Nieuws

Google Chromecast stelt teleur

04 juni 2014
Google Chromecast stelt teleur

Met de Chromecast heeft Google een HDMI-dongle uitgebracht om aan te sluiten op de tv. Hiermee kunt u inhoud van op uw smartphone, computer of tablet op die tv weergeven. Maar de Chromecast laat volgens ons net te veel kansen onbenut.

De installatie van de Chromecast is eenvoudig. U moet het toestel aanmelden op uw wifi-netwerk, door via uw smartphone of computer verbinding te maken, en vanaf dan is het beschikbaar voor iedereen op dat netwerk. Aan het Chromecast-icoontje in de programma’s op uw smartphone of computer kunt u zien wat precies naar uw tv kan worden gestreamd.

Voorlopig valt het aantal toepassingen helaas tegen. Het gaat dan vooral om de apps van Google zelf, zoals YouTube, Play Music en Play Films, waarvan – het moet gezegd – de geluids- en beeldkwaliteit top is. Laat u echter niet vangen door de films, die zijn niet goedkoper dan bij uw kabeldistributeur, en missen soms zelfs ondertiteling.

Films zijn te hoog gegrepen

Als u inhoud van uw pc wilt streamen, dan moet u de Chrome-browser “casten”. Webpagina’s bekijken gaat dan prima, en ook sommige apps die eigen zijn aan Chrome lopen vlot. De problemen duiken op als u bv. filmpjes wilt doorsturen. Het beeld begint dan te schokken, wat aangeeft dat dit te hoog gegrepen is voor de Chromecast. Uw eigen films streamen is mogelijk via de Videostream-app, zolang het geen HD is. Voor het delen van andere content (muziek, foto’s, presentaties…) van op uw pc is het nog wachten op de noodzakelijke apps.

Concurrent voor smart-tv’s

De Google Chromecast komt op het terrein van de smart-tv’s, maar heeft het voordeel dat u in dit geval aan de slag kunt met apps die u al kent. Het gaat wel iets vlotter vanop Android dan met iOS; sommige apps van Apple zijn niet compatibel. Er is ook nog Apple TV, die wel een optische uitgang heeft, maar enkel compatibel is met iOS-apparaten. Deze kan ook wel uw hele bureaublad streamen, wat de Chromecast niet kan.

Samenvattend: de Chromecast laat net te veel kansen onbenut. De eigen films en muziek die moeilijk te streamen zijn, het beperkte aantal apps, geen mogelijkheid om je hele bureaublad weer te geven… De vlotte installatie, het eenvoudige gebruik en de lage prijs (€ 35) compenseert dit toch niet helemaal.