Nieuws

Gratis adblocker van Google Chrome blokkeert bijna geen reclame

08 september 2022

De ingebouwde adblocker in Google Chrome blokkeert bijna geen enkele advertentie. Dat blijkt uit onze test van 10 gratis adblockers. Gelukkig zijn er andere gratis programma’s die wél goed reclame blokkeren.

Wil je af van vervelende reclame tijdens het surfen, dan kan een adblocker nuttig zijn. Google Chrome heeft een ingebouwde adblocker die standaard in de browser zit en je dus niet eens moet installeren. Handig? Ja, maar helaas doet deze extensie niet wat ze belooft. Uit onze test van 10 adblockers blijkt dat die adblocker bijna geen enkele advertentie blokkeert.

Meer reclame, trager surfen

In die test lieten we elke adblocker zijn werk doen op de 30 meest gebruikte websites in België. We keken naar het aantal features, het gebruiksgemak, de privacy en vooral naar hoe goed de adblockers werken. Om dit objectief te kunnen beoordelen, controleerden we hoeveel data en tijd er werd gespaard bij het gebruik van een adblocker. Daarnaast deden we een visuele test, waarbij we keken naar hoe goed de advertenties geblokkeerd werden op 15 vaak gebruikte websites.

Wat blijkt? De adblocker van Google Chrome laat gemiddeld 0,3% minder data door dan wanneer je geen adblocker zou gebruiken, quasi niets dus. Ter vergelijking: bij de Beste van de Test, uBlock Origin is dit 22,6%.

Ook in de visuele test is het verschil duidelijk: gebruik je de adblocker van Chrome, dan zal je meer advertenties te zien krijgen in vergelijking met andere, goed werkende adblockers. De website werd met uBlock Origin bijvoorbeeld 37% sneller geladen dan met de adblocker van Google Chrome.

Beweeg je cursor naar links of rechts om de verschillen tussen de twee adblockers te zien. De adblocker van Google Chrome laat op yahoo.com advertenties door. uBlock Origin laat daarentegen geen enkele advertentie door.

 

Google claimt zelf enkel "opdringerige advertenties" te blokkeren. Dit is uiteraard geen verrassing, want Google haalt een groot deel van zijn inkomsten uit het plaatsen van advertenties.

Wat is een goede gratis adblocker?

Onze test is duidelijk: zoek je een goede en gratis adblocker, kies dan voor uBlock Origin. Deze adblocker scoorde het beste op vlak van efficiëntie in het blokkeren van de advertenties, privacy, features en tijdsbesparing. Ook over het businessmodel van uBlock Origin kunnen we positief zijn: er is er geen. De adblocker is volledig gratis en open source. Donaties worden niet eens geaccepteerd. Er worden bij uBlock Origin ook geen persoonlijke data opgeslagen.

Enkel op vlak van gebruiksgemak zou dit programma iets beter kunnen doen. Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk uBlock Origin uit te schakelen vanuit de extensie, maar moet je dit doen in de instellingen van de browser.

uBlock Origin is niet beschikbaar voor Safari op macOS. Een mogelijk alternatief is AdGuard. Deze adblocker is eveneens gratis en open source.

Hoe blokkeer ik online reclame?

Meer over het nut van een adblocker en hoe je reclame kan blokkeren op je computer, Android-telefoon of iPhone lees je in ons dossier over adblockers.

Tips om reclame te blokkeren