Nieuws

HP+ dringt originele inktpatronen op

06 november 2021
HP plus printing

Sommige HP-printers kun je niet gebruiken zonder de dienst HP+. Daarin zit onder meer een gratis inktabonnement voor 6 maanden inbegrepen. Belangrijkste kanttekening: je kan enkel originele HP-inktpatronen gebruiken. We wegen de voor- en nadelen af.

De juiste printer kopen is vandaag complexer dan enkele jaren geleden. Je moet niet enkel kiezen tussen laser of inkjet, er zijn ook inkttankprinters en printers met inktabonnementen zoals “HP Instant Ink” en “Epson ReadyPrint Flex”. 

Om het nog een beetje ingewikkelder te maken biedt HP varianten van enkele modellen aan die je voor HP+ kan (of moet) inschrijven. Wij onderzochten of en wanneer de dienst interessant kan zijn.

Voor welke printers is HP+ beschikbaar?

Momenteel gaat het om volgende modellen, te herkennen aan de letter “e” die staat voor HP+ enabled:

 • HP LaserJet M200e serie
 • HP OfficeJet Pro 8000e serie 
 • HP OfficeJet Pro 9000e serie 
 • HP DeskJet 2700e serie 
 • HP DeskJet 4100e serie 
 • HP ENVY 6000e serie 
 • HP ENVY 6400e serie 

Tot nu toe hebben we 10 HP+-printers getest. In onze koopwijzer printers geven we in de naam aan of het om een printer met HP+ gaat.

Naar de koopwijzer printers

Moet ik HP+ gebruiken?

Dat hangt af van het type printer:

 • Bij compatibele inkjetprinters heb je de keuze wanneer je de printer voor het eerst gebruikt.

 • Een compatibele laserprinter kun je niet gebruiken zonder HP+. Let dus goed op of er een “e” in de naam vermeld staat als je online een laserprinter aankoopt. Webshops maken graag duidelijk wat de voordelen zijn, maar moffelen de nadelen wat weg.
Wat zijn de voordelen van HP+?
 • 6 maanden gratis HP Instant Ink: Dat is een inktabonnement waarbij je per afgedrukte pagina betaalt. Uit onze tests blijkt dat Instant Ink goed werkt en vaak voordelig kan zijn. Inktpatronen of toner worden op tijd aan huis geleverd. Je moet de gebruikte patronen (gratis) terugsturen. 
 • 2 jaar gratis HP Smart Advance-app: Deze app biedt een aantal extra functies tegenover de standaard gratis HP Smart-app, zoals het corrigeren en achter elkaar zetten van gescande pagina’s in één document, het omzetten van documenten naar pdf, docx of txt, het verzenden van een fax… 

 • Extra beveiliging voor je printer: zoals verplicht wachtwoordgebruik, https, firmware-updates en encryptie.

 • 1 jaar extra fabrieksgarantie: Voor het Deskjet-, LaserJet- en Envy-gamma gaat dit van 1 naar 2 jaar. Bij Officejet Pro printers van 2 naar 3 jaar indien je nog een aparte online registratie uitvoert. 

 • Compatibele laserprinters kosten minder: Laserprinters die werken met HP+ kosten minder dan hun niet-compatibele variant.

 • HP plant bomen en laat deze bossen onderhouden voor het papier dat je gebruikt.
Wat zijn de nadelen van HP+?

Als gebruiker aanvaard je enkele restricties waardoor je je eigenlijk bindt aan HP.

 • Je kunt geen generieke inktpatronen gebruiken. Je kunt dus enkel printen met HP-patronen of -toner. Wil je geen gebruikmaken van de inbegrepen dienst HP Instant Ink, dan ben je dus ook verplicht om originele, duurdere inktpatronen te gebruiken. Zonder een abonnement op HP Instant Ink is HP+ niet interessant.

 • De printer moet altijd met het internet verbonden blijven.

 • Je moet een HP-account aanmaken.

 • HP kan de prijzen van HP Instant Ink aanpassen 30 dagen na je hierover te hebben geïnformeerd. Hoe populairder HP Instant Ink wordt, hoe hoger de kans deze duurder wordt. 
Hoeveel kost HP+?

Als je nog geen compatibele HP+-printer hebt, moet je er een aanschaffen; een compatibele laserprinter instapmodel heb je momenteel vanaf € 150; een inkjetprinter instapmodel vanaf € 50.

De eerste 6 maanden zijn alle inbegrepen diensten gratis: je betaalt niets voor een abonnement op HP Instant Ink en kunt de HP Smart Advance-app gratis gebruiken.

Na 6 maanden moet je maandelijks betalen om verder gebruik te maken van het HP Instant Ink-abonnement. Je hebt de keuze uit meerdere formules. Heb je een inkjetprinter, dan volstaat voor de meeste gebruikers de goedkoopste formule waarbij je € 0,99/maand betaalt voor 15 pagina’s. Elke extra set van 10 pagina’s kost € 1. Heb je een laserprinter, dan is ook daar de goedkoopste formule aangeraden voor de meeste gebruikers: je betaalt dan € 1,99 voor 50 pagina’s. Elke extra set van 50 pagina’s kost € 1.

Je kan er ook voor kiezen om HP Instant Ink kosteloos stop te zetten voor dat de nieuwe facturatiemaand begint. Je kan dan nog enkele originele cartridges of toners van HP gebruiken. HP Instant Ink komt meestal voordeliger uit dan originele cartridges of toners, vooral wanneer je ook grafieken of foto’s afdrukt.

Na 2 jaar moet je ook maandelijks €4,99 betalen om de HP Smart Advance-app verder te gebruiken, of €2,99/maand als je HP Instant Ink gebruikt.

Voor wie kan HP+ interessant zijn?
Wou je sowieso een HP-printer kopen en daarbij gebruikmaken van HP Instant Ink, dan is HP+ een mooi meegenomen bonus. Je krijgt voor 6 maanden gratis inkt (inclusief de pagina’s die je te veel print).

Bij de HP-inkjetprinters is de formule met HP Instant Ink vooral voordelig als je regelmatig in kleur wenst af te drukken.

Bij de HP-laserprinters is dat voornamelijk het geval als je regelmatig en veel wenst af te drukken in zwart-wit en ook grafieken met tekst afdrukt.
Wanneer is HP+ niet interessant?
 • Je wilt alternatieve inktpatronen of toner gebruiken.
 • Je wilt je printer niet de hele tijd met het internet verbinden.

 • Je print onregelmatig waardoor de abonnementsformule van HP Instant Ink niet met je gebruik overeenkomt.

 • Je print veel en in kleur en wilt niet vasthangen aan een abonnement of bedrijf (in dat geval kies je beter voor een inkttankprinter).

 • Je houdt je printer liefst zo simpel mogelijk zonder er een account voor aan te moeten maken.

Zoek je een HP- of andere printer?

Denk je dat HP+ iets voor jou is en zoek je een HP-printer die compatibel is met HP+? Of heb je interesse in een printer van een ander merk? Onze koopwijzer printers kan je sowieso helpen.

Vergelijk printers