Nieuws

Kun je niet meer printen met Windows 11?

23 januari 2023
printer at home

Een aantal oudere printermodellen blijkt niet compatibel met Windows 11. Nadat je Windows 11 op je pc hebt geïnstalleerd, kan je printer dus plots de dienst weigeren terwijl hij eigenlijk nog in prima staat is. Fabrikanten hopen uiteraard dat je een nieuwe printer zult kopen, maar er zijn alternatieven.  

Is je printer niet compatibel met Windows 11?

Wat is het probleem?

Bij sommige oudere printers zijn de drivers of stuurprogramma's niet compatibel met Windows 11 terwijl er met oudere besturingssystemen als Windows 10, 8.1 of 7 nooit een probleem was. De protocollen van die stuurprogramma's worden namelijk niet herkend of aanvaard door Windows 11 en dus kun je plotseling niet meer printen.

In eerste instantie kan het lijken alsof je enkel de keuze hebt tussen een nieuwe printer kopen of verder blijven werken met een oudere versie van Windows. Geen van beide zijn aantrekkelijke opties.

Wat kun je doen om het printprobleem op te lossen?

Behalve terug te schakelen naar een oudere versie van Windows of een nieuwe printer kopen, zijn dit drie mogelijke remedies voor het probleem:

  1. Gebruik de probleemoplosser (troubleshooter) van Windows 11.

  2. Probeer eens om de Windows 10, 8.1 of 7 drivers te installeren van op de website van de fabrikant en laat die in compatibiliteitsmodus draaien. Om een programma in compatibiliteitsmodus te laten draaien, klik je met de rechtermuisknop op het gedownloade stuurprogramma (driver). Vervolgens klik je op eigenschappen (properties). Daarna ga je naar de tab compatibiliteit (compatibility), controleer de optie Draai dit programma in compatibiliteitsmodus (Run this program in compatibility mode) en selecteer daar de vorige Windowsversie. Klik op toepassen (apply) en ok. Als administrator kun je dan de installatie van de driver lanceren.

  3. Desinstalleer de huidige stuurprogramma's (drivers) en herinstalleer enkel de generische stuurprogramma's die door Windows worden aangeboden: klik met de rechtermuisknop op start, device manager en ga naar je printer. Klik er op met de rechtermuisknop en verwijder het toestel. Sluit vervolgens je printer opnieuw aan.

De printer zou nog steeds moeten werken met Windows 10, Android, iOS, iPadOS en toestellen met macOS als besturingsprogramma. Zo beweert Canon dat zijn oudere toestellen met een Windows 10, 8.1 of 7 stuurprogramma waarschijnlijk zullen werken met Windows 11 in compatibiliteitsmodus. We hebben dit zelf getest met een Canon Pixma MG5350, maar dat werkte niet. Niet via wifi en ook niet met een USB-kabel. Er zijn dus geen garanties.

Voor de technisch onderlegde consument

Als je een zekere technische bagage hebt, dan kan het de moeite lonen om het Windows subsysteem voor Linux (WSL 2) te gebruiken. WSL 2 is een gratis applicatie aangeboden door Microsoft waarbij gebruikers in een Linux omgeving kunnen werken via het Windsows besturingssysteem. Opnieuw is dat echter geen garantie dat je je printer op die manier aan de praat krijgt en het is sowieso enkel aan te raden als je zelf de nodige technische vaardigheden hebt.

Fabrikanten moeten verantwoordelijkheid nemen

We dringen sowieso aan bij fabrikanten om de stuurprogramma's van hun oudere modellen te updaten als die nog steeds in gebruik zijn. Ze moeten beseffen dat ze een verantwoordelijkheid hebben ten opzichte van hun klanten, maar ook ten opzichte van het milieu. Het kan niet de bedoeling zijn dat heel wat goed werkende printers plots op de vuilnisbelt belanden omdat hun software niet meer kan worden geüpdatet.

Op zoek naar een nieuwe printer?

Wanneer geen enkel alternatief werkt en je uiteindelijk toch beslist om een nieuwe printer te kopen, raadpleeg dan eerst onze vergelijker printers zodat je een weloverwogen en rendabele keuze kunt maken.

66 Goede
kwaliteit
Beste
Koop
vanaf  48,50
63 Goede
kwaliteit
Beste
Koop
vanaf  64,95
75 Topkwaliteit
Beste van
de Test
vanaf  548,98