aankoop is verheugd dat er een plaats is gereserveerd voor een eventuele vierde telecomspeler. De toetreding van een nieuwe aanbieder, gekoppeld aan een herziening van de groothandelstarieven voor de toegang tot kabelnetwerken in 2023, lijken de enige opties om op korte termijn tot lagere telecomprijzente komen. "Te midden van de energiecrisis en met een inflatie van meer dan 8% heeft deze nieuwe verhoging die door Proximus werd aangekondigd de gezinnen opnieuw hard getroffen voor een product dat essentieel is geworden in ons dagelijks leven: het internet.  Het wordt echt tijd dat de concurrentie in België haar volle effect kan hebben, zodat de Belgische gezinnen niet langer in het nadeel zijn ten opzichte van families in de buurlanden," aldus Simon November, woordvoerder van Test Aankoop. Ter ondersteuning van de gezinnen die het meest door de inflatie worden getroffen, heeft Proximus echter wel besloten de prijs van zijn instapaanbod voor internet (Internet Essential) met ingang van 1 mei met 2,5 euro per maand te verlagen, zodat het 25 euro per maand zal kosten.

www.test-aankoop.be/vergelijktelecom

Toegang pers

Om als journalist toegang te krijgen tot alle inhoud, vragen wij u ons een email te sturen.