Nieuws

Orange neemt VOO over

23 november 2021

Orange Belgium wint het duel om de Waalse kabeloperator VOO. Telenet bijt in het zand en ziet een strategisch voordeel verloren gaan. Orange en Telenet waren als laatste twee partijen in de running om VOO over te nemen. Wat zullen de gevolgen voor jou als consument zijn?

De verkoop van kabeloperator VOO sleept al enkele jaren aan. Nu lijkt echter de eindfase bereikt nadat VOO heeft beslist om in exclusieve onderhandeling verder te gaan met Orange. Hun huidige bod waardeert VOO op 1,8 miljard euro. Tegen het einde van het jaar zou de verkoop gefinaliseerd moeten worden. Daarna moet de Belgische Mededingingsautoriteit de verkoop nog goedkeuren.

Geen nieuwe nationale speler

De verkoop van VOO aan Orange betekent dat Telenet niet kan uitgroeien tot een nationale speler in België. Op dit moment is Telenet de kabeloperator in Vlaanderen, voor twee derde van de gemeenten in Brussel en enkele gemeenten in de laars van Henegouwen. De overname van VOO had Telenet de mogelijkheid gegeven om op nationale schaal met Proximus te kunnen concurreren. Wij denken dat deze piste enkel tot twee sterke duopolisten had geleid en bijgevolg minder concurrentie en duurdere prijzen voor de consument.

Minder concurrentie in Wallonië

De overname van VOO door Orange zorgt er dus voor dat er een sterkere 3e speler bijkomt in België. Zo zal Orange naast een nationaal mobiel netwerk ook een eigen vast netwerk hebben in Wallonië en één derde van de gemeenten in Brussel. Zo hoeft het geen huurkosten meer te betalen aan VOO, maar enkel nog aan Telenet voor het gebruik van hun netwerk in de overige gemeenten van Brussel en Vlaanderen. Een belangrijke kanttekening is wel dat er een consolidatie optreedt door de verkoop aan Orange. Zo vermindert de concurrentie in de regio’s waar VOO actief was omdat er een operator verdwijnt. In die regio’s gaan we van 3 operatoren (Orange (via kabelregulering), Proximus en VOO) naar ‘slechts’ 2 operatoren (Orange (met VOO) en Proximus). De keuze voor de consument wordt dus kleiner tenzij Orange zelf beslist (of hiertoe door de Mededingsautoriteit verplicht wordt) om het VOO-merk en haar bundels en tarieven te behouden en verder te commercialiseren naast haar eigen LOVE-bundels.

Lage prijzen voor de consument op komst?

Volgens ons zullen de prijzen niet meteen verlagen. Sowieso moeten er eerst nog bepaalde procedures (oordeel van de Mededingingsautoriteit, etc.) afgehandeld worden die tijd vergen. Wij roepen de Belgische Mededingingsautoriteit alvast op om een analyse te maken van de mogelijke negatieve impact van deze overname voor de concurrentie en de consument. Indien die analyse negatief blijkt, verwachten wij ook concrete voorstellen om de problemen te verhelpen. Verder valt af te wachten wat de precieze strategie zal zijn van Orange. Blijven ze hun rol als ‘challenger’ behouden nadat ze een eigen vast netwerk bezitten? De winst die ze maken door geen huurkosten meer aan VOO te moeten betalen, rekenen ze die door naar de consument en verlagen ze zijn factuur? Of vervallen ze in dezelfde ziekte als Proximus, Telenet en VOO en haken ze hun wagonnetje aan de ‘jaarlijkse prijsverhoging’-trein.

De komst van een extra vierde speler via de 5G-veiling kan volgens ons nog altijd mee bijdragen aan een concurrentieel telecomlandschap in België en bijgevolg lagere kosten op de telecomfactuur. Onze boodschap aan de regeringen van ons land is om deze kans niet te missen.

Ben je op zoek naar het meeste voordelige tarief of pakket dat het beste aansluit bij jouw behoeften op vlak van internet, digitale televisie, vaste en/of mobiele telefonie? Maak dan gebruik van onze tariefvergelijker telecombundels.

Onze koopwijzer telecomtarieven