Nieuws

Facebookfoto's gelekt: zijn jouw foto's veilig?

19 december 2018

Door een bug waren 6,8 miljoen foto’s van Facebookgebruikers een tijd lang voor iedereen toegankelijk, ook niet gedeelde foto’s. De foto's werden gedurende 12 dagen beschikbaar gesteld voor bepaalde applicatie-ontwikkelaars. Controleer of dit nieuwe lek van privégegevens via het socialemedianetwerk ook jouw foto’s betreft.

Je bent waarschijnlijk ook getroffen door het beveiligingslek als je een of meerdere applicaties gebruikt die je de toelating gaf om toegang tot je foto’s te hebben. Sowieso hebben die applicaties dus toegang tot je foto’s, in elk geval de foto’s die je openbaar maakt.

De applicaties in kwestie hebben echter ook toegang verkregen tot foto’s die gebruikers niet hadden gedeeld en dat is de kern van het probleem. Dat zijn foto’s die niet voor het grote publiek waren bedoeld… Voor zover een dergelijk concept kan bestaan op Facebook.

Controleer de veiligheid van je gegevens

Je kunt op een eenvoudige manier achterhalen of ook jouw foto’s werden gelekt. Ga naar de officiële pagina die Facebook heeft aangemaakt omtrent het beveiligingslek. Log in op je Facebookaccount (als je nog niet ingelogd bent).
In het midden van de pagina vind je het antwoord in het grijze kadertje. Als je foto’s niet werden gelekt, ziet de boodschap er zo uit:Ondertussen geeft Facebook de fout toe, waarbij we ons vooral verwonderen over de duurtijd van het lek : de bug zou van 13 tot 25 september voor het lekken van foto’s hebben gezorgd, ofwel 12 dagen lang!

Neem deel aan onze collectieve actie tegen Facebook

In de nasleep van het schandaal met Cambridge Analytica vinden we dat Facebook inbreuk heeft gepleegd op de richtlijnen rond privacy en de bescherming van de consument. De recente beveiligingslekken maken de situatie er niet beter op, integendeel.

Meer dan 40 000 mensen hebben al deelgenomen aan onze groepsvordering Facebook. Doe ook mee!

Naar onze groepsvordering Facebook

Steun Test Aankoop in de verdediging van de consumenten

Meer dan 300 000 personen net als jij helpen ons dagelijks de belangen te verdedigen van ALLE consumenten. Om deze missie in alle onafhankelijkheid te volbrengen, rekent Test Aankoop, dat niet gefinancierd wordt door ondernemingen of de overheid, op de steun van zijn abonnees.

 

Elk jaar voeren we meer dan 5 000 testen uit van producten en diensten in onafhankelijke laboratoria, nemen we exclusieve enquêtes af, geven we praktische en juridische adviezen op maat, ondersteunen wij leden bij geschillen met een bedrijf of een organisatie, bemiddelen we bij de openbare en internationale instanties en voeren we campagnes met als bedoeling om jouw stem, de stem van de consument, te laten horen!

 

Door abonnee te worden van Test Aankoop help je ons om verder de rechten te verdedigen in een voortdurend veranderende consumptiemaatschappij.

 Word abonnee

Al geabonneerd? Meld je aan