Nieuws

BeCover+ 2022: Telenet-Base beste netwerkdekking voor mobiel internet

20 januari 2023

Uit meer dan 25 000 metingen die we vorig jaar via onze applicatie BeCover+ verzamelden, bleek Telenet-base over het hele jaar gemeten over de beste netwerkdekking voor mobiel internet te beschikken. Proximus kwam als tweede beste uit de bus, gevolgd door Orange.

Telenet-Base met hoogste totaalscore

Telenet-Base met hoogste totaalscore

Aan de hand van de individuele metingen voor downloadsnelheid, uploadsnelheid, de wachttijd voor het laden van YouTube-video’s en de wachttijd voor het laden van webpagina’s berekenen we een eindscore per netwerkoperator. Telenet-Base beschikte voor het hele jaar 2022 voor de hoogste gemiddelde score met 24 308 punten. Proximus behaalde een eindscore van 23 573 punten, Orange vervolledigde het podium met een eindscore van 21 797 punten. Vorig jaar bleek Proximus nog de primus van de klas.

BeCover+: meet je eigen netwerkdekking

Jij kan zelf ook bijdragen tot onze netwerktests door de applicatie BeCover+ voor Android of iOS te downloaden. Alle gegevens worden anoniem geregistreerd en gebruikt om deze mobiele netwerkkwaliteit van de drie netwerkoperatoren in België in kaart te brengen. Neem dit vooral ook letterlijk want via onze interactieve kaart kan je de resultaten van onze metingen van de afgelopen 12 maanden terugvinden.

Ga naar de interactieve kaart voor de netwerkdekking in België 

Het is niet alleen belangrijk om de aanbiedingen van operatoren te vergelijken op basis van hun netwerkprestaties, maar uiteraard speelt ook de prijs een belangrijke rol. Ben je op zoek naar het meest voordelige aanbod voor jouw verbruik, neem dan een kijkje op onze tariefvergelijker voor mobiele abonnementen.

Ga naar de tariefvergelijker mobiele abonnementen

Consumenten vergelijken nog te weinig

Uit een enquête die we hielden gaf net geen 70 % van de deelnemers aan tevreden te zijn over de netwerkdekking die ze ervaren bij hun operator. Consumenten ervaren een grotere drang naar een goeie en snelle verbinding. Als gevolg van de pandemie nam de digitalisering sneller toe, bijvoorbeeld op het vlak van betalingen doen met je smartphone of het organiseren van je sociale leven (denk maar terug aan de covid safe app).

Hoewel bijna al onze respondenten ervan overtuigd zijn dat een goeie netwerkdekking noodzakelijk is, denken velen ook dat er weinig verschil tussen de operatoren onderling is. Daarom vergelijken ze nauwelijks vergelijken. Onze app en de jaarlijkse resultaten ervan bewijzen toch het tegendeel. De verschillen zijn er wel degelijk en afhankelijk van jouw locatie kan de ene netwerkoperator een betere keuze zijn voor jouw mobiele ervaring dan de andere.

5G zorgt voor meer concurrentie

Het aandeel van 5G-tests in onze resultaten bleef vorig jaar nog beperkt tot minder dan 4 %, toch konden we opmerken dat Orange zich hier tussen Telenet-Base en Proximus kon positioneren. De verdere uitrol van 5G zal dus hoogstwaarschijnlijk de concurrentie tussen de 3 netwerkoperatoren aanscherpen en de verschillen onderling verkleinen.

Toch blijkt uit wat consumenten van ons panel vertelden, dat zij niet of nauwelijks zitten te wachten op 5G. Ze vinden namelijk 4G ook al heel snel en zijn niet bereid om eventueel meer te moeten betalen voor een 5G-abonnement.

Met de nakende intrede van Digi Mobile in 2024 zal de concurrentie voor het strafste mobiele netwerk er de komende jaren ook enkel groter op worden.