Nieuws

Top 5 beste draadloze oortjes onder 100 euro

31 augustus 2023
jonge vrouw draagt true wireless oortjes

Nu smartphones geen audio-aansluiting meer hebben, zit de verkoop van draadloze oortjes in de lift. Ze zijn onmisbaar voor het luisteren naar muziek, podcasts of handsfree bellen, maar de beste modellen kosten maar liefst € 300. Gelukkig bestaan er zeer goede alternatieven voor minder dan € 100!

Het belang van kwalitatieve, maar betaalbare draadloze oortjes

Wie de afgelopen jaren van smartphone wisselde, heeft zeker en vast gemerkt dat de audio-aansluiting bij de meeste nieuwe modellen is verdwenen. Wil je onderweg toch van je muziek, podcasts of audioboeken kunnen genieten, dan zijn draadloze oortjes onmisbaar.

Alle grote merken zijn begonnen met het uitbrengen van hun modellen waarvoor je soms meer dan € 300 moet neertellen! En dat terwijl hun prijs niet per se betekent dat ze van betere kwaliteit zijn: deze dure modellen eindigen niet altijd bovenaan onze rangschikking.

Terug naar boven

Hoe wij Bluetooth-oortjes testen

De oortelefoontjes worden uitvoerig getest op meer dan 400 criteria. De eindscore wordt toegekend op basis van gewogen parameters volgens hun belang, te beginnen met de geluidskwaliteit. Dit wordt gevolgd door gebruiksgemak en comfort, batterij, ruisonderdrukkingskwaliteit en ten slotte stevigheid.

Geluidskwaliteit en ruisonderdrukking

Het geluid wordt gemeten met behulp van een kunsthoofd in een echovrije kamer, om de invloed van eventuele akoestische reflectie te vermijden.

geluidtest draadloze oortjes akoestisch

Kunsthoofd in een echovrije kamer

We meten daarbij niet alleen het geluid dat uit de oortelefoon komt (de elektronica en de ruisonderdrukkingsprocessor kunnen soms een sissend geluid maken), maar ook het geluid dat ontsnapt bij het luisteren naar muziek en de isolatie van externe ruis met en zonder actieve ruisonderdrukking.

Een jury van vijf personen voert vervolgens een luistertest uit, aan de hand van diverse muziekstijlen en dialogen. Indien mogelijk wordt ruisonderdrukking ingeschakeld. Draadloze oortelefoons kunnen soms vreemde geluiden uitzenden die eigen zijn aan de geïntegreerde elektronische circuits. Dit impliceert dat het ruisonderdrukkingsproces paradoxaal genoeg interferentie kan veroorzaken, dus dit punt wordt ook getest.

Het type actieve ruisonderdrukking wordt vermeld, net als de flexibiliteit ervan. En uiteraard meten we de effectiviteit ervan onder verschillende geluidsomstandigheden.

Comfort van de oortjes

Het comfort van de oortelefoons wordt geëvalueerd bij verschillende toepassingen: of het linkse en rechtse oortje goed wordt gedetecteerd, of ze gemakkelijk uit en in te doen zijn, hoe comfortabel ze zijn, en hoe goed ze blijven zitten bij normaal gebruik, bewegingen, sport en zelfs bij het dragen van een bril.

Levensduur en prestaties van de batterij

We meten de gebruikstijd nadat de oortjes volledig zijn opgeladen, en de gebruikstijd na 15 minuten opladen.

We evalueren ook hoeveel volledige laadbeurten het doosje aankan, en ook de oplaadtijd wordt gemeten. We bekijken ook hoe duidelijk de batterij- en laadniveau-indicator zijn.

Extra functies

Alle fysieke kenmerken, accessoires, knoppen en functies van de oortjes, en waterbestendigheid worden geanalyseerd. Zonder de softwarekenmerken te vergeten, zoals de beschikbaarheid van een app en zijn functionaliteiten, evenals het type draadloze codecs dat wordt ondersteund.

Terug naar boven

Onze experts kozen de 5 beste draadloze oortjes voor minder dan € 100

Op basis van onze testresultaten op 400 criteria hebben onze experts een top 5 samengesteld van de beste draadloze hoofdtelefoons onder de € 100. Zo geniet jij van muziek met een goede geluidskwaliteit en telefoon je comfortabel, zonder veel geld uit te geven.

1. YAMAHA TW-E3C (€ 99)

Yamaha TW-E3C

Draadloze oortjes Yamaha TW-E3C

De Yamaha TW-E3C-hoofdtelefoon is ongetwijfeld dé verrassing van de ranglijst. Het merk Yamaha staat eerder bekend om zijn instrumenten of hifi-apparatuur dan om zijn draadloze oortjes. De Japanse fabrikant is er desondanks in geslaagd een zeer overtuigend model aan te bieden.


De TW-E3C is van zeer goede kwaliteit, redelijk comfortabel, Multipoint en IPX5-waterbestendig. Maar het is vooral de geluidskwaliteit die onze experts heeft overtuigd. Met een gebalanceerde, heldere toon en gecontroleerde bas kan hij tippen hij met concurrerende modellen die soms twee keer zo duur zijn. Vooral de stem wordt goed weergegeven.

De autonomie, goed voor 8,15 uur met één keer oplaadbeurt, breekt geen records, maar blijft toch zeer correct.

Pluspunten

 • Mooie geluidskwaliteit
 • Oortjes blijven goed zitten, zelfs als je beweegt
 • Multipoint bluetooth

Minpunten

 • Geen ruisonderdrukking

Als je zonder actieve ruisonderdrukking kunt leven, bieden deze Yamaha-oortjes de beste geluidskwaliteit voor nog geen € 100.

2. JABRA Elite 4 Active (€ 89)

Jabra Elite 4 Active oortjes

JABRA Elite 4 Active draadloze hoofdtelefoon

De Jabra Elite 4 Active zijn hoogwaardige sportoortjes. Ze blijven goed zitten en met hun IP57-certificering zijn ze goed bestand tegen transpiratie en zelfs water of stof.

Over het algemeen zijn de prestaties goed op bijna alle geteste criteria. Ze hebben zelfs ruisonderdrukking (ANC), hoewel dit mogelijk effectiever is voor lage frequenties.

Pluspunten

 • Blijven goed zitten
 • Aangename geluidskwaliteit, met goede bassen
 • Bestand tegen vocht en stof
 • Correcte batterijautonomie van zo'n 9 uur

 

 

Minpunten

 • Langere laadtijd

Een zeer goede keuze voor actieve mensen of sporters. Zonder er op één punt uit te schieten, biedt Jabra Elite 4 Active een correcte geluidskwaliteit en voldoende batterijautonomie om de hele dag lang en in bijna alle omstandigheden van je muziek te genieten.

3. SAMSUNG Galaxy Buds2 (€ 89)

Samsung Galaxy Buds2

SAMSUNG Galaxy Buds2 draadloze hoofdtelefoon

De Galaxy Buds2 van Samsung, die twee jaar geleden werden gelanceerd voor een prijs van € 149, zijn nu overal te vinden onder de € 100 en behoren tot de beste oortjes in deze prijsklasse. En dit vooral dankzij de uitstekende actieve ruisonderdrukking. Lage, aanhoudende geluiden zoals die van het openbaar vervoer worden zeer goed gedempt.

Wat de batterij betreft, zijn ze de minst duurzame in onze selectie, maar je kunt nog altijd meer dan 7 uur ononderbroken luisteren.

De buds zijn klein, licht, comfortabel en blijven op hun plaats. Technisch gezien ondersteunen ze geen Bluetooth Multipoint, maar onder bepaalde voorwaarden kun je meerdere Samsung-smartphones, tablets of smartwatches tegelijkertijd verbinden.

Pluspunten

 • Zeer goede ruisonderdrukking
 • Licht en blijven goed zitten
 • Snelle oplaadtijd. Meer dan 4 uur autonomie na 15 minuten opladen

Minpunten

 • Verbinden met meerdere toestellen gaat enkel met andere Samsung-toestellen

De autonomie en geluidskwaliteit zijn correct, zonder meer. Anderzijds krijg je met de Galaxy Buds2 de beste ruisonderdrukking voor minder dan € 100.

Deze oortjes behoren ook tot de meest comfortabele die we hebben getest. Kortom een hele goede keuze, zeker als je andere Samsung Galaxy-toestellen gebruikt. Met de Galaxy Watch4 bedien je de Buds2 bijvoorbeeld vanaf je pols.

4. JBL Tune Beam (€ 99)

JBL Tune Beam oortjes

JBL Tune Beam draadloze oortjes

Deze JBL Tune Beam-oortjes hadden gerust meer kunnen kosten, omdat ze zoveel functies hebben: ruisonderdrukking, Bluetooth Multipoint, IP54-bestendigheid tegen water en stof, en een uitstekende autonomie.

De batterijduur is ruim boven het gemiddelde voor True Wireless. De door JBL beloofde 12 uur worden quasi bevestigd in onze metingen. Ze kunnen in hun hoesje tot vier keer volledig worden opgeladen, vergeleken met slechts twee tot drie keer voor de meeste concurrenten.

We hebben echter een zwak punt ontdekt in de effectiviteit van de ruisonderdrukking. De Tune Beams zijn niet opgewassen tegen de toppers op de markt. Dat gezegde zijnde, stelden we geen interferentie vast. Draadloze oortelefoons kunnen soms vreemde geluiden uitzenden die inherent zijn aan de geïntegreerde elektronische circuits. Dit impliceert dat het ruisonderdrukkingsproces paradoxaal genoeg interferentie kan veroorzaken.

Wat de geluidskwaliteit betreft, deze is gemiddeld. Het "Pure Bass JBL"-geluid biedt niet de meest natuurgetrouwe basweergave.

Pluspunten

 • Uitstekende batterijautonomie
 • Waterbestendig en stabiel, ideaal voor sport

Minpunten

 • Ruisonderdrukking kan beter
 • Zware bassen

Zeer complete en polyvalente oortjes die zich lenen voor het alledaagse leven, videocalls of sport. Als je echter op zoek bent naar de beste geluidskwaliteit, zijn deze niets voor jou.

5. JLAB GO Air Pop (€ 29)

JLAB GO Air POP oortjes

JLAB GO Air POP oortjes

Goedkope, hoogwaardige draadloze oortjes zijn zeldzaam, maar ze bestaan. De Go Air Pop van Jlab zijn met amper € 30 de goedkoopste in deze ranglijst.

JLab is een Amerikaans merk gespecialiseerd in betaalbare hoofd- en oortelefoons. Deze oortjes sluiten deze ranglijst af met een iets lagere algemene beoordeling, maar voor hun prijs leveren ze prima prestaties.

Verwacht niet al te veel functies, deze oortjes houden het op de essentie: ze blijven goed zitten, de batterij gaat voldoende lang mee en er is vrijwel geen akoestische lekkage. Het geluid is aanvaardbaar, maar zal voor de meeste audiofielen tekortschieten, met te weinig detail en een te zware en onnauwkeurige bas.

Pluspunten

 • Licht en blijven goed zitten
 • Zeer goede batterijautonomie van 9 uur

Minpunten

 • Middelmatige geluidskwaliteit

Zonder te kunnen concurreren met de duurdere modellen zijn de JLab Go Air Pop's tot nu toe de enige aan te bevelen draadloze oortjes onder de € 30. De functies zijn basic, maar de prijs-kwaliteitverhouding is uitstekend. Voor € 10 meer heb je ook een sportversie.

Terug naar boven

Kwaliteitsvolle draadloze oortjes voor een budget, het kan!

Als je nieuwe draadloze oortjes nodig hebt om naar muziek, podcasts of audioboeken te luisteren, of om handsfree te bellen, hoef je niet veel geld te betalen voor goede kwaliteit.

Op basis van onze tests vonden wij vijf draadloze oortelefoons die lekker zitten, goede kwaliteit bieden en minder dan € 100 kosten.

Heb je de Bluetooth-hoofdtelefoon van je dromen nog niet gevonden?

Heb je jouw toekomstige oortjes nog niet gevonden in het aanbod van onze experts voor minder dan € 100? Bekijk alle testresultaten van draadloze oortjes om de beste keuze te maken.

Naar onze testresultaten

Terug naar boven