Nieuws

Waarom de regering nu werk moet maken van een vierde telecomspeler

02 juni 2021

De komst van een vierde telecomoperator zou de prijzen in België met zo'n 13 % kunnen doen dalen. Dat blijkt uit een nieuwe studie in opdracht van minister De Sutter. Deze vaststelling verbaast ons niet, maar het is tijd voor actie. Wij vragen de minister van Telecom en de regering om een versnelling hoger te schakelen en de komst van deze nieuwe speler te realiseren.

Dat België op het vlak van telecom een van de duurste landen van Europa is, weten we al langer. In een studie die Eurostat eind 2020 publiceerde, stelden we vast dat telecomdiensten in ons land veel duurder zijn dan elders in Europa. De tarieven liggen gemiddeld 76 % hoger dan het Europese gemiddelde.

Verrast waren we niet door die cijfers. De evolutie van de telecommarkt speelt niet in het voordeel van de consument. Het marktaandeel van de grote providers blijft aanzienlijk hoog, wat niet bevorderlijk is voor de concurrentie. De keuze van de consument blijft beperkt, hoewel de concurrentie de afgelopen jaren wel enigszins is toegenomen met uitdager Orange. Maar de recente beslissing van het BIPT betreffende de groothandelstarieven maakt dat de grote operatoren ook de komende jaren ongestoord vanuit hun machtspositie regelmatig hun prijzen kunnen verhogen.

De bundeloorlog

Een bijkomend probleem is het feit dat de concurrentie niet meer gevoerd wordt op de mobiele markt, maar wel op de all-in bundels. Proximus, Telenet, Orange en Voo proberen hun klanten voor zoveel mogelijk diensten klant te maken via packs die naast internet ook nog tv, een vaste lijn en één of meerdere gsm-abonnementen kunnen bevatten.

In dit verband heeft de Belgische Mededigingsautoriteit zopas haar goedkeuring gegeven voor de fusie van Mobile Vikings en Jim Mobile. De voormalige prijsvechters op de mobiele markt zullen opgaan in de Proximus Groep. Die grote speler kan zo alleen maar sterker worden, terwijl er net meer nood is aan concurrentie.  

We wijzen ook op het toenemend aantal bundelabonnees: 4play-bundels, die vier diensten (internet, vaste lijn, tv en mobiele telefonie) combineren, vertegenwoordigen nu al een derde van het aantal abonnementen in de Belgische huishoudens. We merken echter op dat bundelpakketten elk jaar duurder worden en dat consumenten die op zo'n bundel hebben ingetekend  minder geneigd zijn om de switch te maken naar een andere operator.

Vierde speler gevraagd

De resultaten van de nieuwe studie in opdracht van bevoegd minister De Sutter bevestigen onze analyses. Daarom herhalen we het belang van het toetreden van een vierde netwerkoperator op de Belgische markt in het kader van de veiling van de 5G-frequenties. Alleen met de intrede van een vierde speler met een volledig aanbod van diensten kan de telecommarkt nieuw leven worden ingeblazen.

We roepen de minister van Telecom en de regering dan ook op om een versnelling hoger te schakelen en de komst van deze nieuwe speler te realiseren.

In afwachting van een echte evolutie op de markt, kun je onze vergelijking van telecomtarieven raadplegen om het goedkoopste aanbod voor jou te vinden.

Vergelijk telecomtarieven