Dossier

Waar en hoe toner en inktpatronen weggooien of recycleren

24 februari 2022
Inktpatroon van een printer verwisselen

Omdat inkt- en tonercartridges elektronische componenten bevatten horen zij bij het elektronisch afval en niet het restafval.  Verder bevatten inkt- en tonerpatronen nog restjes inkt of toner die schadelijk kunnen zijn voor het milieu.

Inzamelpunten

Verschillende organisaties hebben inzamelpunten waar je ze gratis kan achterlaten, vaak in een supermarkt. De patronen worden dan gerecycleerd of opnieuw gevuld en verkocht als generieke patronen.

Op websites zoals die van Recupel of TomsonRecycle vind je inzamelpunten dicht bij huis.

Een klein bedrag

Heb je een recente printer, dan kan het zijn dat sommige fabrikanten van generieke patronen zoals 123inkt.be je een kleine som (0.5 tot 2 EUR) geven voor je lege inktpatronen.

Terugsturen naar de fabrikant

Bij sommige fabrikanten kan je gratis de merkeigen patronen via de post terugsturen.
Canon 
Brother
HP
Epson

Inkttank printers

Printers met een inkttank hebben inktreservoirs die je kan bijvullen met spotgoedkope inkt uit flesjes in plaats van  dure inktpatronen. Daardoor heb je per geprinte pagina veel minder afval dan bij normale inktpatronen.

Wil je meer weten over inkttankprinters? Lees er alles over in ons dossier over inkttank printers. Bekijk in onze vergelijker wat de beste inkttankprinters zijn aan de voordeligste prijs.

Inktabonnementen

De merken Epson en HP bieden inktabonnementen aan waarbij je voor een maandelijkse kost een vast aantal pagina’s kan afdrukken. De printer houdt bij hoeveel je afdrukt en stuurt op voorhand vervangpatronen op. Je gebruikte patronen kan je gratis opsturen, deze worden gerecycleerd. HP vermaalt bijvoorbeeld. de gebruikte inktpatronen en hergebruikt ze in plastic onderdelen van andere toestellen.

Ben je op zoek naar een printer? Onze vergelijker kan je helpen kiezen welke printer het best bij je past.

printers vergelijken