Dossier

Zo blokkeer je vervelende reclame met een adblocker

08 september 2022

Een adblocker gebruik je om vervelende reclame op websites te blokkeren. Bovendien helpt zo’n programma je sneller en met meer privacy te surfen. Welke adblocker gebruik je het best en hoe blokkeer je advertenties op je computer, Android-telefoon of iPhone?

Wat is een adblocker?

Reclame tijdens het surfen kan vrij irritant zijn. Met behulp van een adblocker kun je vervelende advertenties blokkeren. Er bestaan gratis programma's die je makkelijk kan installeren in je browser op je computer of als app op je telefoon. We wijzen jou de weg.

Hoe kom ik van advertenties af?

Wat is een goede gratis adblocker?

Hoe installeer ik een adblocker?

 

Hoe kom ik van advertenties af?

Een losse adblocker die je als extensie in je browser installeert blijkt nog steeds efficiënter dan ingebouwde adblockers om alle reclame en advertentiecookies tegen te houden. Een bijkomend voordeel van een adblocker is dat je sneller kunt surfen omdat de advertenties geblokkeerd worden voordat je ze downloadt. En je loopt minder kans op malware via kwaadaardige advertenties.

Een nadeel is wel dat websites geen advertentie-inkomsten krijgen. Wil je van een bepaalde website wel advertenties doorlaten, dan kun je in de meeste adblockers de website aan een “witte lijst” toevoegen. Voor de site wordt dan een uitzondering gemaakt.

Wat is een goede gratis adblocker?

uBlock Origin kwam het beste uit onze recente test van 10 gratis adblockers. Deze adblocker scoorde het beste op vlak van efficiëntie in het blokkeren van de advertenties, privacy, features en tijdsbesparing. De adblocker is volledig gratis en open source.

Wil je een adblocker op een Mac gebruiken, dan is de gratis en open source adblocker Adguard een optie.

Hoe installeer ik een adblocker...

Een adblocker installeer je meestal als extensie in je browser. Hoe je dit juist doet, hangt af van de browser die je gebruikt. Belangrijk bij het installeren van een adblocker is na te gaan of het wel de juiste is. Er bestaan namelijk veel namaakvarianten van originele adblockers die proberen mee te surfen op hun succes. Kijk dus goed of de naam exact overeen komt met wat je zoekt. Het officiële Adblock Plus is bijvoorbeeld niet hetzelfde als Adblocker Plus.

... in Google Chrome?

Surf naar de Chrome Web Store en zoek linksboven in de zoekbalk naar de adblocker die je wilt downloaden. Selecteer de adblocker en klik op Toev. aan Chrome en dan op Extensie toevoegen om de extensie toe te voegen aan je browser.

Je zou de extensie dan rechtsboven in Chrome moeten zien. Zie je ze niet, dan moet je ze vastpinnen. Klik hiervoor op  en dan naast de naam van de adblocker op .

... in Safari op een Mac?

Open Safari en klik bovenaan links op Safari en dan op Safari-extensies... Klik links op Zoek en zoek de adblocker die je wilt downloaden. Klik op Download en dan Installeer om de extensie toe te voegen aan je browser.

Je zou het logo van de extensie links bovenaan in het venster moeten zien. Zie je dit niet, dan ga je linksboven naar Safari > Voorkeuren... > Extensies. Activeer hier de adblocker door het vinkje aan te zetten.

... op een Samsung of andere Android-telefoon?

Open de Google Play Store, zoek een adblocker en download die op je telefoon. Eens geïnstalleerd doet de adblocker de rest.

... op een iPhone?

Open de App Store, zoek een adblocker en download die op je telefoon. Eens geïnstalleerd doet de adblocker de rest.