Hoe verbind je een bedrade koptelefoon met een smartphone zonder jack-aansluiting?

In september 2016 bracht Apple een keerpunt in draagbare audio teweeg door de hoofdtelefoonaansluiting (de mini-jackpoort) uit zijn iPhone te verwijderen. Dit moest de verkoop bevorderen van de beroemde AirPods, volledig draadloze oortjes. Al snel volgden andere smartphonefabrikanten deze strategie om ook hun "True Wireless" koptelefoons of oortjes aan te bieden.
Maar ook al lijkt de toekomst gunstig voor bluetooth voor het grote publiek, toch moeten we opmerken dat er in België in 2022 nog een miljoen koptelefoons en oortjes met draad werden verkocht.
Aan de andere kant is draadloze audio ongetwijfeld praktisch, maar het heeft niet alleen voordelen. De bluetooth-verbinding is soms grillig en de audiokabel blijft een referentie voor geluidsweergave. Wij delen dus niet de mening van Apple-baas Tim Cook dat de audiokabel een verouderde technologie is.
Tegenwoordig hebben slechts enkele instap smartphone-modellen nog een koptelefoonaansluiting (of mini-jack). Alle high-end modellen, met uitzondering van de Sony Xperia, hebben deze aansluiting volledig afgeschaft.
Vier manieren om je bedrade koptelefoon met je smartphone te verbinden
Niet getreurd, het is nog steeds mogelijk om te genieten van een goede oude (of nieuwe) bedrade koptelefoon, zelfs als je smartphone deze niet van nature ondersteunt. Hier zijn onze vier oplossingen.
1. Een mini-jack adapter
Dit is de kleinste en goedkoopste optie. Het is een kleine stekker waarmee je de mini-jack van de koptelefoon kunt aansluiten op de USB-C-poort van de smartphone, of de Lightning-poort van de iPhone. Dit kleine accessoire kost ongeveer 15 euro. Apple, Samsung en andere fabrikanten bieden hun eigen adapters aan, maar een merk van derden kan ook werken.
Een Lightning naar mini-jack adapter voor iPhone
2. Een speciale draagbare DAC
De DAC kan je een geluidsboost geven. Het is een vaak onderschat onderdeel van digitale audioverwerking.
De DAC (digitaal-naar-analoog converter) is de chip die het digitale signaal omzet in een analoog signaal dat je hoofdtelefoon kan doorgeven. De bovengenoemde USB-adapter is in feite ook uitgerust met een kleine converter en kan ook als DAC worden beschouwd. Maar er zijn veel geavanceerdere draagbare modellen.
Goede koptelefoons kunnen optimaal profiteren van een speciale DAC met hoogwaardige converters en een ingebouwde koptelefoonversterker. Sommige high-end modellen hebben een handige volumeknop.
Net als bij de adapter hierboven wordt de USB-ingang aangesloten op de smartphone en is de DAC voorzien van een koptelefoonaansluiting. Omdat het apparaat draagbaar is, moet het worden gevoed en opgeladen.
Omgekeerd, d.w.z. om een analoog signaal om te zetten naar een digitaal signaal, heet het een ADC (analoog-naar-digitaal converter).
Een voorbeeld van een compacte en handige DAC
3. Een bluetooth-ontvanger voor koptelefoons
Dit is de oplossing om "half draadloos" te blijven. Het principe is identiek aan de DAC, maar deze keer kan de verbinding tussen de smartphone en de ontvanger via bluetooth tot stand worden gebracht. Hij werkt ook op batterijen.
Een bluetooth-ontvanger is een goed alternatief als het bronapparaat verder weg staat en je liever de mogelijkheid van een draadloze audioverbinding behoudt.
Dit apparaatje wordt ook een "bluetooth hoofdtelefoon versterker" genoemd
4. Een Walkman
Wat als de oplossing was om gewoon zonder je smartphone naar muziek te luisteren? Als je dacht dat de Walkman in de jaren 2000 ten grave was gedragen door de iPod, think again: het apparaat van Sony bestaat nog steeds (in tegenstelling tot de iPod, in feite) en zelfs in verschillende varianten, min of meer high-end. Het nieuwste model, de NW-A306, is net begin 2023 uitgebracht.
Uiteraard zijn het niet langer cassettes of cd's die de beroemde speler afspeelt, maar muziek in niet-fysieke vorm. Hij heeft een intern geheugen en accepteert SD-kaarten om nummers op te slaan. Hij is ook uitgerust met wifi om rechtstreeks te downloaden of streamen.
Het apparaat draait op het besturingssysteem Android waarop je de muziekapps van je keuze kunt installeren. Ook hier ligt de nadruk op audio in hoge resolutie. Het NW-A306 model kost €400, maar het topmodel kost meer dan €3000 en is gericht op de meest veeleisende puristen.
De Walkman heeft zijn laatste woord nog niet gezegd
Op zoek naar een draadloze koptelefoon?
Is je bedrade koptelefoon aan vervanging toe en wil je een draadloos exemplaar? Zoek je een on-ear of eerder een around-ear koptelefoon? Klassieke dan wel True Wireless oortjes? Onze vergelijker van koptelefoons kan zeker helpen. Je vindt er de testresultaten van 140 modellen.