Nieuws

Telenet zet ondersteuning oudste decoders stop

30 januari 2020

Telenet zet vanaf 31 maart 2020 de ondersteuning voor de oudste generatie digiboxen en digicorders stop. De getroffen klanten krijgen een promotie aangeboden om over te schakelen naar een nieuwe decoder. Wij eisen dat Telenet een afbetalingsplan biedt aan klanten die een nieuw toestel wensen aan te kopen.

Veelgestelde vragen over de oude decoders

1. Waarom zet Telenet de ondersteuning van de oudste decoders stop?

Alle digitale zenders die je thuis ontvangt, zijn steeds veilig “versleuteld”. Dit gebeurt via een toestel dat je huurt of koopt bij Telenet: een digicorder, een digibox, een CI+-kaartje. Zo garandeert Telenet de rechteneigenaars van de films, series en programma’s dat hun content op een veilige manier bij de klant aankomt en niet zomaar verder verspreid kan worden. Voor de oudste actieve versie van decoders heeft de leverancier aan Telenet laten weten niet langer deze “sleutel” aan te bieden. Daarom ziet Telenet zich verplicht het digitale signaal naar deze decoders stop te zetten vanaf 31 maart.

Telenet heeft bepaalde engagementen naar content leveranciers om hun content veilig door te sturen. Daarom zijn ze verplicht het digitale signaal stop te zetten indien de software de versleuteling ervan niet meer kan garanderen.

Vergelijk het met andere slimme toestellen zoals smartphones. Ook die krijgen op een bepaald punt geen software-updates meer, en worden daardoor ook kwetsbaarder.

2. Hoe weet ik of ik een decoder van de oudste generatie heb?
De getroffen modellen zijn de DC-AD200 en DC-AD2000. Dit staat op je decoder zelf vermeld, maar je vindt de informatie ook duidelijk terug op de website van Telenet en in de brief die je van Telenet zult ontvangen.
3. Welke functies worden precies afgeschakeld, welke blijven beschikbaar?
Het digitale signaal wordt afgeschakeld. Concreet zullen de digitale kanalen een zwart scherm tonen. Je zult nog opnames kunnen bekijken op de oude box, maar wel met foutboodschap. Het analoge, compacte signaal (basiskabelabonnement) met zo’n 20 zenders blijft beschikbaar.
4. Wat als ik mijn oude decoder niet ben gaan ruilen voor 31 maart?

Je zal dan een zwart scherm te zien krijgen met een foutmelding en de boodschap om de decoder naar de winkel te brengen. Indien je de decoder huurde, moet je er niet meer voor betalen. Het kabelabonnement blijf je wel behouden.

Voordat dit gebeurt zal Telenet er wel alles aan doen om jou te verwittigen. Als je niet reageert op hun brief, zullen zij nog een herinneringsmail en sms sturen en je ten slotte opbellen. Daarnaast krijg je vanaf 17 februari 2020 ook een waarschuwing via een “ticker” op je tv-scherm.


5. Wanneer zal Telenet een oplossing voorzien zonder decoder?

Telenet gelooft nog steeds in het decodermodel als basisopstelling bij zijn klanten. Niet iedereen wil volgens hen een smart tv of gebruikmaken van een Chromecast om te streamen.

Voor wie echt geen decoder meer wil, biedt Telenet ook verschillende opties aan. Zo lanceerden ze onlangs de eerste bundel zonder box met Yugo. Een andere oplossing is tv met een kaartje dat kan gebruikt worden met een CI+ compatibel tv-toestel. De mogelijkheden of beschikbare features via een CI+-oplossing zijn wel beperkter dan bij een decoder. Voor “tweede” tv toestellen kunnen klanten ook gebruikmaken van de Yelo Play-app of via de website. Meer hierover lees je in ons dossier over digitale tv.

6. Waarom geeft Telenet mij niet gewoon zijn nieuwste decoder TV-Box?
Meer dan de helft van de klanten die over een decoder van de oudste generatie beschikken, hebben ook nog een andere decoder van een nieuwere generatie thuis. Deze klanten zouden dan al hun decoders moeten wisselen om over te kunnen stappen naar de nieuwste TV-Box. Bovendien moet je ook een internetabonnement hebben om van de TV-Box gebruik te kunnen maken en is deze enkel als een huurmodel te verkrijgen. Deze box wordt voorlopig enkel aan nieuwe klanten aangeboden.
7. Mag ik mijn oude digicorder die ik heb aangekocht houden?

Je mag je oude aangekochte digicorder houden om je opnames erop te kunnen blijven bekijken en bewaren, al moet je die wel apart aansluiten. De andere functies, zoals live televisie kijken, zullen niet meer werken na 31 maart 2020.

Als je ervoor kiest de digicorder niet meer te gebruiken, breng je die best binnen in één van de Telenet-winkelpunten zodat die correct gerecycleerd kan worden.