Netflix stopt met gedeelde accounts. Dit is waarom het moeilijker wordt om buitenshuis te kijken.

De gevreesde beperking van Netflix met betrekking tot gedeelde accounts is werkelijkheid geworden. Het bekende entertainmentplatform heeft een mededeling gestuurd naar sommige gebruikers die weinig twijfel laat bestaan over de "oorlog" die het van plan is te voeren tegen mensen die tot nu toe hun inloggegevens hebben gedeeld met vrienden of familieleden buiten hun eigen woning om de kosten van een abonnement te delen.
Op de communicatiepagina staat het volgende te lezen: "Het Netflix-account is bedoeld voor één huishouden, oftewel voor jou en de mensen die met jou samenwonen. Alle mensen die deel uitmaken van jouw huishouden kunnen Netflix bekijken waar ze maar willen (thuis, onderweg, op vakantie) en gebruikmaken van nieuwe functies zoals Profieloverdracht en Toegang en apparaten beheren."
Gedeeld, maar alleen met het "eigen huishouden"
Wat bedoelt Netflix dan precies met het "eigen huishouden"? Wordt mijn broer die in een andere straat woont ook als onderdeel van het huishouden beschouwd? En hoe weet Netflix of ik een film kijk vanuit mijn vakantiehuis of vanaf een mobiel apparaat in een andere stad? Laten we proberen hier antwoord op te geven aan de hand van wat Netflix zelf heeft geschreven in de mededeling die het naar zijn abonnees stuurt.
Allereerst nodigt Netflix in de mededeling gebruikers uit om "te controleren welke apparaten zijn ingelogd" via hun account. Daarvoor is er een link beschikbaar waarop alle apparaten te zien zijn die zijn verbonden met dat account, en waarmee de eigenaar de apparaten die niet behoren tot het eigen huishouden kan "uitloggen". Op die manier wordt voorkomen dat niet-geautoriseerde apparaten worden gemeld als verbonden met Netflix.
Hoe weet Netflix dan of een apparaat wel of niet behoort tot mijn eigen huishouden? Het bedrijf zal het IP-adres controleren waarmee de apparaten die eigendom zijn van de accounthouder meestal verbinding maken, en zo bepalen of de internetverbinding van de accounthouder thuis wordt gebruikt of niet. Het is belangrijk op te merken dat om de thuisverbinding door Netflix als de primaire verbinding bij een account te blijven beschouwen, er minstens elke 31 dagen een Netflix-inhoud moet worden bekeken met een van de apparaten die op dat netwerk zijn aangesloten.
Wat kun je doen om het account nog steeds te delen?
In maart 2022 heeft Netflix al een pilot-test uitgevoerd in Peru, Chili en Costa Rica om onjuist delen van inloggegevens te detecteren en te voorkomen. Bij een onregelmatigheid informeerde Netflix in dat geval de gebruikers dat er maandelijks extra kosten in rekening zouden worden gebracht bij klanten met een Standaard- of Premium-abonnement (met de huidige wisselkoers zou dit ongeveer 2 tot 3 euro zijn). Dit betekende in feite de mogelijkheid om één of twee abonnees toe te voegen.
In België, brengt Netflix geen directe extra kosten in rekening, maar biedt twee mogelijkheden, net zoals het eerder al deed in Spanje en Portugal:
- Het profiel van de gebruiker waarmee je het account deelt overzetten naar een nieuw betaald abonnement. Het voordeel hiervan is dat de vriend zijn profiel niet kwijtraakt (favorieten, gepersonaliseerde navigatie, filmbeoordelingen, enz.), maar wel een eigen account moet activeren.
- Een extra gebruiker aanschaffen. Het account wordt dan nog steeds gedeeld met iemand die niet onder hetzelfde dak woont, maar zoals in de landen uit de pilot-test kun je tegen betaling een ander persoon toegang geven. Die extra kost zou € 3,99 per maand bedragen.
Wat gebeurt er als je buitenshuis naar Netflix kijkt?
Binnen je eigen woning kun je dus toegang krijgen tot één of meer apparaten, afhankelijk van het gekozen abonnement. Maar wat gebeurt er als een account wordt gebruikt op een apparaat dat niet verbonden is met het thuisnetwerk? Dan wordt er automatisch een verificatieproces gestart. Wanneer een apparaat wordt gebruikt op een netwerk dat verschilt van het IP-adres van het thuisnetwerk wordt het volgende proces opgestart:
- Netflix stuurt een link naar het e-mailadres of telefoonnummer dat is gekoppeld aan het hoofdaccount;
- de link leidt naar een pagina met een viercijferige verificatiecode;
- de code moet worden ingevoerd op het apparaat dat erom vraagt en dat moet gebeuren binnen de 15 minuten;
- als de verificatie succesvol is, kan het apparaat worden gebruikt om Netflix te kijken;
- als de gebruiker zijn account gebruikt vanaf een apparaat dat niet is gekoppeld aan de woning van de accounthouder (bijvoorbeeld tijdens een vakantie of als de accounthouder meerdere verschillende woningen heeft), moet de wijziging van de hoofdwoning opnieuw worden geconfigureerd. Kortom, een nadeel van dit systeem is dat de gebruiker voortdurend zijn toegang tot het account moet verifiëren.
Netflix: een beleid dat heroverwogen moet worden. Onze verzoeken
Zoals je ziet, zal de controle van IP-adressen door Netflix en het concept van het "eigen huishouden" het leven behoorlijk gecompliceerd maken voor degenen die hun account willen gebruiken wanneer ze buiten het bereik van het thuisnetwerk zijn.
Denk bijvoorbeeld aan een gezin van vier personen, met twee kinderen die in een andere stad studeren. Telkens wanneer de twee kinderen verbinding willen maken met het gezinsaccount en Netflix willen kijken, misschien vanuit verschillende woningen en elk op een ander moment van de dag of nacht, zou ten minste een van de ouders de toegang vanaf zijn mobiele telefoon bij Netflix moeten bevestigen. Als de kinderen dan apparaten gebruiken die zelden in het gezinshuis worden gebruikt, ontvangen de ouders ook een vijfcijferige code die ze aan de twee kinderen moeten geven om hun apparaat gedurende zeven dagen te kunnen gebruiken. Wat gebeurt er daarna? Kan het proces meerdere keren worden herhaald? Kunnen er meerdere verzoeken om tijdelijke codes worden gedaan?
Dat zijn allemaal situaties die een zeker ongemak veroorzaken, vooral voor mensen die rechtmatig het gezinsaccount willen gebruiken waar ze maar willen. Om deze reden heeft Euroconsumers, het Europese netwerk van consumentenorganisaties waar Testaankoop deel van uitmaakt, Netflix op Europees niveau gevraagd om de voorwaarden te heroverwegen van dit nieuwe beleid dat bedoeld is om onrechtmatig delen van accounts tegen te gaan.
Dit beleid roept ook andere vragen op, zoals de gebrekkige transparantie van de commerciële aanbiedingen die beschikbaar zijn voor nieuwe Netflix-gebruikers (het voordelige Basis-abonnement is bijvoorbeeld niet meteen zichtbaar voor gebruikers), maar bovenal roept het vragen op over privacy bij het beheer van de gegevens die Netflix zal verzamelen door de voortdurende monitoring van de IP-adressen van de thuisnetwerken van gebruikers.
Heb je problemen met Netflix? Wij helpen je
Zoals we hebben gezien, is het verificatiesysteem niet bepaald eenvoudig en kan het verschillende kijkproblemen veroorzaken, zelfs voor degenen die alles correct hebben gedaan. Bovendien zullen velen ook de onvermijdelijke kostenstijging moeten overwegen omdat ze de kosten niet meer kunnen delen of omdat ze een nieuw account moeten activeren (en betalen).
Als je hebt besloten om je abonnement op te zeggen of als er iets misgaat met betalingen aan Netflix of met het beheer van je account, en je hebt hulp nodig om je consumentenrechten te laten gelden, onthoud dan dat onze juridische adviseurs tot je beschikking staan. Vraag gratis advies aan: een van onze advocaten zal contact met je opnemen en je het beste advies geven op basis van je specifieke probleem.