Nieuws

Netflix is nu €4,5 per maand duurder dan bij lancering

08 oktober 2021

Voor de tweede keer in twee jaar tijd verhoogt Netflix zijn prijzen. Sinds zijn lancering in België is de prijs van de streamingdienst 50 % gestegen, wat erop neerkomt dat je maandelijks € 4,50 meer betaalt. We vergelijken met andere streamingdiensten.

Sinds zijn komst in 2014 is Netflix een belangrijke speler geworden in het Belgische streaminglandschap, met naar schatting 1 miljoen abonnees. Naar eigen zeggen heeft de dienst wereldwijd meer dan 200 miljoen betalende abonnees, die worden aangetrokken door de uitgebreide catalogus en het aanbod topfilms of -series.

De helft duurder in 7 jaar tijd

Tot voor kort was er weinig aan te merken op de streamingdienst, maar daar komt met de nieuwe prijsstijging toch verandering in. Sinds de lancering in ons land, zijn de prijzen letterlijk explosief gestegen. In 2014 kostte een jaarabonnement om te kijken in HD in totaal € 107,88. Vandaag is dat € 161,88/jaar!

In het verleden verhoogde Netflix zijn prijzen om de twee jaar. Tussen 2019 en 2021 is de prijs echter twee keer gestegen. Bovendien bedraagt de gebruikelijke prijsstijging niet langer € 1, maar wel  € 1,5 voor het standaardaanbod.

Dit zijn de nieuwe prijzen voor de verschillende pakketten.
  • Basis: € 8,99/maand (in plaats van € 7,99) voor één scherm in standaardresolutie
  • Standaard: € 13,49/maand (in plaats van € 11,99) voor twee schermen tegelijk in HD-resolutie
  • Premium: € 17,99/maand (in plaats van € 15,99) voor vier schermen tegelijk in UHD-resolutie (4K)

Voor nieuwe abonnees gelden deze tarieven meteen. Bestaande abonnees worden op 14 oktober op de hoogte gebracht per mail en zullen de prijsverhoging geleidelijk aan merken (dit kan tot twee maanden duren, afhankelijk van je factureringsdatum).

Twee keer zo duur als de concurrentie

In vergelijking met de belangrijkste concurrenten, is het prijsverschil zeer opvallend. Een standaardabonnement op Netflix in HD-kwaliteit is bijna twee keer zo duur als bij de andere diensten. Terwijl Disney+ zijn prijzen onlangs heeft verhoogd van € 6,99 tot € 8,99/maand, is het Amazon Prime Video-abonnement sinds de start ongewijzigd gebleven. Je betaalt slechts € 5,99/maand, inclusief andere voordelen, zoals korting op pakketbezorging.

Je zou bijvoorbeeld een abonnement kunnen nemen op Disney+ én Amazon Prime voor een maandelijks bedrag dat aanleunt bij het standaardtarief van Netflix. Hetzelfde geldt als je alternatieve films wilt ontdekken op het Belgische Sooner, waarvoor je maandelijks € 7,99 (en dus geen € 13,49) betaalt.

Wat je ook zou kunnen doen om je streamingfactuur binnen de perken te houden, is een abonnement nemen voor slechts één of twee maanden en het dan weer opzeggen of je tijdelijk afmelden. Je kunt een Netflix-abonnement namelijk op elk moment opzeggen.

Op zoek naar de beste streamingdienst voor jou?

Een daling van het aantal Belgische abonnees moet Netflix mogelijk niet vrezen. Door zijn rijkgevulde catalogus en grote namen, blijft het de meest complete dienst. Ondanks de opkomende concurrentie en de voorgaande prijsstijgingen, zag de dienst zijn abonnees alsnog niet afnemen.

Uit onze vergelijking blijkt echter dat er alternatieven bestaan die steeds aantrekkelijker worden: hun complementaire karakter compenseert hun kleinere catalogus. Wil je weten welke streamingdienst het best bij jou past, leest dan ons volledige dossier over Netflix en zijn concurrenten.

Vergelijk alle streamingdiensten