Nieuws

Datamisbruik: wij vragen Facebook om opheldering

06 april 2018
Datamisbruik door Facebook

De persoonlijke data van miljoenen Facebook-profielen kwamen in handen van een bedrijf achter o.m. de Trump- en Brexit-campagne. Er zijn ook bijna 61 000 Belgische Facebook-gebruikers betrokken. Zal het sociale netwerkbedrijf de winst die werd gecreëerd met de persoonlijke data aan de consumenten terugbetalen? Teken onze petitie “Mijn data zijn van mij”.

Online consultancy en marketing bedrijf Cambridge Analytica kon de Facebook-data van 87 miljoen mensen vergaren, om hen vervolgens te bestoken met politieke boodschappen pro Donald Trump en Brexit.

Facebook respecteert zijn gebruikers niet

Facebook verzamelt en deelt op grote schaal data zonder dat de gebruikers daar zich ten volle van bewust zijn, laat staan dat die gebruikers er ook mee akkoord gaan. Het bedrijf negeert hiermee eens te meer de centrale rol van de gebruikers in de data-economie. Het is nochtans duidelijk: de data van consumenten behoren toe aan de consumenten!

Mijn data zijn van mij!

Daarom dat we met onze zusterorganisaties in Italië, Spanje, Portugal en Brazilië vorig jaar het manifest “My Data is Mine” lanceerden. We eisen dat consumenten te allen tijde de controle hebben over hun data, exact moeten weten waarvoor die worden gebruikt en daar ook akkoord mee gaan. Als bedrijven uit deze data financieel voordeel halen, moeten consumenten hun deel daarvan krijgen!

Teken onze petitie

Data van 87 miljoen consumenten misbruikt

In dit recente misbruik werden data verzameld door een Facebook-app die de gebruikers uitnodigde om een persoonlijkheidstest te doen. Ongeveer 270 000 mensen deden de test, met als gevolg dat hun persoonlijke Facebook-gegevens werden gedeeld. Maar daar stopte het niet... Via de app kon ook de data van alle Facebook-vrienden worden verzameld! Resultaat: de persoonlijke gegevens van 87 miljoen mensen kwamen in handen van Cambridge Analytica.

Test Aankoop vraagt Facebook om opheldering

Nu blijkt dat ook bijna 61 000 Belgen slachtoffer zijn van het dataschandaal bij Facebook, herhaalt Test Aankoop haar vraag wat de sociale netwerksite zal doen om de rechten van haar gebruikers te garanderen. Hoe zal Facebook de getroffen consumenten compenseren en de winst die het gebruik van hun data heeft opgeleverd terugbetalen?