Nieuws

De beste printer voor thuiswerkers

In heel wat beroepen is het afdrukken van documenten noodzakelijk, ook voor telewerkers. Hoe maak je de beste keuze voor een printer thuis?

18 september 2020
Thuiswerk: hoe kies ik de beste printer ?

De keuze voor een printer hangt af van het gebruik, de noden en de aankoop- en verbruiksprijs. Stel jezelf deze vragen:

Hoeveel pagina's print ik maandelijks? Print ik alleen tekst? Vooral tekst en af en toe een grafiekje? Tekst met foto’s of vooral foto’s? Wat zijn mijn kwaliteitseisen voor tekst, grafieken en foto’s? Heb ik nood aan een scan- en kopieerfunctie? Wil ik dubbelzijdig printen? Moet ik veel en snel afdrukken?

Vertrek vanuit je behoeften en maak dan een keuze op basis van de aankoopprijs en het inktverbruik.

Meer weten over de verschillende printertypes? Neem een kijkje in onze koopwijzer.

Naar onze koopwijzer

 
1. Noden
 1. Vraag je eerst af of je een multifunctionele printer nodig hebt die ook kan scannen en kopiëren. Naast de scankwaliteit en -snelheid kunnen functies zoals het automatisch scannen van meerdere pagina’s belangrijk zijn voor jou.
 2. Bedenk dan of je enkel tekst en grafieken in zwart-wit wilt printen of ook afbeeldingen en foto’s in kleur.
 • Print je vaak een document met veel pagina’s en moet het vooruitgaan, dan moet je een laserprinter hebben. Zwart-wit laserprinters presteren ook het best in het printen van tekst. Ze zijn in gebruik ongeveer even duur als een inkjetprinter, maar kosten meer en maken meer lawaai.
 • Print je veel en ben je bereid om een beetje langer te wachten en aan kwaliteit in te boeten, dan is een inkttankprinter op termijn voordeliger.
 • Print je tekst én afbeeldingen, dan is een kleureninkjetprinter waarschijnlijk de beste optie. Let op de printkwaliteit van tekst en afbeelding, maar ook op de kosten per pagina, de hoeveelheid inkt die verloren gaat in reinigingscycli en de mogelijkheid om tekst te printen wanneer een van de kleurencartridges leeg is.

Zo bespaar je op papier, elektriciteit en inkt

3. Andere functies die belangrijk kunnen zijn: dubbelzijdig printen, een draadloze verbinding met de computer(s) en de afmetingen.

Je kan in onze koopwijzer handig filteren op printertype. Voeg interessante printers toe aan de vergelijkmodule of bekijk het toestel in detail op de productfiche.

Naar onze koopwijzer

 

2. Inktverbruik

Als je je minimumeisen kent, is het interessant om de verschillende manieren van inktverbruik naast elkaar te leggen. Inktpatronen, zeker die van een merk, zijn duur. Soms kost een volledige set originele inktpatronen voor het basismodel van een multifunctionele printer evenveel of zelfs meer dan het toestel zelf.

Xl-patronen

Heb je al een gewone inkjetprinter, overweeg dan XL-cartridges in plaats van gewone inktpatronen. Ze kosten meer in de winkel, maar komen uiteindelijk veel goedkoper uit omdat je minder inkt verbruikt. Ze zijn ook beter voor het milieu dan standaardcartridges, omdat ze minder plastic bevatten.

Alternatieve patronen

Je kunt ook kiezen voor alternatieve inktpatronen (niet van het originele merk). Sommige kosten de helft minder dan de originele.

Uit onze tests blijkt dat zowat alle alternatieve merken een bijna even goede afdrukkwaliteit van tekst en grafieken bieden. Wil je foto’s van heel goede kwaliteit printen, dan gebruik je beter originele inktpatronen.

Sommige printers, vooral van HP, weigeren alternatieve inktpatronen of geven een foutmelding. Vind je alternatieve cartridges bij een webshop en wil je ze voor de eerste keer uitproberen, check dan eerst of je ze kunt retourneren als de printer ze niet aanvaardt. Werken de alternatieve inktpatronen wel, zet dan de automatische updates van de firmware af. Hetzelfde verhaal geldt voor alternatieve inktpatronen voor laserprinters.

Inkttankprinters

Naast gewone inkjetprinters heb je ook inkttankprinters. Die hebben een inktreservoir dat je kunt bijvullen met goedkope inkt uit flesjes. Gedaan met het vervangen van dure of niet werkende cartridges.

Ontdek alles over inkttankprinters

Inkttankprinters zijn duurder in aankoop en de meeste printen iets minder snel en kwaliteitsvol af. Maar door het lage inktverbruik ben je op termijn goedkoper af. Sommige inkttankprinters worden zelfs geleverd met enkele sets aan inktflesjes waarmee je enkele jaren zoet bent. Print je meer dan 55 pagina’s per maand, dan kun je de aankoop van een inkttankprinter overwegen. Druk je meer dan 75 pagina’s per maand af, dan kun je bijna geen miskoop doen. 

Je vindt de prijs per afdruk voor elk toestel in de productfiche.

naar de koopwijzer voor inkttankprinters

3. Abonnementen

HP biedt een dienst aan die het verbruik van je printer bijhoudt als je die verbindt met het internet. HP stuurt nieuwe inktpatronen wanneer de inkt bijna op is. Je moet zelf de gebruikte cartridges (gratis) terugsturen.

Er zijn vier formules (verbruik per maand)

 • 15 pagina’s: gratis* (€ 1 voor 10 extra pagina’s) 
 • 50 pagina’s: € 2,99 (€ 1 voor 10 extra pagina’s)
 • 100 pagina’s: € 4,99 (€ 1 voor 15 extra pagina’s)
 • 300 pagina’s: € 9,99 (€ 1 voor 20 extra pagina’s)
* € 0,99 vanaf 9 december 2020
Je kunt nagaan op de website van HP of je printer hiervoor geschikt is.

Welke patronen voor welk profiel?

 • Print je 44 pagina’s per maand en wil je met HP-inktpatronen werken, dan raden wij de gratis formule aan (vanaf 9 december 2020: print je 34 pagina’s per maand en wil je met HP-inktpatronen werken, dan raden wij de formule aan € 0.99 per maand aan).
 • Print je 45 of meer pagina’s per maand, dan kun je de formule voor 50 pagina’s kiezen (35 of meer pagina's vanaf 9 december 2020).
 • Print je meer dan 55 pagina’s, dan kun je overwegen om een inkttankprinter te kopen.
 • Print je weinig in een jaar en heel onregelmatig (vaak niet en soms heel veel), dan is het interessant om alternatieve cartridges te overwegen.

Je berekent je verbruik beter over een periode van vijf jaar. Vergeet niet om de prijs van de printer in de vergelijking op te nemen.

Ook andere bedrijven bieden abonnementen aan. Lees de contracten altijd goed door. Bij Epson en zijn ReadyPrint Ecotank-formule bijvoorbeeld blijft de printer eigendom van het bedrijf en moet je hem aan het einde van het vijfjarige contract teruggeven. De ReadyPrint Flex-formule kan daarentegen interessant zijn.

Enkele tips

Bereken je verbruik over een periode van vijf jaar (en vergeet niet de prijs van de printer in de vergelijking op te nemen).

Waarschuwt de printer dat je een leeg patroon moet vervangen, koop dan een nieuwe, maar vervang hem pas als de printer het afdrukken blokkeert of er een kleur ontbreekt. Uit onze test blijkt dat in een aantal “lege” patronen nog meer dan 10 % inkt achterblijft. Je kunt dus vaak nog een tijdje verder printen.

Ontdek alle resultaten van onze tests in onze koopwijzers.

HP OFFICEJET PRO 7730
Bekijk onze testresultaten Krijg exclusieve toegang
vanaf
 199,00
HP OFFICEJET PRO 7740
Bekijk onze testresultaten Krijg exclusieve toegang
vanaf
 199,00
HP OFFICEJET PRO 7720
Bekijk onze testresultaten Krijg exclusieve toegang
vanaf
 169,00
User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

7 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

16/09/2020

prachtsysteem van HP met hun 'instant ink'. De inktpatronen kosten niets, voor extra 'papier' (pakket van 10 bladen bovenop de maandelijkse gratis 15 bladen) betaal ik ongeveer een 5-tal € per jaar ! Printer is een ENVY Photo 6230 (60-tal €) die ik meestal gebruik om foto's af te printen. Vroeger gebruikte ik ook hervulbare inktpotjes, maar ik ben blij dat ik van dat gedoe af ben.....Voordeel van dat 'Instant Ink' syteem is dat je telkens een nieuwe printerkop krijgt die in het inktpotje is ingebouwd en de kans dat de 'printerkop' dus verslijt uitermate klein is.

Meld je aan om toegang te krijgen.

21/09/2020
, Gereageerd:

Bedankt om deze ervaringen met ons te delen ! Mvg, ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

01/09/2020

Wanneer mijn inktpatronen leeg zijn ga ik even over de Nederlandse grens (7 km) en laat ze 'vullen' voor 5€ per cartridge. vriendelijke mensen en goedkoop

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/08/2020

Ik heb een Epson ecotank printer ben zeer tevreden over dit toestel zuinig in verbruik draadloos printen heb hem 6 maand geen enkel probleem mee gehad

Meld je aan om toegang te krijgen.

16/07/2020

Ben aan mijn 3e canonprinter toe; hou ervan omdat ze prachtige foto's printen. Maar telkens na 2e jaar (einde van de waarborgperiode !) beginnen de problemen : de wagen met de inktpatronen blokkeert. Met wat manueel gepeuter kan je een tijdje de zaak weer op gang trekken, maar finaal wordt het stop ! En gezien herstellen evenveel kost als een nieuwe printer.... verkoopt Canon een nieuw model ! Nog even erbij vermelden : een nieuwe printer is meestal een nieuwe soort inktpatroon. Je oude (en dure) overschot kan je enkel nog kwijt in de kringloopwinkel.....

Meld je aan om toegang te krijgen.

15/07/2020

Canon printer toevallig net 2 jaar oud, print geen zwart meer. Internet staat vol met zelfde probleem, ook bij andere merken. Canon raadt aan een nieuw toestel te bestellen wat ik ook deed. Nadien vind ik toch een oplossing op internet. Papiersoort wijzigen naar foto papier. Uitgeprobeerd en het werkt weer. Te laat want ander toestel was reeds geleverd. Schandalig is dit.

Meld je aan om toegang te krijgen.

15/07/2020
, Gereageerd:

Beste, als u de aankoop online deed, hebt u nog 2 weken na aankoop om deze terug te sturen. Indien later, zou u het als bijna-nieuw kunnen doorverkopen.
Groeten