Nieuws

Orange en Proximus verhogen prijzen in januari

06 december 2021

Op 1 januari verhoogt Proximus opnieuw de tarieven van een hele reeks bundels en abonnementen. Voor het eerst sinds de lancering van zijn LOVE-bundels voert ook Orange prijsverhogingen door. Die gaan in vanaf 17 januari. Ontdek wat er aan jouw telecomfactuur verandert volgend jaar.

Orange blijft goedkoopste, maar internet en televisie worden duurder

Zoals je uit bovenstaande grafiek kan opmaken, zitten de telecomprijzen voor een standaardbundel 3play al enige jaren in de lift. Zo merken we bij de 3 grootste aanbieders van dergelijke telecombundels quasi een jaarlijkse stijging van de prijzen op sinds 2014. 

Bij de start van het nieuwe jaar verhoogt Proximus traditioneel de tarieven van de ‘oude’ bundels, namelijk Familus, Minimus en Tuttimus, om zo klanten richting de nieuwe Flex-bundels te pushen. De prijsverhogingen variëren van € 1 tot € 1,5 per maand afhankelijk van de bundel of het abonnement.

Zie details prijsverhoging Proximus

De LOVE-bundels met vast internet zullen € 2 per maand duurder worden en de LOVE-bundels met vast internet en digitale televisie worden € 3 per maand duurder. Zo wordt het tarief voor de Love Trio Bundel met Go Plus en vaste telefonie € 78 per maand. Ter vergelijking, de goedkoopste all-in bundel bij Proximus kost je € 85,99 per maand. Bij Telenet kost een vergelijkbare bundel € 86 per maand. Orange wordt dus wel een pak duurder, maar blijft nog steeds goedkoper dan Proximus en Telenet.

Zie details prijsverhoging Orange

De jaarlijkse prijsverhogingen bij Proximus zijn we ondertussen tegen wil en dank gewoon geworden, maar dat ook Orange nu zijn prijzen verhoogd, is enigszins verrassend. Zij hebben zich namelijk sinds hun lancering de rol als “challenger” aangemeten en veroordeelden vanuit die positie meermaals de jaarlijkse prijsverhogingen van andere spelers zoals Proximus en Telenet. Zo beweerden ze in een persbericht van 2 jaar terug nog dat “ dergelijke prijsverhogingen niet nodig zijn om investeringen in innovatie en de kwaliteit van het netwerk, producten en diensten te handhaven of verder te ontwikkelen.” Zoek je voor jezelf of je gezin het meestvoordelige abonnement of bundel, maak dan gebruik van onze koopwijzer telecombundels.

Onze koopwijzer telecombundels

Overname VOO: wij verwachten geen goedkopere prijzen

Waarom is Orange nu dan plots van mening veranderd? Dat heeft te maken met de stijgende huurkosten die zij vanaf 1 januari 2022 moeten betalen aan Telenet en VOO om te mogen gebruikmaken van hun netwerken. Wij kunnen ons echter niet van de indruk ontdoen dat Orange niet langer een challenger wil zijn en zichzelf voortaan in een andere rol ziet. Zo hebben ze onlangs ook het pleit rond de overname van VOO gewonnen en zal naar het einde van dit jaar die overname geofficialiseerd worden. Op die manier kan Orange zijn voetafdruk binnen het Belgische telecomlandschap aanzienlijk vergroten. Wij verwachten niet dat dit voor goedkopere prijzen zal zorgen. Wij vrezen veeleer het omgekeerde, namelijk dat Orange net zoals Proximus en Telenet een jaarlijkse prijsverhogingsstrategie zal adopteren.

Brengt de 5G-veiling soelaas?

De voorwaarden voor de 5G-veiling werden eind vorige maand vastgelegd, waardoor voor het begin van de zomer 2022 de 5G-veiling kan plaatsvinden. Wij waren voorstander voor het vrijhouden van spectrum voor een mogelijke vierde netwerkoperator en zijn tevreden dat die mogelijkheid blijft bestaan.

De grote vraag blijft nu of er daadwerkelijk een vierde netwerkoperator de uitdaging wil aangaan om te concurreren met de huidige grote operatoren: Proximus, Telenet en Orange.

Een herziening van de groothandelstarieven voor toegang tot de kabelnetwerken in 2023 en een vierde telecomoperator lijken ons de enige mogelijkheden om op korte termijn naar lagere tarieven te gaan. In tijden van inflatie moet er eindelijk iets gedaan worden aan de stijgende telecomfactuur.