Persbericht

Winkels verzwijgen bij HP-printers nog vaak dat ze niet-originele cartridges blokkeren

09 juni 2023

Testaankoop bereikte een paar maand geleden een overeenkomst met HP om compensatie te voorzien voor consumenten die een printer van HP hadden gekocht, maar niet op de hoogte waren van het feit dat die printers systematisch cartridges van andere merken blokkeren. Nu richt de consumentenorganisatie zich op de retailers. Zij moeten namelijk vermelden dat de HP-printers niet compatibel zijn met cartridges van andere merken, anders is er sprake van een misleidende en oneerlijke handelspraktijk. De consumentenorganisatie heeft dit ook gemeld aan de FOD Economie

Controversiële veiligheidssoftware

Dynamic Security Software is de naam van de software die op de meeste HP-printers wordt geïnstalleerd om ze te beschermen tegen hackers. Deze beveiligingssoftware brengt echter risico's met zich mee voor de consument: ze zorgt er namelijk voor dat inktcartridges die niet van HP zijn worden geblokkeerd. Het betreft minstens 59 printermodellen. Hoewel dit een doorslaggevende factor kan zijn voor consumenten, omdat ze niet meer vrij hun merk van cartridges kunnen kiezen, worden ze hier maar zelden over geïnformeerd. Velen merken dit pas nadat ze de printer een aantal keer hebben gebruikt.

Paradoxaal genoeg merkte Testaankoop in zijn laatste onderzoek naar de cyberveiligheid van slimme toestellen op dat Dynamic Security geen enkele toegevoegde waarde biedt. De HP-printers scoren met 54/100 zelfs onder het gemiddelde. Van de 41 geteste HP-printers wordt geen enkele als 'veilig' beschouwd door het laboratorium. Van zodra ze op het internet worden aangesloten, zijn ze kwetsbaar voor hackers. Volgens het laboratorium gaat gebruiksgemak voor op veiligheid, en “ bestaat de Dynamic Security functionaliteit enkel als een vorm van digitaal rechtenbeheer voor cartridges".

Akkoord met HP

Afgelopen najaar bereikten Testaankoop en 8 andere consumentenorganisaties een overeenkomst met het HP. Eigenaars van een HP-printer die verklaarden schade te hebben geleden omdat ze niet op de hoogte waren van die Dynamic Security-functie, kregen een schadevergoeding. Indien ze aan de voorwaarden voldeden, konden de eigenaars zich tot en met 6 juni 2023 aanmelden om tot €95 aan schadevergoeding te krijgen.

"Naar aanleiding van deze actie heeft HP zijn verpakking en website aangepast om potentiële klanten goed te informeren over de risico's. Helaas is deze informatie vaak niet beschikbaar op de websites van herverkopers van het merk", aldus Laura Clays, woordvoerder van Testaankoop.

15 webshops niet transparant

Testaankoop trok ondertussen op onderzoek uit: voor de 5 populairste HP-printers uitgerust met Dynamic Security, waarschuwen 15 van de 23 gecontroleerde webshops niet voor de risico’s van geblokkeerde cartridges. Ze vermelden zelfs niks over de software. Dit is het geval voor 123inkt, Printerland, Sneltoner, Rue du Commerce, Electrodepot, Mediamarkt, Amazon.fr, Amazon.de, Amazon.com en Vandenborre. Alleen Amazon.com.be reageerde op de oproep van de consumenten­organisatie en gaat haar website nu aanpassen.

"Dit gebrek aan transparantie is een misleidende en oneerlijke handelspraktijk. De prijs van inktcartridges speelt zeker mee bij de beslissing om een printer te kopen, want HP-cartridges kosten over het algemeen drie keer zoveel als cartridges van alternatieve merken. Als consumenten goed geïnformeerd zouden zijn, zouden ze misschien kiezen voor een andere printer. We hebben een klacht ingediend bij de bevoegde autoriteiten om de verkopers te dwingen hun klanten duidelijk te informeren", zegt Laura Clays, woordvoerder van de organisatie.

Toegang pers

Om als journalist toegang te krijgen tot alle inhoud, vragen wij u ons een email te sturen.