Persbericht

Test Aankoop stelt HP ingebreke voor het blokkeren van generieke inktpatronen

03 mei 2021

Test Aankoop en zijn zusterorganisaties uit Spanje, Italië, Portugal en Brazilië sturen een ingebrekestelling naar Hewlett-Packard. De consumentenorganisaties verwijten de printerproducent bewust het gebruik van generieke inktpatronen geblokkeerd te hebben via software-updates. De organisaties willen dat eigenaars van HP printers een compensatie van €150 per toestel krijgen.

Geplande veroudering

Sinds eind 2016 al brengt HP zijn printers aan de man met het argument dat deze ook functioneren met generieke inktcartridges die in de praktijk vaak goedkoper zijn dan inktpatronen van het HP-merk zelf. HP blijkt evenwel een firmware-update te hebben uitgerold, waardoor wereldwijd generieke cartridges niet meer geaccepteerd worden door printers van het merk.  De foutmeldingen die de gebruikers kregen op het computerscherm, deed hen perfect bruikbare patronen weggooien om vervolgens weer over te schakelen naar duurdere merkeigen HP producten. In bepaalde gevallen zagen consumenten zich genoodzaakt om een nieuwe printer aan te schaffen.

Het is totaal onaanvaardbaar dat HP de controle overneemt van apparaten die eigendom zijn van de consument om hem vervolgens te pushen producten te doen kopen die merkeigen zijn”, zegt Simon November van Test Aankoop. De praktijk die door HP wordt toegepast, is pure geplande veroudering. Illegaal én onverantwoordelijk. Niet alleen veroorzaakt dit financiële schade bij consumenten maar ook verhoogt het de hoeveelheid elektronisch afval net wanneer we die proberen te reduceren” voegt de woordvoerder eraan toe.

 

Ingebrekestelling

Op 3 mei 2021 stelt Test Aankoop het bedrijf Hewlett-Packard ingebreke samen met zijn zusterorganisaties van binnen de Euroconsumers-groep, de consumentenorganisaties uit respectievelijke Italië, Spanje, Portugal en Brazilië om deze praktijk te stoppen en om schadevergoeding te betalen aan eigenaars van HP printers die door het installeren van de software-update niet langer generieke inktcartridges kunnen gebruiken in een toestel dat hun eigendom is.   

Er wordt een stevig dossier tegen HP opgesteld,” stelt Laura Marcus die de groepsvorderingen voor Test Aankoop coördineert. “We eisen dat elke HP eigenaar in België die schade ondervond door de oneerlijke handelspraktijken van HP gecompenseerd wordt met een schadevergoeding van 150 euro naar analogie met de uitspraak in de Amerikaanse groepsvordering. Indien er geen afdoend antwoord volgt, is Test Aankoop van plan om een groepsvordering op te starten om verhaal te halen voor de gedupeerde eigenaars van de HP toestellen” , besluit Marcus.

 

Ter herinnering :

  • In de Verenigde Staten ging HP recentelijk akkoord met een totale schadevergoeding van 1,5 miljoen dollar voor Amerikaanse consumenten, dit kwam neer op een bedrag van 100-150 dollar per persoon. Omgerekend wordt dat een bedrag tussen de 83 en 125 euro.
  • Op 17 november 2020 besliste de Italiaanse mededingingsautoriteit al dat HP verantwoordelijk is voor de praktijken die Test Aankoop aankaart en sprak het een veroordeling uit ten belope van van 10 miljoen euro.
  • De juridische motivatie voor die beslissing is gebaseerd op de Europese richtlijn voor oneerlijke commerciële praktijken (2005/29/EC). Dit betekent dat gelijkeaardige juridische procedures ook in andere Europese landen kunnen worden gelanceerd.

Toegang pers

Om als journalist toegang te krijgen tot alle inhoud, vragen wij u ons een email te sturen.