Nieuws

Telenet zet ondersteuning oudste decoders stop

30 januari 2020

Telenet zet vanaf 31 maart 2020 de ondersteuning voor de oudste generatie digiboxen en digicorders stop. De getroffen klanten krijgen een promotie aangeboden om over te schakelen naar een nieuwe decoder. Wij eisen dat Telenet een afbetalingsplan biedt aan klanten die een nieuw toestel wensen aan te kopen.

Wat als je een verouderde decoder bezit?

Vanaf 31 maart zal Telenet geen ondersteuning meer bieden voor de digibox AD200 en de digicorder AD2000. Deze decoders werden voor het laatst geüpdatet in 2014 en het laatste verkochte model dateert van 2013. Hoe je kunt achterhalen of jouw decoder bij de getroffen modellen hoort, lees je bij de veelgestelde vragen.

Naar de veelgestelde vragen

Telenet zal getroffen klanten vanaf 3 februari contacteren. Je hebt dan een kleine twee maanden de tijd om een andere oplossing te vinden opdat je na 31 maart nog verder televisie kunt kijken. Dit zijn je opties.

Je huurt een nieuwe digibox of digicorder

Huur je nu een van de getroffen modellen en wil je verder blijven huren, dan kun je gratis switchen naar de laatste versie van digibox (DC-AD220) of digicorder (DC-AD2200).

Kocht je de betreffende digibox of digicorder in het verleden aan, maar wil je de nieuwste versie liever huren, dan kan dat. Je kan dan gratis huren tot 31 juli 2020. Dit betekent minimum € 18,12 (4 x € 4,53) voor de digibox en € 37,48 (4 x € 9,37) voor de digicorder als je eind maart overschakelt.

Je koopt een nieuwe digibox of digicorder aan

Kocht je de betreffende digibox of digicorder in het verleden aan en kies je er opnieuw voor een toestel aan te kopen, dan krijg je € 15 korting op de aankoop van de digibox (DC-AD220) van € 99 of € 35 korting op de digicorder (DC-AD2200) van € 249. Daarbij garandeert Telenet een gebruik van minimaal 5 jaar vanaf het moment van aankoop. Dit servicebeleid is het resultaat van een overeenkomst tussen Test Aankoop en Telenet in het verleden.

Je kiest voor CI+
CI+, tv met een kaartje zeg maar, kan een goedkoper alternatief vormen als je momenteel je aangekochte digibox enkel gebruikt om lineair tv te kijken. Je televisietoestel moet wel compatibel zijn met CI+ (minder dan 9 jaar oud). Voor een eenmalige aankoop van € 69 heb je dezelfde functionaliteiten als bij een digibox, behalve dat je tv-gids beperkt is tot twee dagen vooruit kijken. Een zeer interessante optie, zeker als het gaat om een tweede of derde tv-toestel in de slaapkamer.

Kopen is veel voordeliger op lange termijn

Als we er rekening mee houden dat Telenet minimaal 5 jaar ondersteuning biedt vanaf het aankoopmoment, dan kunnen we volgende vergelijking maken.

Een digibox kopen of huren?

Als je de digibox aankoopt, bespaar je op 5 jaar tijd bijna € 170:

  • Je koopt een digibox met de aangeboden korting = je betaalt in totaal € 84
  • Je huurt een digibox met de aangeboden korting (vanaf eind maart 4 maanden gratis huur) = je betaalt € 4,53/maand of in totaal € 253,68 op 5 jaar tijd

Een digicorder kopen of huren?

Als je de digicorder aankoopt, bespaar je op 5 jaar tijd bijna € 311:

  • Je koopt een digicorder met de aangeboden korting = je betaalt in totaal € 214
  • Je huurt een digicorder met de aangeboden korting (vanaf eind maart 4 maanden gratis huur) = je betaalt € 9,37/maand of in totaal € 524,72 op 5 jaar tijd

Kopen is dus duidelijk voordeliger dan huren. Telenet wil uiteraard liefst graag zoveel mogelijk klanten in het huurmodel houden en argumenteert dat je te allen tijde je decoder gratis kan omruilen mocht die stuk gaan. Als je echter weet dat je na 2 jaar en 3 maanden huren (aan € 9,37/maand) eigenlijk je digicorder al hebt afbetaald, zit je slechts met een periode van 3 maanden waarin je risico neemt, mocht je hem hebben aangekocht. Mocht je decoder dan nog na 3 jaar stuk gaan, dan heb je 9 maanden geen huurgeld moeten betalen, wat je toch meer dan € 84 besparing zou opleveren.

Wij ijveren voor kopen op afbetaling

Getroffen klanten die in één keer € 84 of € 214 voor een of meerdere toestellen moeten ophoesten om digitale tv te kunnen blijven kijken, zullen wel even moeten slikken. Zelfs met de kortingen die Telenet aanbiedt, blijft dat een smak geld waarvoor ze niets extra’s in de plaats krijgen.

Wij eisen dan ook dat Telenet zijn klanten die een nieuwe box of decoder wensen aan te kopen een afbetalingsplan aanbiedt. In plaats van hen eenmalig € 84 of 214 te laten betalen, zouden ze bijvoorbeeld elke maand € 4,53 voor de digibox en/of € 9,37 voor de digicorder kunnen betalen via hun factuur tot het toestel is afbetaald, respectievelijk na 19 en 23 maanden. Dit valt dan nog binnen de wettelijke garantieperiode van 2 jaar waarin ze een defecte decoder kosteloos kunnen omruilen. Wij verwachten dat Telenet deze piste serieus neemt en deze toegeving wil doen naar de getroffen klanten.

Verder blijven we operatoren uitdagen om te investeren in oplossingen zonder decoder, zoals tv met een kaartje (CI+) of een applicatie waarmee je rechtstreeks op je tv of via een Chromecast toegang krijgt tot digitale tv. Dan is het voorgoed gedaan met die “dure” decoders en problemen zoals het stoppen van de ondersteuning.

Ben je als getroffen klant niet akkoord met deze beslissing van Telenet? Plaats dan een klacht in onze Klachtenbox en wij zorgen ervoor dat Telenet deze ontvangt.

Naar de klachtenbox