Nieuws

Bij welke operator kan je het nieuwe Belgische voetbalseizoen volgen?

17 augustus 2020

In een voetbalstadion een wedstrijd bijwonen zit er voorlopig nog niet in, dus kun je enkel op televisie de prestaties van je favoriete ploeg in de Jupiler Pro League volgen. Eleven Sports Network heeft alle rechten in handen, maar heeft jouw operator een overeenkomst met hen bereikt of niet? En hoeveel zul je als kijker moeten betalen?

In februari dit jaar kwamen de uitzendrechten voor het Belgisch voetbal voor de komende 5 jaren in handen van Eleven Sports Network. De voorbije seizoenen waren die uitzendrechten steeds rechtstreeks in handen van telecomoperatoren zoals Proximus, Telenet en VOO. Nu moesten die telecomoperatoren dus tot een akkoord komen met Eleven Sports Network om live voetbal te kunnen uitzenden vanaf volgend weekend, want dan gaat het nieuwe voetbalseizoen van de Jupiler Pro League van start.

Orange schiet meteen raak

Als uitdager van de gevestigde waarden op de Belgische telecommarkt, zag Orange zijn kans schoon om de Belgische voetballiefhebber aan zich te binden. Zij waren dan ook de eerste operator die tot een akkoord kwam met Eleven Sports Network. Wie een Orange LOVE Trio abonnement heeft, kan voor € 10,99 per maand alle live wedstrijden uit de Pro League 1A en 1B bekijken. De overige Eleven Sports-kanalen met buitenlands voetbal en andere sporten blijven gratis beschikbaar voor alle Orange LOVE Trio klanten. Orange LOVE Duo klanten en Orange mobiele klanten die niet over digitale televisie beschikken in hun bundel, kunnen een Eleven Sports-maandpas kopen om Pro League-wedstrijden te bekijken.

Speciaal voor het openingsweekend biedt Orange al haar Love Trio klanten gratis toegang tot alle live wedstrijden van de Jupiler Pro League.

Je kunt ook rechtstreeks via het internet bij Eleven Sports naar het voetbal kijken. De Pro League maandpas kost € 10,99 per maand en voor een jaarpas betaal je € 109 (ongeveer € 9 per maand). Zelfs met de zomerstop van de voetbalcompetitie is zo’n jaarpas voordeliger. Je kunt de passen gebruiken op al je toestellen zoals verbonden televisies (Chromecast, Apple TV, Android TV, Samsung TV), laptop en smartphones/tablets via de Eleven Sports applicatie. Met één Eleven Sports account kun je op drie verschillende toestellen kijken, maar je kunt wel slechts één toestel tegelijk gebruiken.

Ook voetbal via Proximus en VOO

Proximus maakte kort na Orange bekend dat het ook de komende voetbalseizoenen van de Pro League zal uitzenden op haar digitaal televisieplatform. Bij Proximus worden de Pro League-wedstrijden gebundeld met buitenlands voetbal en andere sporten in het All Sports pakket. Voor deze extra optie betaal je maandelijks € 16,99.

Ook VOO sloot een akkoord met Eleven Sports. Het VOOSport abonnement kost tussen € 4,90 en € 10,90 per maand afhankelijk van de bundel met diensten (digitale televisie, internet, enz.) die je neemt bij VOO.

TV Vlaanderen en Télésat kondigen aan dat zij de komende vijf voetbalseizoenen de Jupiler Pro League toevoegen aan het Basic en Basic+-abonnement van hun satelliet tv-aanbod. Bestaande abonnees krijgen de 3 nieuwe Eleven Sports-kanalen er dus gratis bij. Deze kanalen worden ook toegevoegd aan App TV Basic en Plus van TV Vlaanderen en Télésat. App TV bekijk je rechtstreeks via het internet op je televisie zonder klassieke decoder.

Telenet zwicht dan toch

Telenet bereikte voor het eerste voetbalweekend nog geen akkoord met Eleven Sports, tot groot ongenoegen van een deel van hun abonnees. Ze bleven wel onderhandelen en verlaagden ondertussen het abonnementsgeld voor Play Sports met € 10 voor de huidige klanten en klanten die in 2020 een abonnement op Play Sports hebben gehad. Dit als compensatie voor het (tijdelijk) ontbreken van de live matchen uit de Jupiler Pro League. Telenet bood tijdelijk ook een Chromecast voor € 25 aan zodat klanten die een apart abonnement bij Eleven Sports wilden nemen alsnog de matchen live op een televisiescherm konden bekijken.

Maar net voor het tweede weekend kwam het dan toch tot een akkoord met Eleven Sports. Daardoor zullen naast alle wedstrijden van 1A, ook alle wedstrijden van 1B worden uitgezonden. Daarnaast komt ook de Women's Super League en de E-Pro League aan bod. Telenet wijdt er zelfs een specifiek kanaal aan: Pro League Eleven. Als er meerdere wedstrijden tegelijk worden uitgezonden, is er ook een tweede en een derde kanaal actief.

Een volledig prijsoverzicht van het Pro League aanbod per aanbieder kan je hieronder terugvinden.

 AANBIEDER  KOSTPRIJS 
 VOO VOOsport   vanaf € 4,90 per maand 
 Eleven Sports jaarpas  € 109 per jaar 
 Eleven Sports maandpas  € 10,99 per maand 
 Orange Football  € 10,99 per maand  
 TV Vlaanderen App TV Basic  € 14,95 per maand 
 Proximus All Sports  € 16,99 per maand 
 TV Vlaanderen Basic TV (satelliet)  € 18,90 per maand 
 Telenet Play Sports

 vanaf € 19,95 per maand

 

Samenvattingen nog steeds via Sports Late Night

De samenvattingen van de wedstrijden uit 1A worden getoond in het programma Sports Late Night op de zender VIER. Daarvoor werd nog een apart akkoord gesloten tussen Eleven Sports en SBS. Het programma zal in tegenstelling tot vorig seizoen niet meer te zien zijn op vrijdag, maar alleen op zaterdag en zondag.

Ben je naast voetbal misschien ook geïnteresseerd in films en series, neem dan zeker een kijkje in ons dossier digitale televisie waar je alle informatie vindt over extra zenderpakketten per operator.

DOSSIER DIGITALE TELEVISIE

Ben je van plan om van operator te veranderen om de Pro League-wedstrijden te kunnen blijven volgen aan de beste prijs, vergelijk dan alle tarieven via onze Koopwijzer telecombundels.

Onze koopwijzer telecombundels