Nieuws

Datamisbruik: wij vragen Facebook om opheldering

06 april 2018
Datamisbruik door Facebook

06 april 2018
De persoonlijke data van miljoenen Facebook-profielen kwamen in handen van een bedrijf achter o.m. de Trump- en Brexit-campagne. Er zijn ook bijna 61 000 Belgische Facebook-gebruikers betrokken. Zal het sociale netwerkbedrijf de winst die werd gecreëerd met de persoonlijke data aan de consumenten terugbetalen? Teken onze petitie “Mijn data zijn van mij”.

Online consultancy en marketing bedrijf Cambridge Analytica kon de Facebook-data van 87 miljoen mensen vergaren, om hen vervolgens te bestoken met politieke boodschappen pro Donald Trump en Brexit.

Facebook respecteert zijn gebruikers niet

Facebook verzamelt en deelt op grote schaal data zonder dat de gebruikers daar zich ten volle van bewust zijn, laat staan dat die gebruikers er ook mee akkoord gaan. Het bedrijf negeert hiermee eens te meer de centrale rol van de gebruikers in de data-economie. Het is nochtans duidelijk: de data van consumenten behoren toe aan de consumenten!

Mijn data zijn van mij!

Daarom dat we met onze zusterorganisaties in Italië, Spanje, Portugal en Brazilië vorig jaar het manifest “My Data is Mine” lanceerden. We eisen dat consumenten te allen tijde de controle hebben over hun data, exact moeten weten waarvoor die worden gebruikt en daar ook akkoord mee gaan. Als bedrijven uit deze data financieel voordeel halen, moeten consumenten hun deel daarvan krijgen!

Teken onze petitie

Data van 87 miljoen consumenten misbruikt

In dit recente misbruik werden data verzameld door een Facebook-app die de gebruikers uitnodigde om een persoonlijkheidstest te doen. Ongeveer 270 000 mensen deden de test, met als gevolg dat hun persoonlijke Facebook-gegevens werden gedeeld. Maar daar stopte het niet... Via de app kon ook de data van alle Facebook-vrienden worden verzameld! Resultaat: de persoonlijke gegevens van 87 miljoen mensen kwamen in handen van Cambridge Analytica.

Test Aankoop vraagt Facebook om opheldering

Nu blijkt dat ook bijna 61 000 Belgen slachtoffer zijn van het dataschandaal bij Facebook, herhaalt Test Aankoop haar vraag wat de sociale netwerksite zal doen om de rechten van haar gebruikers te garanderen. Hoe zal Facebook de getroffen consumenten compenseren en de winst die het gebruik van hun data heeft opgeleverd terugbetalen?

Hoe voorkom je dat apps je gegevens verzamelen via Facebook?

Hoewel de dataverzameling door Cambridge Analytica theoretisch niet meer mogelijk is, bewijst dit schandaal dat het belangrijk is om de app-instellingen op je Facebook-account te checken.

Het is namelijk mogelijk om apps (diensten, quizzen, spelletjes …) te installeren op je Facebook-account. Dit zijn kleine programma’s waarvan je accepteert ze in Facebook te integreren om hun functies te kunnen gebruiken. Die apps vragen toegang tot bepaalde persoonlijke gegevens (minstens je publieke profielfoto) en machtigingen (bv. om je meldingen te kunnen sturen).

Je kan die toegang echter controleren. Eens je bent aangemeld op je Facebook-account, klik je op het kleine pijltje rechtsboven en dan op Instellingen > Apps en websites. De apps die je hebt geïnstalleerd komen in de lijst “ingelogd via Facebook” te staan.

 

 Facebook data leak Apps-instellingen

 

Verwijder apps die je niet nodig hebt door ze telkens in hun grijze vakje aan te vinken (1) en vervolgens op Verwijderen te klikken (2). Als je veel apps hebt, worden die niet allemaal meteen getoond. Klik in dat geval op "Alles weergeven" (3) om ze te zien.

Maak je geen zorgen als de app dezelfde naam heeft als een programma dat je bekend is: deze handeling verwijdert niet de corresponderende software op je computer of smartphone. Je verwijdert alleen de app in je Facebook-account.

Links van het aanvinkvakje kan je via een potlood-icoontje de toegang en machtigingen van elke app aanpassen. Je krijgt er een duidelijk overzicht van de functies die elke app voorstelt. Vink elke informatie of toestemming uit die volgens jou te ver gaat.

Een radicalere oplossing is om élke interactie van je Facebook-account met apps te weigeren. Hiervoor ga je naar "Apps, websites en games" (4) en klik je op Bewerken > Uitschakelen. Let wel: dit betekent dat je geen toegang zult hebben tot bepaalde functies, zoals aanmelden via je Facebook-account op andere websites. Uiteraard kan je het platform op elk moment weer activeren.

 


Afdrukken Versturen via e-mail