Werkt de nieuwe koptelefoon van Adidas echt op zonne-energie?

De RPT-02 SOL zou alle vormen van natuurlijk en kunstmatig licht omzetten in energie om zichzelf op te laden. Hiervoor heeft Adidas een beroep gedaan op het Zweedse Exeger om de volledige hoofdband te bekleden met fotovoltaïsche cellen.
Gelukkig heeft de koptelefoon ook een USB-aansluiting om hem op de klassieke manier op te laden. Geen overbodige luxe, zo blijkt uit onze test.
Duurzaam ontwerp
Aangezien de koptelefoon kan worden opgeladen door licht, zijn de autonomie en de duurzaamheid natuurlijk belangrijke verkoopargumenten. Adidas zegt namelijk dat de USB-C-aansluiting enkel bedoeld is voor noodgevallen en raadt aan om de koptelefoon op te laden tijdens het dragen.
Voorts bestaat het gebruikte plastic en nylon grotendeels uit gerecycleerde materialen.
Goed idee, minder goede uitwerking
Aan de hand van testen in het labo zijn wij nagegaan of deze speciale koptelefoon echt doet wat hij belooft. We stelden hem bloot aan verschillende lichtniveaus en bekeken in realtime via de voorziene app hoeveel energie hij produceerde en verbruikte.
Dat viel flink tegen: de hoeveelheid stroom die de fotovoltaïsche cellen opwekten, bleek heel beperkt. De koptelefoon gewoon aanzetten, zonder muziek te starten, verbruikt al 10,1 mA, wat meer is dan hij in de meeste lichtomstandigheden kan produceren. Zelfs als hij is uitgeschakeld, moet hij soms meerdere uren aan het licht worden blootgesteld om de batterijautonomie enkele procenten te doen toenemen.
Vergeet het binnen, in de schaduw of bij bewolking
Bij 500 lux, wat overeenkomt met de lichtsterkte in een kantoor, merkten we geen meetbare toename van de batterijautonomie.
Toen we de lichtsterkte verhoogden tot 2 000 lux – vergelijkbaar met het licht aan het raam bij bewolkt weer – begon de koptelefoon eindelijk op te laden. Het duurde echter meer dan 3,5 uur om slechts 1 % batterijautonomie te winnen!
Bij 10 000 lux - gelijk aan de lichtsterkte in de schaduw tijdens de zomermaanden – behaalde de koptelefoon 1 % meer batterijautonomie in 87 minuten.
Alleen buiten in de volle zon
Tot slot verhoogden we de lichtsterkte tot 30 000 lux om de blootstelling aan zonlicht door een raam na te bootsen. Pas dan slaagde de koptelefoon erin om 9,4 mA op te wekken, wat bijna evenveel is als de hoeveelheid stroom die hij verbruikt wanneer hij is ingeschakeld, zonder geluid af te spelen. Terwijl hij uit stond, steeg het batterijpercentage met 1 % in 37 minuten. Ter vergelijking: via de USB-kabel laadt de batterij op met 1 % per minuut.
Alleen als je de koptelefoon buiten in de volle zon gebruikt, kan hij uitsluitend werken op lichtenergie.
Gevoelig voor warmte
Het probleem is dat Adidas afraadt om de koptelefoon – net als eender welk apparaat met een batterij – langdurig bloot te stellen aan warmte, dus aan de volle zon.
Alleen direct zonlicht kan echter de energie compenseren die de koptelefoon tijdens het gebruik verbruikt. Zelfs wanneer hij uit staat, zal de batterij binnen in normale lichtomstandigheden ontladen.
Zeer lange batterijduur
Ondanks dat de RPT-02 SOL de verwachtingen omtrent het opladen op zonne-energie niet inlost, heeft de batterij een indrukwekkende autonomie. Als ze volledig is opgeladen, gaat ze volgens onze metingen 65 uur mee.
Dat is weliswaar minder lang dan de 80 uur autonomie die Adidas belooft. Maar niettemin is het een van de langste volhouders van alle koptelefoons die we de laatste tijd hebben getest.
Geluid en comfort laten te wensen over
Het geluid is dan weer vrij middelmatig en mist precisie. Bij muziek klinken de bassen te zwaar en de hoge tonen niet luid genoeg. De koptelefoon houdt zeer goed omgevingsgeluid tegen, maar biedt geen actieve ruisonderdrukking.
Het is een vrij compacte on-ear koptelefoon, die dus op je oren rust. Ons gebruikerspanel vond hem echter erg strak zitten en dus niet zo comfortabel om te dragen.
Conclusie: de Adidas RPT-02 SOL is geen aanrader
De nieuwe koptelefoon van Adidas verdient een dikke pluim voor zijn batterijduur. De geluidskwaliteit, het comfort en het opladen met zonne-energie zijn echter niet om over naar huis te schrijven. Natuurlijk zijn er slechtere modellen op de markt. Maar voor deze prijs (€ 230) kunnen we de RPT-02 SOL moeilijk aanbevelen.
Niettemin heeft het concept zonder twijfel potentieel. Wij zouden graag meer van dit soort – maar dan geslaagde – initiatieven zien, aangezien we steeds meer apparaten met oplaadbare batterijen gebruiken.
Vind de koptelefoon die bij je past in onze vergelijker.