Nieuws

ChatGPT baart Belgen zorgen op het vlak van privacy

08 augustus 2023

ChatGPT is nu een realiteit en velen hebben het al geprobeerd. Wat vinden ze ervan? Denken ze dat het nuttig is? Is het gebruiksvriendelijk en veilig? Vereenvoudigt het taken? Wat zijn de voor- en nadelen? Gebruikers geven hun mening.

Consumenten aan het woord over ChatGPT

We hebben een enquête gehouden onder internetgebruikers in België en andere Euroconsumers-organisaties, met interessante resultaten. Over het algemeen zijn Belgische gebruikers tevreden over ChatGPT, maar maken ze zich zorgen over hun privacy.
 

ChatGPT, een realiteit

 

ChatGPT is voor 7 op de 10 respondenten een realiteit, zij vinden dat kunstmatige intelligentie enigszins, behoorlijk of zeer aanwezig is in hun leven. 
Hoewel er veel wordt gesproken over deze nieuwe realiteit, denkt slechts 27% dat ze goed of zeer goed geïnformeerd zijn over kunstmatige intelligentie en de mogelijkheden en implicaties ervan, terwijl 28% van de Belgen van mening is dat ze weinig of niet geïnformeerd zijn. 

Een kleine helft heeft het al gebruikt 

Het is waar dat volgens de enquêteresultaten minder dan 1 op de 2 gebruikers (45%) het al heeft geprobeerd, maar slechts 11% zegt het regelmatig te gebruiken, en slechts 2% gebruikt het dagelijks... 
Er zijn aanzienlijke verschillen afhankelijk van de leeftijd: bij respondenten ouder dan 55 jaar heeft 4 op de 5 het nog nooit gebruikt. In tegenstelling hiermee gebruikt 50% van degenen ouder dan 35 het (op zijn minst) af en toe. 

Waarom ze het niet gebruiken 

In principe vanwege onbekendheid, omdat ze de informatie niet vertrouwen (23% van de respondenten zegt "gebrek aan vertrouwen in gegenereerde antwoorden"), of om hun privacy te beschermen (18% is bezorgd over privacy). Daarnaast waren er ook nog deze bevindingen:

 • 11% wil zich niet registreren om het te kunnen gebruiken;
 • 20% is tegen technologieën die mensen kunnen vervangen;
 • 20% denkt dat dit programma gevaarlijk is;
 • 24% vindt het niet nuttig;
 • 10% wantrouwt het commerciële gebruik van hun gegevens.

Degenen die het gebruiken, hebben meestal toegang tot ChatGPT via de officiële website, maar 10% gebruikt het via Bing. In feite is het aantal gebruikers dat het als primaire zoekmachine gebruikt, toegenomen. 9% van de gebruikers in Belgie betaalt voor de tool. 

 

Hoe wordt ChatGPT gebruikt? 

Voornamelijk om informatie te zoeken, tekst of afbeeldingen te genereren, lange teksten samen te vatten, te lezen of code te interpreteren... Het diagram toont het percentage voor elk gebruik, onder de gebruikers van ChatGPT. 

De belangrijkste reden voor Belgische respondenten om ChatGPT te gebruiken is het genereren van tekst (68%). Daarnaast wordt het ook gebruikt voor het zoeken naar informatie (58%), het gebruiken of samenvatten van lange teksten (41%), het vergaren van inspiratie (30%) of het creëren van afbeeldingen (22%).

Tevreden gebruikers... maar nog steeds met reserves 

Over het algemeen zijn ChatGPT-gebruikers tevreden of zeer tevreden over de tool : zo'n 84% van de respondenten verklaart dit, terwijl ongeveer 3% ontevreden is en één op de 8 (13%) zich niet tevreden of ontevreden verklaart. 

 

ChatGPT: hoe tevreden ben je over ... 

 

Registratie  Tevreden of zeer tevreden

78,9 %

Noch tevreden, noch ontevreden 14,8 %
Ontevreden of zeer ontevreden 6,3 %
Makkelijk te gebruiken Tevreden of zeer tevreden 83,6 %
Noch tevreden, noch ontevreden 13,2 % 
Ontevreden of zeer ontevreden 3,2 % 
Betrouwbaarheid van reacties  Tevreden of zeer tevreden 72,1 % 
Noch tevreden, noch ontevreden 20,5 % 
Ontevreden of zeer ontevreden 7,4 % 
Efficiëntie bij het genereren van inhoud  Tevreden of zeer tevreden  78 %
Noch tevreden, noch ontevreden 17 % 
Ontevreden of zeer ontevreden  5 % 

 

Meer dan 80% van de gebruikers is helemaal tevreden over het gebruiksgemak, 78% over de efficiëntie bij het genereren van inhoud en het gemak van registratie... Toch zijn er nog steeds onwil

 

Te veel "maars" bij het algemene publiek 

 • Slechts 16 % gelooft dat het meer voordelen dan problemen zal opleveren. 
 • Voor 30 % van de respondenten is ChatGPT een gevaarlijke tool die kan worden gebruikt om de publieke opinie te manipuleren.
 • Voor 35 % zal het gebruik ervan mensen lui maken.
 • Hoewel 30 % van mening is dat ChatGPT effectief zal zijn en tijd zal besparen in sommige beroepen, denkt 26 % van de respondenten dat het werkloosheid zal veroorzaken.
 • Slechts 13 % denkt dat ChatGPT een betrouwbare informatiebron is. 

In elk geval heeft slechts 16% vertrouwen in Europese of nationale autoriteiten om effectieve controle uit te voeren over de gegevens of informatie verzameld met ChatGPT, en ongeveer 34% vinden dat ze deze tool moeten kunnen blokkeren in geval van nationaal of Europees belang... 

Garanties en voorzichtigheid bij het gebruik van ChatGPT 

 

Controle is duidelijk nodig. Vanuit Testaankoop adviseren we gebruikers om voorzichtig te zijn bij het gebruik van deze technologie en vragen we om duidelijke wetgeving van de overheid om gegevensbescherming en de juistheid van informatie te waarborgen. 

We benadrukken de noodzaak om een reeks goede praktijken te volgen om fundamentele rechten te respecteren : 

 • Transparantie over het type informatie waarmee het systeem is getraind en de bron ervan. Het moet duidelijk zijn of de informatie is gecontroleerd op juistheid en herkomst. 
 • Het is essentieel om zich te verbinden aan het respecteren van rechten en niet te discrimineren op welke manier dan ook en geen bijdrage te leveren aan criminele activiteiten. We moeten samenwerken met de wet als risicovol gedrag wordt ontdekt: technologieën zoals ChatGPT moeten verplicht zijn om negatieve impacten van hun activiteiten te identificeren, te voorkomen, te verminderen, verantwoording af te leggen en erop te reageren (inclusief strafrechtelijke aansprakelijkheid voor de verantwoordelijken). 

Bij onvoorziene gevolgen of onverwachte toepassingen van AI moet het voorzorgsbeginsel voorop staan.