Alert

Nieuwe Europese privacywetgeving: kijk uit voor phishingmails!

15 mei 2018
phishing GDPR

Krijg je een e-mail van een bedrijf met het verzoek hun nieuwe privacybeleid goed te keuren? Klik niet te snel! Hoewel tal van bedrijven dit effectief doen om in regel te zijn met de nieuwe privacywetgeving, circuleren er ook phishingmails.

Vanaf vrijdag 25 mei 2018 gaat de Algemene Verordening Gegevensbescherming (kortweg AVG of GDPR in het Engels) van kracht. Die nieuwe Europese wetgeving moet de privacy van de consument beter beschermen.

Dit verklaart waarom je de laatste weken tal van e-mails hebt ontvangen waarin bedrijven je vragen om hun nieuwe privacyreglement goed te keuren. Helaas is dit koren op de molen van cybercriminelen. Zij maken van de gelegenheid gebruik om gelijkaardige e-mails uit te sturen die zogenaamd afkomstig zijn van een betrouwbaar bedrijf, bv. Airbnb of ING. Maar in feite betreft het phishingmails die uit zijn op je gegevens, zoals wachtwoorden of betaalkaartgegevens.

phishingmail airbnb

Deze e-mail lijkt afkomstig van Airbnb, maar is een phishingmail.

Waar moet ik op letten?

Gelukkig zijn er een aantal signalen op basis waarvan je kan nagaan of de e-mail in je inbox wel degelijk afkomstig is van het bedrijf in kwestie.
Lees er alles over in ons dossier Nepmails: vijf tekenen die een belletje doen rinkelen.

Naar ons dossier over nepmails


Twijfel je, antwoord dan in geen geval op de e-mail en open geen links of bijlagen. Contacteer de veronderstelde afzender per telefoon of via zijn officiële e-mailadres om de echtheid van de e-mail na te gaan. Stuur de verdachte e-mail door naar verdacht@safeonweb.be voor je hem verwijdert.

 

Wat doe ik met de echte e-mails die bedrijven me sturen?

Het is om in regel te zijn met de AVG dat veel bedrijven je momenteel e-mails sturen met betrekking tot de verwerking van je gegevens. Dit zijn bedrijven waarbij je klant bent en die daarom over je gegevens beschikken.

Je kan van deze situatie gebruikmaken om te achterhalen wat deze bedrijven van je weten, maar ook om de juistheid van je gegevens te controleren, om je account in te stellen volgens je wensen, of om te verzoeken dat je gegevens niet meer worden verwerkt.

Als je niet wenst te reageren op dit soort e-mails, zal er niets rampzaligs gebeuren, maar het is wel een gemiste kans om enige controle te houden over je persoonlijke gegevens.