Nieuws

Google Inbox: interessant concept, maar let op voor valse uitnodiging

02 februari 2015
Google Inbox: interessant concept, maar let op voor valse uitnodiging

De nieuwe e-mailapplicatie van Google bevindt zich in een testfase. Wij vonden het een interessant concept. Wie het wil uitproberen, moet daarvoor een uitnodiging krijgen. Deze werkwijze zet de deur wel open voor phishing.

Sinds oktober is de applicatie voor Google Inbox beschikbaar voor iPhone en Android smartphones. Op pc werkt het momenteel enkel via de webbrowser Chrome. Google Inbox  zit grafisch eenvoudig en intuïtief in elkaar. Zo zijn er shortcuts naar de meest gebruikte categorieën en handelingen.

Nieuw: vooraf ingestelde categorieën

Wij hebben Google Inbox gedurende enkele dagen uitgetest en vonden het een zeer interessant concept, ook al duurde het even voor we het onder de knie hadden. Zo worden e-mails automatisch onder bepaalde categorieën gerangschikt. Krijgt u een e-mail van uw bank dan wordt die automatisch ondergebracht in het mapje “Finance”. Wanneer u een e-mail ontvangt met de bevestiging van uw vliegtuigtickets, dan wordt die gesorteerd onder “Travel”. Er zijn in totaal acht voorgeprogrammeerde categorieën, maar u kunt er zelf nog toevoegen.

Een visuelere aanpak

Voorts ontdekten we andere aanpassingen zoals het automatisch tonen van afbeeldingen die relevant kunnen zijn. Heeft u bijvoorbeeld een product gekocht, dan wordt er een afbeelding van dat product getoond. Foto’s in bijlage worden in het klein weergegeven zodat u ze niet allemaal moet openen.

Efficiëntie voorop

Inkomende e-mails krijgen één van de volgende drie stempels mee: “Done”, “Snooze” of “Pin”.  In het eerste geval wordt de e-mail meteen gewist, in het tweede geval wordt hij gelinkt aan een plaats of tijdstip waarop u de e-mail wenst te behandelen en de laatste categorie bevat e-mails die u wilt bewaren.

Opgelet voor phishing

Om Google Inbox uit te testen, moet u een uitnodiging ontvangen per e-mail. U kunt zelf een e-mail sturen naar inbox@google.com en het antwoord afwachten, maar veel sneller gaat het als u door een vriend die Google Inbox reeds gebruikt, wordt uitgenodigd. Gezien de enorme vraag naar dit soort producten bestaat echter het risico dat u een valse uitnodiging krijgt via een website die uw persoonlijke gegevens probeert te stelen. Deze praktijk wordt phishing genoemd. Wees dus op uw hoede.