Test Aankoop kritisch voor nieuwe prijsverhoging bij Telenet

In navolging van Proximus en Orange eerder dit jaar, is het nu aan Telenet om zijn tarieven te verhogen en nog vrij fors ook: internet, tv en telefonie worden 4,7 % duurder. Als oorzaak voor de prijsstijging wordt er naar de inflatie gewezen. Test Aankoop is niet blind voor deze economische realiteit maar stelt ook dat prijsstijgingen bij Telenet een jaarlijkse traditie zijn, ook in tijden van lage inflatie. De consumentenorganisatie wijst er ook op dat een prijsverhoging voor de klant tegelijk aankondigen met hogere zitpenningen voor mandatarissen, een erg cynische manier van werken is. Test Aankoop hoopt eens te meer op een vierde telecomspeler om de concurrentie op de telecommarkt te versterken.
Prijsverhogingen
Op 1 januari van dit jaar, verhoogde Proximus opnieuw de tarieven van een hele reeks van zijn bundels. Twee weken later volgde Orange met een prijsverhoging voor zijn LOVE-bundels. Telenet was beiden operatoren voor geweest; de Mechelaars hadden in de zomer van 2021 al een prijsstijging aangekondigd. Nu komt daar een nieuwe slok bij met een toeslag van 4,7%. Een aantal tarieven wijzigen niet, waaronder die van de BASE-abonnementen, entertainmentpakketten Streamz en Play Sports en tarieven voor verbruik buiten de bundels. Gezien heel wat consumenten ‘vast’ zitten in 3Play en 4Play–bundels, zal de prijsstijging zeker gevoeld worden, zegt Test Aankoop.
Klanten betalen meer, bestuurders krijgen bij
Telenet voelt zich naar eigen zeggen genoodzaakt om deze verhoging door te voeren om de gestegen kosten door inflatie op te vangen. Test Aankoop is niet blind voor de economische realiteit maar uit zich kritisch: “Het klopt absoluut dat we bijzondere tijden meemaken waarbij de algemene inflatie al is opgelopen tot 8,31%. Het is dan ook logisch dat de kosten voor telecomoperatoren meestijgen en dat dit repercussies heeft op de klant. Alleen, kunnen we niet anders dan vaststellen dat prijsverhogingen bij Telenet een jaarlijkse traditie zijn, ook in tijden van lage inflatie. Alleen scherpere concurrentie op de markt kan neerwaartse druk op de prijzen zetten”, zegt Simon November, woordvoerder van Test Aankoop.
De consumentenorganisatie is ook niet mals voor de communicatie van Telenet. “Een prijsverhoging van bijna 5% aankondigen voor de klant die qua koopkracht meer en meer onder druk staat en tegelijkertijd het aantal leden van de raad van bestuur uitbreiden samen met hogere zitpenningen”, is wel heel erg cynisch, klinkt het bij Test Aankoop.
De verbruikersorganisatie stelt ook vast dat de dividenden die Telenet uitkeert, hoewel in lijn met de rest van de telecomsector, op een hoog niveau gehandhaafd blijven terwijl de koers van het aandeel al geruime tijd in dalende lijn is. Vorig jaar nog kregen de aandeelhouders van Telenet 150,4 miljoen euro aan dividenden. Maar liefst 87,6 miljoen euro ervan werd getransfereerd naar het Amerikaanse moederhuis, Liberty Global.
Veiling
Test Aankoop verwacht veel van de frequentieveiling met ondermeer 5G die voor juni op de agenda staat. De consumentenorganisatie sprak zich reeds meermaals uit als voorstander van het vrijhouden van spectrum voor een mogelijke vierde netwerkoperator. De verbruikersorganisatie wijst ook op het belang van de herziening van de groothandelstarieven die de toegangsvoorwaarden voor de kabelnetwerken bepalen en in 2023 zullen worden vastgelegd. Voor Test Aankoop zijn betaalbare toetredingsvoorwaarden de enige mogelijkheden om op korte termijn de concurrentie op de Belgische telecommarkt aan te scherpen en bijgevolg voor lagere prijzen voor de consument te zorgen. “In tijden dat de maandelijkse kosten van onze gezinnen steeds duurder worden, moet de telecomfactuur een stuk goedkoper”, maakt de organisatie zich sterk.
Klik hier voor een overzicht van de prijsstijgingen bij Telenet voor een 3Play-pakket sinds 2014.
Toegang pers