Koopgids

Hoe kies je een A3-printer?

05 september 2023
gebruik van een a3-printer

A3-printers zijn het meest veelzijdig qua afdrukformaten. Je kunt er grote documenten mee printen, maar ook andere zoals A4 en kleiner. Een overzicht van hun functies en kenmerken, de voor- en nadelen, en alles wat je moet weten over dit type printer, zodat je de beste keuze maakt als je er een nodig hebt.

Kun je A3 afdrukken op een A4-printer? 

Het A4-formaat (210 x 297 mm) is het meest gebruikte afdrukformaat. Maar in een professionele omgeving heb je soms grotere formaten nodig. Denk bijvoorbeeld aan grote grafische documenten of afbeeldingen met een hoge resolutie. Dit is waar een A3-printer handig is, omdat je geen A3-document kunt afdrukken op een A4-printer, tenzij je het in twee aparte delen verdeelt.

A3- versus A4-printers: de verschillen 

  • A3 (297 x 420 mm) is dubbel zo groot als A4. A3-printers zijn zeer veelzijdig, omdat ze zowel op A3- als op A4-formaat kunnen afdrukken. Technisch gezien verschillen A3-printers niet veel van A4-laser- of inkjetprinters. Het belangrijkste verschil zijn de grotere afmetingen om op het bredere A3-papier te printen. 
  • Met een A3 printer kun je twee A4-pagina's afdrukken op één A3-pagina. Dat kan nuttig zijn voor afdruktaken met een groot aantal pagina's, hoewel je door de prijs van het papier en de inkt niet veel geld bespaart.
  • Moet je slechts af en toe op A3 printen en heb je die niet meteen nodig, dan kan het voordeliger zijn om bij een printshop aan te kloppen. 

Vergelijk de beste A3-printers

Door hun grotere papierlade zijn A3-printers breder. Hou daar rekening mee, want je hebt meer ruimte nodig voor je printer.

Verschillende papierformaten

Met een A3 printer kun je twee A4-pagina's afdrukken op één A3-pagina.

Verschillende soorten A3-printers

  • A3-kleurenprinters zijn steeds vaker verkrijgbaar als all-in-one printer. Met een multifunctional kun je niet alleen printen, op sommige modellen is ook kopiëren, scannen en faxen mogelijk.
  • A3-inkjetprinters zijn de eenvoudigste modellen. Inktjetprinters in A3-formaat zijn de meest basale. Het is mogelijk om printers te vinden die kunnen afdrukken op A3-formaat voor ongeveer 200 euro.. 
  • A3-laserprinters zijn meer geschikt voor professionals en ontworpen om heel snel en duidelijk veel tekst te printen, maar daar staat natuurlijk wel een (vrij hoge) prijs tegenover.

Om ruimte te besparen en de workflow te vereenvoudigen, is de trend een multifunctionele A3-printer die een kopieermachine en een scanner combineert. Belangrijk: veel A3-printers kunnen enkel tot A4-formaat scannen en kopiëren. Wil je ook A3-documenten scannen, dan moet je een hoger budget uittrekken voor een klein kantoormodel.

Waar moet je op letten bij een A3-printer? 

Belangrijke aankoopcriteria voor A3-printers zijn afdrukkwaliteit, afdruksnelheid en de kosten van printerinkt en papier

Dit zijn de kenmerken waarmee je rekening moet houden als je overweegt om een printer van dit type te kopen : 

Afdrukresolutie 

Als je enkel tekst wilt afdrukken, heb je geen hoge afdrukresolutie nodig: 600 x 600 dpi is voldoende voor goed leesbare resultaten. 

Om gedetailleerdere afbeeldingen en foto's te verkrijgen, is het essentieel dat uw printer een optimale resolutie heeft, idealiter minimaal 2.400 x 1.200 dpi voor een A3-printer. Het is echter belangrijk op te merken dat alleen de resolutie niet altijd een optimale printkwaliteit garandeert. D

Voor meer gedetailleerde afbeeldingen en foto's is een goede afdrukresolutie zeker nuttig, maar zeker geen garantie voor goede fotoafdrukken. We kwamen in onze test printers tegen met een resolutie van 9600x2400 dpi waarbij de fotoafdrukkwaliteit slechts middelmatig was. Daarom raden wij je aan om te vertrouwen op onze tests om de beste keuze te maken. Je vindt in onze koopwijzer een filter voor de fotokwaliteit.

Als het gaat om het afdrukken van afbeeldingen op groot formaat met een A3-printer, is het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de resolutie van de afbeelding voldoende hoog is om een optimale weergave te garanderen.

Afdruksnelheid

Is een hoge afdruksnelheid belangrijk voor jou, dan moet je extra aandacht besteden aan deze eigenschap. 

Tragere modellen printen ongeveer 14,5 pagina's per minuut op A3-formaat in zwart-wit, de snellere modellen printen bijna dubbel zoveel pagina's. 

Afmetingen 

Een klein bureau kan te krap zijn om een grote A3-printer te installeren. 

Naast de basisafmetingen van een A3-printer is het ook belangrijk in welke mate de papierlade aan de zijkant of naar achteren uitsteekt. Hou er rekening mee dat de papierlade voor A3-vellen dikwijls naar voren moet worden uitgeschoven.